SKŁAD:
Miód Manuka MGO™ 250+ (99,76%), ekstrakt z zielonej herbaty (0,24%) (EGCG).
DZIAŁANIE:
Miód Manuka MGO™ 250+
zawdzięcza swoje właściwości wysokiej zawartości naturalnej
substancji o nazwie methylglyoxal (MGO™), o wartości powyżej 250
mg/kg miodu. Dla porównania zawartość methylglyoxalu w innych
miodach nie przekracza 10 mg/kg. Wysokie stężenie
methylglyoxalu jest źródłem unikatowych właściwości miodu Manuka
MGO™;.
Ekstrakt z zielonej herbaty wykazuje korzystny wpływ na funkcje
odpornościowe oraz posiada właściwości przeciw starzeniu.
Składnik Galusan epigallokatechiny (EGCG), to najbardziej aktywny
składnik zielonej herbaty. Jest 100 krotnie skuteczniejszy od
witaminy C oraz 25-krotnie efektywniejszy od witaminy E w
zwalczaniu wolnych rodników w skórze.
Zastosowanie: Korzystny wpływ na odporność
organizmu oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego,
korzystanie wpływa na stan skóry.
Wartość odżywcza |
w łyżeczce do herbaty
(5 g)
|
w 100 g |
Wartość energetyczna (kJ)
|
69 |
1320 |
Białko (g) |
mniej niż 0,1 |
0,4 |
Węglowodany (g)
-
w tym cukry (g) |
4
3,9
|
74,8
64,5 |
Tłuszcz (g)
-
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
(g) |
mniej niż 0,1
mniej niż 0,1
|
1,98
1,26
|
Błonnik (g)
|
0 |
0 |
Sód (g) |
0,006 |
0,012 |
Składniki aktywne |
w 1 łyżeczce |
w 3 łyżeczkach |
Miód Manuka MGO™ 250+ |
0,59 g |
1,77 g |
Galusan epigallokatechiczny |
0,0012 g |
0,0036 g |
Ostrzeżenie: Nie stosować u osób uczulonych na
produkty pochodzenia pszczelego oraz na którykolwiek ze
składników preparatu.
Zalecane spożycie: od 3 do 4 łyżeczek do herbaty
(5 g) dziennie na 30 minut przed posiłkiem.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
Masa netto: 250 g (50 porcji)
Producent:
Manuka Health New Zealand Ltd, wyprodukowano w Nowej
Zelandii.
INFORMACJE PODSTAWOWE O MIODZIE MANUKA MGO™ 250+
Nowozelandzki, Aktywny Miód Manuka MGO™ 250+ charakteryzuje się
wysoką, certyfikowaną zawartość methylglyoxalu na poziomie 250 mg/kg
(MGO™ 250+). Stężenie methylglyoxalu w zwyczajnych miodach wynosi
od 1 do 10 mg/kg.
Wysokie stężenie methylglyoxalu, który występuje tylko w
niektórych miodach Manuka, jest źródłem najcenniejszych
właściwości tego produktu:
- wg. profesora Thomasa Henle wysokie stężenie methylglyoxalu w
miodzie Manuka wpływa wyjątkowo korzystnie na poprawę i
utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
- dobroczynne działanie dla układu
immunologicznego
- pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
NAUKOWO POTWIERDZONE WŁAŚCIWOŚCI
Miód Manuka MGO™ jest produkowany przez pszczoły żywiące się
nektarem z kwiatów rośliny o nazwie Manuka (Leptospermum
scoparium), która rośnie tylko w Nowej Zelandii. Przez wiele lat
wyjątkowe właściwości Miodu Manuka były rozpoznawane i mierzone z
wykorzystaniem testów, które dawały wyniki o dużych odchyleniach.
Właściwe źródło aktywności Miodu Manuka pozostawało niezbadane
przez niemal 15 lat. Przełomu dokonała grupa naukowców kierowana
Profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w
Niemczech.
„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić,
że za unikatowe właściwości miodu Manuka bezpośrednio
odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim
methylglyoxal.” - Prof. Thomas Henle,
Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w
styczniu 2008 roku.
Badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jak dotąd
jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono
tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu
- na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla
porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na
świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg, średnio 3,1
mg/kg.
Naukowcy, którzy zbadali właściwości Miodu Manuka MGO™, zalecają
spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg
(MGO™ 100+).