Prawdopodobnie Najzdrowszy Miód na Świecie
O czym warto wiedzieć.
Miód Manuka już od kilkunastu lat jest ceniony za swoje właściwości przez klientów na całym świecie. Każdy miód produkowany przez pszczoły żywiące się nektarem z kwiatów krzewu Manuka może być sprzedawany pod nazwą "miód Manuka", a ceny tych produktów różnią się od siebie znacznie. Zazwyczaj cena idzie w parze z jakością, ale nie zawsze. Warto wiedzieć skąd się biorą cenne właściwości tego miodu, w jaki sposób właściwości te mogą być badane oraz w jaki sposób badane są faktycznie, tak aby dokonać świadomego zakupu i dobrze wydać swoje pieniądze. Czytaj więcej...
Co sprawia, że Miód Manuka jest tak wyjątkowy?
Unikatowy dla Nowej Zelandii miód Manuka jest jedynym na świecie w 100% naturalnym produktem spożywczym zawierającym istotne żywieniowo ilości methylglyoxalu (MGO™) – od 30 do 800 mg/kg. Dla porównania - zawartość methylglyoxalu w innych miodach nie przekracza 10 mg/kg.
Wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem unikatowych właściwości miodów Manuka:
- Według prof. Thomasa Henle* Miód Manuka MGO™ wykazuje wyjątkowo korzystny wpływ na poprawę i utrzymania dobrego stanu układu pokarmowego.
- Dobroczynne działanie dla układu odpornościowego – wg Crop & Food Research Institute, nowozelandzkiej badawczej agencji rządowej, wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka nie tylko wspiera mechanizmy obronne organizmu w jelitach, ale również pobudza wzrost liczby dobrych, probiotycznych bakterii jelitowych.
- Pomocny w dbaniu o zdrowie skóry.
* Profesor Henle znajduje się w światowej czołówce naukowców badających jak węglowodany zawarte w żywności zmieniają się w reakcji na konkretne warunki. Od 1991 opublikował on więcej niż 80 prac naukowych. Jest przewodniczącym Niemieckiego Stowarzyszenia Chemii Żywności, członkiem Naukowego Panelu Doradczego Instytutu Federalnego Oceniania Ryzyka, oraz sędzią Niemieckiego Stowarzyszenia Badawczego.
Testy przeprowadzone na Politechnice Drezdeńskiej rekomendują wybór miodu o stężeniu methylglyoxalu na poziomie 100 mg/kg lub wyższym. Najczęściej wybieranym rodzajem miodu Manuka jest Miód Manuka MGO™ 400+ (400 mg methylglyoxalu na kg)
Miody Manuka nie są lekiem ani substytutem leku. W przypadku problemów zdrowotnych należy skontaktować się z lekarzem i pozostawać pod jego opieką.