UMF 10 + miód Manuka jest zalecany dla osób, które chcą korzystać z miodu ze względu na jego właściwości terapeutyczne i lecznicze .
Przed Państwem najzdrowszy i najmocniejszy miód na świecie! Pszczoły w Nowej Zelandii wykorzystują pyłek z kwiatu Manuka, aby stworzyć najsilniejszy miód jaki może zaoferować człowiekowi przyroda.
Charakteryzuje się wysoką zawartością czynnika UMF.
Badania naukowe wykazały, iż miód Manuka ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe , antyseptyczne, przeciwzapalne oraz przeciwgrzybiczne. To sprawia, że miód Manuka jest groźnym przeciwnikiem w walce z różnymi dolegliwościami, chorobami...
Miód Manuka w porównaniu z innymi miodami zawiera zdecydowanie więcej składników mineralnych , aminokwasów i przeciwutleniaczy.
Miód Manuka UMF w sposób naturalny wspomaga układ oddechowy w walce z osłabieniem organizmu. Stanowi on nieocenione źródło składników wspomagających proces dbania o idealny stan naszego gardła i jamy ustnej. Szczególnie pomocny w utrzymaniu całego układu oddechowego w znakomitej kondycji.
Po 2-3 dniach stosowania miodu UMF Manuka poczujemy znaczną różnicę w samopoczuciu.
Zastosowanie:
W okresach znacznego osłabienia organizmu proponujemy stosowanie: miodu Manuka UMF 20+, 15+
W przypadku wspierania układu odpornościowego sugerujemy: miód Manuka UMF 10+, 5+
Dawkowanie:
Miód Manuka UMF można stosować wewnętrznie 3 x dziennie po 1 łyżeczce na pół godziny przed posiłkiem.
Uwaga!
Miód Manuka nie jest lekiem ani substytutem leku.
Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia oraz osobom uczulonym na pszczele produkty.
Do użytku wewnętrznego:
Przyjmowanie miodu Manuka może pomóc w leczeniu :
• bólu brzucha
• wrzodów żołądka
• bólu gardła
• zapalenia migdałków
• zgagi
• przeziębienia i grypy
Do użytku zewnętrznego:
Nałożenie miodu Manuka na skórę może pomóc w przypadku :
• ran
• oparzeń
• trądziku ( zaskórników i wyprysków )
• egzemy
• zakażenia wywołanego przez grzyby lub bakterie
• stanów zapalnych
Dawkowanie.
Zaleca się przyjmowanie co najmniej 2-3 łyżeczek dziennie . Można smarować nim pieczywo, przygotować tosty na ciepło lub mieszając z ciepłą wodą przygotować napój. Warto wykorzystać go do marynaty lub jako składnik ciast i deserów.
Co oznacza skrót UMF ®?
UMF ® ( Unique Manuka Factor ) odnosi się do miodu o unikalnych właściwościach antybakteryjnych . Antybakteryjnych właściwości UMF nie odnajdziecie Państwo we wszystkich miodach Manuka, nie posiadają ich miody smakowe.
Uwaga ! Tak jak w przypadku każdego miodu , miodu Manuka nie należy podawać dzieciom w wieku poniżej jednego roku życia .
Miód Manuka nie jest lekiem, ani substytutem leku.
Skład: 100% miód naturalny
Producent: NZ Health Naturally Ltd. New Zealand
WŁAŚCIWOŚCI
Miód Manuka UMF® jest w 100 % miodem naturalnym. W odróżnieniu od innych miodów naturalnych posiada
niespotykane właściwości antybakteryjne.
Manuka to nazwa krzewu rosnącego w Nowej Zelandii. To właśnie z kwiatów tych endemicznych krzewów
pszczoły zbierają nektar, a potem produkują ten niezwykły miód.
Od dawien dawna Maorysi używają tego miodu do leczenia wielu schorzeń. Aby uwiarygodnić działanie Manuki i przekonać pacjentów na całym świecie o silnych właściwościach antybakteryjnych nowozelandzkiego miodu, szukano dowodów. Rozpoczęto cykl badań laboratoryjnych, mających na celu naukowe udowodnienie silnych właściwości antybakteryjnych miodu Manuka. Profesor Peter Molan z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii opracował sposób testowania, który pozwala potwierdzić antybakteryjną siłę miodu Manuka. Zaproponował wiarygodny test, który umożliwia ocenę różnych poziomów antybakteryjnych właściwości miodu Manuka w zależności od charakterystyki danej partii miodu. Prof. Molan nazwał poziom antybakteryjnych właściwości miodu Manuka Unikalnym Czynnikiem Manuka – UMF® (Unique Manuka Factor). To określenie jest dziś stosowane do określania antybakteryjnej siły miodu Manuka. Metoda prof. Petera Molana polega na określeniu siły antybakteryjnej miodu Manuka i porównaniu jej do siły działania fenolu. W związku z tym numer, który towarzyszy określaniu antybakteryjnej siły miodu Manuka UMF (np. 10+ ), odpowiada sile działania 10% roztworu fenolu.
Zwiększone obecnie zapotrzebowanie na miód Manuka na całym świecie oraz pojawiająca się nieuczciwość niektórych producentów miodu Manuka, wymogły potrzebę chronienia marki miodu Manuka, dlatego powstała organizacja UMFHA (Unique Manuka Factor Honey Association) dawniej zwana AMHA (Active Manuka Honey Association), która jest jedynym właścicielem znaku UMF®. Organizacja UMFHA zrzesza kilkudziesięciu producentów miodu i zajmuje się badaniem każdej wyprodukowanej partii miodu i nadawaniem jej określonego, w zależności od wykrytej siły antybakteryjnej miodu, czynnika UMF®. Wszyscy ci producenci, którzy obawiają się poddać rygorystycznym badaniom organizacji UMFHA, nie mają prawa używać znaku UMF®.
Manuka
Manuka to przepiękny krzew pochodzący z Australii i Nowej Zelandii dorastający do 2m wysokości. Kwitnie wiosną, ma piękne białe kwiaty, które szczególnie silnie wabią pszczoły.
Niezwykle popularnym i cenionym produktem jest miód Manuka wytwarzany właśnie dzięki tej roślinie. Posiada on wiele właściwości leczniczych, szczególnie antybakteryjnych i odkażających cały organizm. Podobne właściwości ma również olejek pozyskany z tej rośliny, natomiast z liści manuki można zaparzać herbatkę, będącą bogatym źródłem witamny C.
Manuka (Leptospermum scoparium) lub inaczej drzewo herbaciane to krzew charakterystyczny dla krajobrazu Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Występuje na terenie całej Nowej Zelandii, jednakże najliczniej na suchym wschodnim wybrzeżu Północnej i Południowej Wyspy. W Australii roślinę tę można znaleźć na Tasmanii, w regionie Wiktorii i Nowej Południowej Walii. Nazwa Manuka, pochodząca z języka Maori (mānuka), jest używana w Nowej Zelandii, zaś nazwa drzewo herbaciane jest powszechna w Australii. Krzew ten osiąga najczęściej wysokość od 2 do 5 metrów, ale może też osiągać rozmiary niewielkiego drzewa (do 15 m). Jest to roślina wiecznie zielona, o gęstym ugałęzieniu i małych, szpiczaście zakończonych liściach. Kwiaty są białe, gdzieniegdzie zaróżowione, o pokroju gwiazdy.
Zadziwiające, że krzew Manuka został doceniony i naukowo przebadany dopiero w ostatniej dekadzie. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii – lud Maori - od dawna wykorzystywał siłę i właściwości lecznicze tej rośliny. Miód oraz olejek Manuka są doskonałymi, naturalnymi substancjami używanymi w leczeniu problemów i podrażnień skórnych, takich jak: grzybice stóp i paznokci, łupież czy różnego typu choroby skóry, egzemy, stosuje się go jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na choroby żołądka i dolegliwości jelitowe oraz skuteczny środek antybakteryjny i przeciwgrzybiczny. Używa się go do kuracji na osad nazębny i w przypadku zapalenia dziąseł. Szczególnie skuteczne działanie wykazuje w walce z odpornym na antybiotyki gronkowcem złocistym, a także w kuracjach skóry trądzikowej. Pomaga w złagodzeniu bólów gardła, a także wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia. Antyoksydanty zawarte w miodzie zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia się organizmu. Ma on charakterystyczny smak, jest też ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy. Miód Manuka o najwyższych właściwościach leczniczych produkowany jest w specjalnych pasiekach, umiejscowionych w nieuprawianych rejonach Nowej Zelandii obficie porośniętych przez krzewy Manuka.
Uniwersytet w Waikato w Hamilton, w Nowej Zelandii, stworzył Instytut Badań nad Miodem, który zajmuje się pomiarem zawartości substancji aktywnych miodu i jego właściwościami antybakteryjnymi. Stowarzyszenie Aktywnego Miodu Manuka (AMHA) promuje i zabiega o ujednolicenie produkcji Miodów Manuka dla potrzeb medycznych. Stowarzyszenie to stworzyło Wyjątkowy Współczynnik Manuka (UMF), który określa siłę antybakteryjnych właściwości miodu.
Wiadomym jest, że silne działanie antyseptyczne wykazują miody o stężeniu substancji bioaktywnych UMF 10+. Na rynku dostępne są jednak również miody UMF 5+, które profilaktycznie stosuje się przy lżejszych zakażeniach i dolegliwościach oraz miody UMF 15+ i 20+. Te z największą zawartością UMF mają siłę działania porównywalną do antybiotyków! Nierozsądne zatem w wielu przypadkach (np. przy infekcjach wirusowych takich jak grypa i przeziębienie) jest aplikowanie naszemu organizmowi farmaceutyków, mogących wywoływać liczne skutki uboczne, podczas gdy sięgnąć możemy po naturalny specyfik o bardzo szerokim spektrum działania i niezwykłych właściwościach zdrowotnych
Unikalny Czynnik Manuka UMF® (ang. Unique Manuka Factor) to termin przyjęty do określania wyjątkowych właściwości antybakteryjnych miodu. Nie wszystkie miody Manuka posiadają specjalne właściwości antybakteryjne. UMF® jest znakiem towarowym należącym do Unique Manuka Factor Honey Association (UMFHA) wcześniej znanego jako Stowarzyszenie Aktywnego Miodu Manuka AMHA (ang. Active Manuka Honey Association) obecnie do . Licencja UMF®zaświadcza, że miód posiada wymagany poziom unikalnej aktywności, zgodnie z definicją doktora Petera Molana z Uniwersytetu Waikato w Nowej Zelandii. Miody oferowane na moich aukcjach spełniają wymogi certyfikatu i uzyskały licencję UMF®. Obecnie występują dwa znaki graficzneUMF® (na zdjęciu).
Do zakupionego towaru zawsze jest dołączony paragon lub F-VAT /imienna lub na firmę/