Miód Manuka MGO™ 550+250g to produkt wybierany przez klientów, którzy chcą kupić najlepszy z dostępnych na rynku miód Manuka. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 550+ mg/kg (MGO™ 550+) i dlatego jest bardzo drogi. Jest on produkowany przez pszczoły, które żywią się nektarem z kwiatów krzewu Manuka (łac. Leptospermum scoparium) w Nowej Zelandii.
Nektar zbierany przez pszczoły na kwiatach, które rosną na krzewach Manuka, zawiera substancje, które zmieniają się w methylglyoxal (MGO) – aktywny składnik o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Miód Manuka 550+ to najwyższe stężenie ( MGO) o najwyższych właściwościach antybakteryjnych i zdrowotnych, które stosuje się już na poważniejsze dolegliwości, takie jak: wrzody żołądka, bakterie gronkowca, bakterie układu pokarmowego (m.in. Helicobacter), trudno gojące się rany, problemy skórne (m.in. egzema), rany cukrzycowe, choroby gardła, usuwanie kamienia nazębnego.
Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 250g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie. Miód Manuka nie jest lekiem ani substytutem leku. W przypadku leczenia chorób należy skontaktować się z lekarzem. Naukowcy, którzy zbadali właściwości Miodu Manuka MGO™, zalecają spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).
Oryginalny miód powinien mieć dwa zabezpieczenia + certyfikat zawieszony na słoiczku. Jednym z zabezpieczeń jest banderola, przyklejona do ścianki słoika i nakrętki. Kolejne zabezpieczenie to zabezpieczenie nakrętki, które po otworzeniu zostaje zerwane. Dzięki niemu widać, czy zakrętka była odkręcana.
Masa netto: 250g
Data przydatności: 18.01.2019