Suplement diety
Miód Manuka MGO® 250+ zawiera aktywny składnik ACTIValoe®, który jest koncentratem aloesu zwyczajnego w proporcji 200:1.
Bardzo wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem trwałych i cennych właściwości miodu Manuka:
- pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
- wyjątkowo korzystny wpływ na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
- dobroczynny wpływ na układ immunologiczny
Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 250g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Dar natury przywieziony z Nowej Zelandii
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników aktywnych, w tym: methylglyoxalu (MGO®) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO®?
MGO® to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich min.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®, która jest obiektywna i powtarzalna.
ACTIValoe®
ACTIValoe® jako koncentrat aloesu zwyczajnego ma pozytywne działanie na organizm człowieka:
- wpływa pozytywnie na zdrowie układu odpornościowego,
- przyczynia się do zwiększenia odporności,
- chroni DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem oksydacyjnym,
- korzystnie wpływa na objawy zmęczenia,
- oczyszcza, wspomaga detoksykację organizmu,
- może wspomagać regularną pracę jelit,
- przyczynia się do utrzymania normalnego poziomu glukozy we krwi.
Miód Manuka MGO® 250+ ma wysoką zawartość methylglyoxalu powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka). Dla porównania methylglyoxal w innych miodach nie przekracza 10mg/kg. Methylglyoxal jest składnikiem, który odpowiada za unikalne właściwości Miodów Manuka.
Składniki: Miód Manuka MGO®250+ (98%) , żel ACTIValoe® (2%)
Składniki:
Wartość odżywcza | 100 g | 15 g * |
Wartość energetyczna |
1320 kJ/ 315,3 kcal |
198 kJ / 47,3 kcal |
Tłuszcz |
znikome ilości |
znikome ilości |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
znikome ilości |
znikome ilości |
Węglowodany |
79,6 g |
11,94 g |
W tym cukry |
78,1 g |
11,7 g |
Białko |
0,4 g |
znikome ilości |
Sól |
0,03 g |
znikome ilości |
Methylglyoxal |
>24,5 mg |
>3,7 mg |
Składnik aktywny | 100 g | 15 g* |
ACTIValoe® |
2 g |
0,03 g |
Stosowanie
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Miód idealnie nadaje się jako dodatek do dań i napojów.
Uwaga!
Produkt |
Methylglyoxal, mg/kg |
Miód Manuka |
30-800 + |
Inne miody |
0-10 |
Inne produkty żywnościowe |
0-50 |