Przedmiotem aukcji jest pozyskany w 2011r.:
MIÓD NAWŁOCIOWY
700 g - 16,50 zł
Właściwości MIODU NAWŁOCIOWY:
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Miód nawłociowy charakteryzuje się jasno żółtą barwą i lekko kwaskowym smakiem, krystalizuje do konsystencji kremu.
Jest polecany głównie w chorobie nadciśnienia tętniczego. Czyni wręcz cuda w ludzkim krwiobiegu, stosowany w leczeniu układu moczowego, prostacie, dróg żółciowych oraz stawów. Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Posiada dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie nerek.
Co to jest MIÓD?
Miód jest to słodki produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły miodne lub inne odmiany i gatunki pszczół, poprzez przetwarzanie nektaru miodowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:
nektarowe (kwiatowe),
spadziowe,
mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatno-brązowej.
Dawkowanie MIODU:
Spożywanie miodu jest zalecane według następujących dawek:
niemowlęta – 7 gram dziennie
dzieci do 16 lat – 10-50 gram dziennie
dorośli – 50-100 gram dziennie
Łyżka miodu to około 20 gram.
Łyżeczka miodu to około 10 gram.
Kaloryczność MIODU:
Miód jest produktem wysokokalorycznym. 100 gram miodu dostarcza 315 kcal. Dla porównania 100 gram cukru dostarcza 400 kcal. A więc zastępujmy cukier miodem.
Co to jest KRYSTALIZACJA MIODU?
Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu. Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.
Co to jest POŻYTEK PSZCZELI?
Pożytek pszczeli to zebrane pyłki kwiatowe, nektar oraz spadź (czyli odpowiednio – pożytek pyłkowy, nektarowy lub spadziowy), będące pokarmem oraz surowcem przerabianym przez pszczoły na miód i pierzgę.
Pożytek to również określenie rośliny miododajnej, z której pochodzi miód. W tym znaczeniu wyróżnia się m.in. pożytek lipowy, rzepakowy, akacjowy, spadziowy, wrzosowy, wielokwiatowy czy gryczany.
Pożytkiem pszczelim określa się także obszar występowania w przyrodzie bazy pokarmowej dla pszczół miodnych, czyli nektaru i spadzi.
Dobra baza pożytkowa to nie tylko korzystne położenie dużych skupisk roślin miododajnych w odległości do 2 kilometrów (przeciętny zasięg pszczół robotnic), ale także równomierne zróżnicowanie w czasie, uwzględniająca sezonowość kwitnienia poszczególnych gatunków.
Jak przechowywać MIÓD?
Optymalne warunki przechowywania miodu to: temperatura 10-14 stopni C, brak światła, szczelne opakowania. Wyższa temperatura przechowywania przyspiesza rozpad enzymów zawartych w miodzie. Światło działa rozkładowo na inwertazę. Miód nie zamknięty jako bardzo hydroskopijny, wchłania wodę i zapachy z powietrza. Może to być przyczyną fermentacji miodu.
Wysyłka miodu:
Miód wysłany będzie w plastikowym wiaderku. Pojemnik ten posiada atest do przechowywania żywności. Na opakowaniu znajduje się etykieta, na której zawarte są informacje dotyczące wagi, gatunku miodu, terminu ważności, dane adresowe gospodarstwa pasiecznego. Przesyłka będzie zabezpieczona folią bąbelkową, styropianowym wypełniaczem.
|