Suplement diety
Miód Manuka MGO® 250+ zawiera aktywny składnik zielonej herbaty, który wpływa pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego
- pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
- wyjątkowo korzystny wpływ na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
- dobroczynny wpływ na układ immunologiczny
Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 250g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Dar natury przywieziony z Nowej Zelandii
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników aktywnych, w tym: methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO®?
MGO® to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich min.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®, która jest obiektywna i powtarzalna.
Galusan epigallokatechiny (EGCG)
Galusan epigallokatechiny (EGCG) jako składnik aktywny zielonej herbaty wykazuje korzystne działanie na organizm człowieka:
• wpływa pozytywnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego,
• pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze,
• chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem oksydacyjnym,
• przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu glukozy we krwi.
Składniki: Miód Manuka MGO® 250+ (99,75%) , ekstrakt z zielonej herbaty (galusan epigallokatechiny 0,25%)
Wartość odżywcza |
100 g |
15 g* |
Wartość energetyczna |
1320 kJ / 315,3 kcal |
198 kJ / 47,3 kcal |
Tłuszcz |
znikome ilości |
znikome ilości |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
znikome ilości |
znikome ilości |
Węglowodany |
79,6 g |
11,94 g |
W tym cukry |
78,1 g |
11,7 g |
Białko |
0,4 g |
znikome ilości |
Sól |
0,03 g |
znikome ilości |
Methylglyoxal |
>24,9 mg |
>3,7 mg |
Składnik aktywny |
100 g |
15 g* |
Galusan epigallokatechiny |
0,25 g |
0,04 g |
*zalecana dzienna porcja produktu. Opakowanie zawiera około 16 porcji.
Zalecane spożycie: 1 łyżeczka 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem. Nie należy przekraczać dziennej porcji zalecanej do spożycia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Pamiętaj o zróżnicowanym sposobie żywienia oraz prowadzeniu zdrowego trybu życia.
Stosowanie
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Miód idealnie nadaje się jako dodatek do dań i napojów.
Uwaga!
Produkt |
Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka |
30-800 + |
Inne miody |
0-10 |
Inne produkty żywnościowe |
0-50 |