WŁAŚCIWOŚCI MIODU MANUKA
Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka – methylglyoxal. Jest on odpowiedzialny za procesy antybakteryjne występujące tylko w miodach Manuka. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak natężenie jego występowania na ogół waha się pomiędzy 0 a 10mg/kg. Natomiast methylglyoxal odkryty w miodach Manuka występuje w natężeniu od 100mg/kg do 1000mg/kg!.
Badania dowiodły, że Miody Manuka są wyjątkowym produktem żywieniowym i mogą być zaliczane do tzw. medical food czyli pokarmów powodujących znaczną poprawę zdrowia.
Methylglyoxal jest naturalnym produktem, który powstaje w czasie procesu dostawania się glukozy do żywych komórek - tak w organizmie człowieka, zwierzęcia, jak i rośliny. W czasie tego procesu methylglyoxal jest produkowany, a następnie wykorzystywany do budowy zdrowych żywych komórek.
Krzewy Manuka mają dużą zdolność uwalniania methylglyoxalu w miodzie, który jest już szeroko wykorzystywany przy wielu różnorodnych schorzeniach.
Zastosowanie:
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
- reguluje florę bakteryjną jelit
- pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu
- wzmacnia naturalną odporność organizmu
- zapewnia dobrą kondycję skóry
- pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego i różowatego
- pomaga w walce z chorobotwórczymi bakteriami (gronkowce, paciorkowce) wywołującymi schorzenia takie jak: zapalenie zatok, gardła, błony śluzowej nosa, oraz infekcje przewodu pokarmowego (biegunka, wymioty, bóle brzucha)
- przyspiesza proces gojenia zmian skórnych w przypadku półpaśca
- zwiększa efektywność leczenia anginy i innych chorób gardła
- przyspiesza proces gojenia się ran, odleżyn
- pomaga w dolegliwościach związanych z egzemą
JAK SPOŻYWAĆ MIÓD MANUKA, BY ZOPTYMALIZOWAĆ JEGO LECZNICZE DZIAŁANIE?
Należy pamiętać, że miód Manuka jest produktem spożywczym, a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Miód Manuka należy spożywać tak, jak każdy inny miód – najlepiej 2–3 łyżeczki rano, na czczo, około 20 minut przed posiłkiem. Spożywanie miodu Manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Jeśli masz uczulenie na produkty pszczelego pochodzenia, przed zastosowaniem miodu skonsultuj się z lekarzem. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) miodu nie powinno się podawać dzieciom do pierwszego roku życia.