Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

MIÓD MANUKA ORYGINALNY MGO 100+ 250g

06-02-2014, 20:01
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 63 zł     
Użytkownik sklep-ekomed
numer aukcji: 3913132620
Miejscowość aleksandrów łódzki
Wyświetleń: 43   
Koniec: 06-02-2014 19:40:49
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Klika słów Nasze aukcje Dodaj do ulubionych Nasze komentarze Zadaj pytanie Profil Facebook Kontakt

 

MIÓD MANUKA ORYGINALNY 

 

100+ 250g

 

 

 

 

 

 

Miód Manuka to w 100% naturalny produkt pozyskiwany z nowozelandzkiego krzewu Manuka. Manuka, czyli drzewo herbaciane, rośnie powszechnie na terenie całej Nowej Zelandii, a swoją popularność zawdzięcza w dużym stopniu kapitanowi Cookowi.

Manuka ma wiele zastosowań (wytrzymałe i twarde drewno wykorzystywane jest np. do robienia trzonków narzędzi, a palone nadaje wspaniały smak wędzonym potrawom), jednak największą zaletą tej tajemniczej dla Europejczyka rośliny jest zawartość methylglyoxalu – naturalnego środka antybakteryjnego, wykazującego wręcz uzdrawiającą moc w przypadku wielu poważnych schorzeń.

To właśnie methylglyoxal zawarty w dużym stężeniu w miodach Manuka odpowiada za ich wyjątkowe właściwości: miód Manuka nie tylko podnosi odporność organizmu i wpływa korzystnie na ogólną kondycję ludzkiego ciała, ale też może być z powodzeniem stosowany w przypadku poważniejszych dolegliwości, takich jak: wrzody żołądka, bakterie gronkowca, bakterie układu pokarmowego (m.in.Helicobacter), niegojące się rany, problemy skórne (m.in.egzema), rany cukrzycowe itp.


Co odróżnia miód Manuka od innych miodów?


Methylglyoxal to substancja, którą zawierają też zwykłe miody. Różnica polega na tym, że w miodach Manuka stężenie methylglyoxalu jest ponad tysiąckrotnie większe.

Miód Manuka, produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów krzewu Manuka, ma charakterystyczny smak, jest ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy, a ponadto posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.

To dlatego miód Manuka może być stosowany w celu poprawienia odporności organizmu, a także jako wspomaganie terapii w wielu schorzeniach bakteryjnych, np. Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka i dwunastnicy, czy Staphyloccocus aureus, czyli gronkowcem złocistym.

Miód ten polecany jest również w schorzeniach jelitowych, zaparciach, stanach zapalnych przewodu pokarmowego, zapaleniu gardła czy w przeziębieniach. Poza tym skutecznie działa także w przypadku problemów skórnych, takich jak: ropnie, trudno gojące się rany, w tym stopy cukrzycowe czy owrzodzenia.

 

Czy to działa?

Miód Manuka nie jest lekiem ani substytutem leku, jednak wiele osób spożywających miód Manuka potwierdziło jego korzystne działanie na organizm. Miód Manuka, jako produkt w 100% naturalny, może być podawany nawet kobietom w ciąży i karmiącym, a w zasadzie jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania jest uczulenie na produkty pszczele.

 

WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA

 

Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:

  • Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy.

  • Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.

  • Dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne właściwości miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu.

Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu.

Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

 

Dlaczego warto wybrać Miód Manuka MGO™? Co oznacza MGO™ 400+ i MGO™ 550+? Który wybrać?

Najnowsze badania nad miodem manuka, przeprowadzone w 2008 roku na Politechnice Drezdeńskiej wykazały jednoznacznie, że składnikiem odpowiadającym za unikatowe właściwości miodu manuka jest naturalnie w nim występujący methylglyoxal (MGO™)

MGO™ 400+ oznacza, że w 1 kilogramie miodu jest co najmniej 400 mg methylglyoxalu. Dla porównania - zawartość methylglyoxalu w innych niż manuka miodach nie przekracza 10 mg/kg.
W każdym rodzaju miodu (tak samo miodzie lipowym, gryczanym jak i w miodzie manuka) występuje szereg substancji aktywnych, jednak substancją, której wysokie stężenie jednoznacznie odróżnia miód manuka od innych jest methylglyoxal. Substancje aktywne obecne w każdym miodzie wykazują działanie synergistyczne (wzmacniające) z methylgyoxalem - im wyższe jest stężanie methylglyoxalu (MGOTM), tym wyższa jakość miodu manuka.