Miód Manuka o silnych właściwościach antybakteryjnych. Charakteryzuje się szczególnie wysoką zawartością czynnika antybakteryjnego UMF, co czyni go najmocniejszym w działaniu spośród pozostałych miodów Manuka. Szczególnie korzystne dla zdrowia efekty widoczne są tam, gdzie dochodzi do różnego rodzaju zakażeń. Antybakteryjny czynnik UMF w styczności z chorą tkanką (skóra, górne drogi oddechowe, żołądek) powoduje usuwanie bakterii ze zmienionego chorobowo miejsca. Czynnik Aktywny UMF Dlaczego UMF ? Miód Manuka UMF jest w 100 % miodem naturalnym. W odróżnieniu od innych miodów naturalnych posiada on niezwykłe właściwości antybakteryjne. Manuka to nazwa krzewu rosnącego w Nowej Zelandii. To właśnie z kwiatów tych endemicznych krzewów pszczoły zbierają nektar, a potem produkują ten niezwykły miód. Maorysi używają tego miodu do zwalczania wielu schorzeń od lat. Jednak, by przekonać pacjentów na całym świecie o silnych właściwościach antybakteryjnych nowozelandzkiego miodu potrzebowano dowodów. W związku z tym zaczęto prowadzić wiele badań laboratoryjnych mających na celu naukowe udowodnienie silnych właściwości antybakteryjnych zawartych w miodzie Manuka. Profesor Peter Molan z Uniwersytetu Waikato wynalazł metodę testowania, która pozwala udowodnić antybakteryjną siłę miodu Manuka. Opracował on wiarygodny test, który pozwala ocenić różne poziomy antybakteryjnych właściwości miodu Manuka, w zależności od wyprodukowanej partii miodu. Prof. Molan nazwał poziom antybakteryjnych właściwości miodu Manuka, Unikalnym Czynnikiem Manuka UMF ( Unique Manuka Factor ), i takie określenie jest obecnie stosowane do określania antybakteryjnej siły miodu Manuka. Metoda prof. Petera Molana polega na określeniu siły antybakteryjnej miodu Manuka i porównaniu jej do siły działania phenolu. W związku z tym numer który towarzyszy w określaniu antybakteryjnej siły miodu Manuka UMF (np. 10+) odpowiada sile działania 10% roztworu phenolu. Wraz z upływem lat, ze zwiększonym zapotrzebowaniem na miód Manuka na całym świecie oraz z coraz częściej występującą nieuczciwością niektórych producentów miodu Manuka, powstała potrzeba chronienia marki miodu Manuka. Dlatego też powstała organizacja UMFHA ( Unique Manuka Factor Honey Association ), która jest jedynym właścicielem znaku UMF. Organizacja UMFHA zrzesza bardzo wielu producentów miodu. To właśnie ta organizacja zajmuje się badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i nadawaniem jej określonego, w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu, czynnika UMF. Ci z producentów miodu, którzy obawiają się poddać rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA nie mają prawa używać znaku UMF. System MGO mierzy ilość antybakteryjnego czynnika methyloglyoxal zawartego w miodzie. Nie mierzy siły antybakteryjnej miodu jako takiego ale poziom zawartości JEDNEGO czynnika. I tak miód manuka MGO 400+ zawiera 400 mg methyloglyoxalu na kilogram miodu. Pomimo iż MGO uważany jest za aktywny składnik - ale nie jedyny, który nadaje miodowi Manuka jego siłę, system UMF wydaje się być dokładniejszy w swoim pomiarze. Dzieje się tak dlatego, iż pomiędzy różnymi składnikami miodu Manuka dochodzi do skomplikowanych reakcji, których wynikiem jest moc antybakteryjna miodu. System pomiaru antybakteryjnej siły miodu Manuka UMF jest najbardziej rozpoznawalnym na świecie znakiem dotyczącym antybakteryjnej siły miodu Manuka. Fakt iż wielu producentów produkuje miód Manuka oznaczony znakiem łudząco podobnym do UMF dowodzi iż jest to marka uznana. Podczas wyboru swojego dostawcy miodu Manuka proszę mieć także na uwadze fakt, iż wielu producentów miodu Manuka wprowadza inne oznaczenie antybakteryjnej siły miodu wyłącznie na własny użytek, co także nie wzbudza zaufania. Niezależna organizacja UMFHA, która jest właścicielem znaku UMF, poprzez fakt, iż bada miód Manuka na zlecenie wielu producentów, a nie jednego, także wzbudza większe zaufanie co do wyników swojej działalności. Im wyższy faktor UMF w Miodzie Manuka tym silniejsze działanie antybakteryjne. UMF jest uznawany za najpopularniejszy system pomiaru właściwości antybakteryjnych Miodu Manuka, ponieważ nie ogranicza się do badania tylko jednego składnika w miodzie ( oznaczenie MGO ), ale badany jest obecny w Miodzie Manuka ogólny poziom aktywności antybakteryjnej. Stopniowanie Czynnika Aktywnego UMF Główne cechy Miodu Manuka UMF ? Znakomite osiągnięcia w naturalnym zwalczaniu schorzeń takich jak: Układ oddechowy -
Zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, kaszel, ból zatok, katar, ból gardła Układ pokarmowy -
Bóle żołądka, wrzody żołądka, Helicobacter Pylori, dolegliwości jelitowe w tym zespół jelita drażliwego (IBS) Układ odpornościowy - Osłabiona odporność organizmu po przebytych chorobach i w okresie rekonwalescencji. Zakażenia wirusowe i bakteryjne organizmu, w tym szczególnie gronkowiec złocisty
Układ krążenia - Miażdżyca kończyn dolnych
Choroby skóry - Szczególnie polecany w przypadku: trudno gojących się ran, w tym rana cukrzycowa, odleżyny, egzema, wysypka alergiczna, oparzenia, w tym oparzenia słoneczne, skaleczenia, opryszczka, łuszczyca, trądzik, jak również tych ran, które powstały w wyniku interwencji chirurgicznej, łagodzenie skutków ukąszeń owadów.
Pozostałe właściwości: Unikatowe właściwości antybakteryjne miodu, które zostały Przedstawione przez prof. Petera Molana powodują że: -
Jest pomocny w zwalczaniu bakterii m.in. Helicobacter pylori, gronkowca -
Posiada wyjątkowo korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz oddechowy -
Szczególnie pomocny w utrzymaniu zdrowej skóry -
Wspomaga system odpornościowy -
Może poprawiać ogólne samopoczucie Dawkowanie: Uwaga! -
Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele -
Miód Manuka nie jest lekiem, ani substytutem leku i nie powinien być stosowany jako jedyna forma leczenia -
W przypadku leczenia jakichkolwiek schorzeń pacjent powinien znajdować się pod stałą kontrolą lekarza specjalisty. Skład: Atesty i pozwolenia: UMF Unikalny Czynnik Manuka UMF (ang. Unique Manuka Factor) to termin przyjęty do określania wyjątkowych właściwości antybakteryjnych miodu. Nie wszystkie miody Manuka posiadają specjalne właściwości antybakteryjne. UMF jest znakiem towarowym należącym do Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA) wcześniej znanego jako Stowarzyszenie Aktywnego Miodu Manuka AMHA (ang. Active Manuka Honey Association). Licencja UMF zaświadcza, że miód posiada wymagany poziom unikalnej aktywności, zgodnie z definicją doktora Petera Molana z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. Miody oferowane przez nasz sklep spełniają wymogi certyfikatu i uzyskały licencję UMF . Obecnie występują dwa znaki graficzne UMF (na zdjęciu). RMP Rolą Nowozelandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności NZFSA (ang. The New Zealand Food Safety Authority s) jest ochrona wszystkich konsumentów żywności i produktów pochodnych wytwarzanych w Nowej Zelandii, niezależnie od tego, gdzie na świecie się oni znajdują. Do zadań NZFSA należy dbanie o to, aby żywność wytwarzana w Nowej Zelandii spełniała wszelkie wymogi formalne dotyczące bezpieczeństwa i jakości produktów. NZFSA stworzyło Program Zarządzania Ryzykiem RMP (ang. Risk Management Programme), do celów którego należą: rozpoznawanie, kontrola, eliminowanie lub minimalizowanie niebezpieczeństw i czynników ryzyka - tak, aby produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym produkty pszczele) nadawały się do użytku zgodnie z ich przeznaczeniem, na podstawie części 2 nowozelandzkiej Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty wytwarzane przez NZ Health Naturally spełniają wszelkie wymagania podlegające ocenie w procesie certyfikacji RMP. GMP Dobra Praktyka Produkcyjna GMP (ang. Good Manufacturing Practice) to branżowa akredytacja dla produktów zdrowotnych. Produkty oznaczone certyfikatem GMP wytwarzane są z zachowaniem ostrych wymogów i przepisów, zapewniających bezpieczeństwo i właściwą jakość wyrobów. Wszystkie suplementy oferowane przez nasz sklep produkowane są w zakładach posiadających certyfikaty GMP, z tego też względu posiadają znak GMP. NZ Made NZ Health Naturally z dumą może pochwalić się tym, że wytwarza swoje produkty w Nowej Zelandii. Gdy produkt posiada złoto-niebieski znak handlowy z ikoną w kształcie ptaka kiwi, można być pewnym, że został on wyprodukowany w Nowej Zelandii. Produkty oferowane przez nasz sklep spełniają wytyczne Kraju Pochodzenia zawarte w Ustawie o uczciwych praktykach handlowych i posiadają licencję NZ Made . RMP Certyfikat Rolą Nowozelandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności NZFSA (ang. The New Zealand Food Safety Authority s) jest ochrona wszystkich konsumentów żywności i produktów pochodnych wytwarzanych w Nowej Zelandii, niezależnie od tego, gdzie na świecie się oni znajdują. Do zadań NZFSA należy dbanie o to, aby żywność wytwarzana w Nowej Zelandii spełniała wszelkie wymogi formalne dotyczące bezpieczeństwa i jakości produktów. NZFSA stworzyło Program Zarządzania Ryzykiem RMP (ang. Risk Management Programme), do celów którego należą: rozpoznawanie, kontrola, eliminowanie lub minimalizowanie niebezpieczeństw i czynników ryzyka - tak, aby produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym produkty pszczele) nadawały się do użytku zgodnie z ich przeznaczeniem, na podstawie części 2 nowozelandzkiej Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty wytwarzane przez NZ Health Naturally (eksporterem miodów manuka do Polski) spełniają wszelkie wymagania podlegające ocenie w procesie certyfikacji RMP. Certyfikat Eksportera Certyfikat uprawniający do eksportowania przez firmę NZ Health Naturally produktów do krajów Unii Europejskiej.
Termin ważności i kraj pochodzenia
Termin ważności i kraj pochodzenia można sprawdzić na stronie terminy ważności, pod pozycją Miód Manuka UMF 20+ 250g - odporność. wrzody żołądka, helicobacter
|