Witam na mojej aukcji !!! Oferuję Państwu bardzo zdrowy miód LIPOWY z własnej pasieki. Witam !!!
Kupując miód u mnie możesz być pewny jego jakości 100% miodu w miodzie żadnych domieszek. Miód jest w słoikach litrowych Waga słoika wraz z miodem 1,60kg
Waga miodu 1,20kg
Miód skrystalizowany.
Miód lipowy Zastosowanie: Najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach dróg oddechowych.
Przepisy
Wzmacniająca kuracja miodowa
Jedną łyżkę miodu rozpuścić w szklance z letnią przegotowaną wodą.
Napój pozostawić na 10 do 12 godzin (ten czas jest potrzebny do aktywizacji
zawartych w miodzie substancji).
Tak przygotowany napój pijemy na czczo pół godziny przed posiłkiem.
Do smaku można dodać plasterek cytryny.
Czas trwania kuracji dwa miesiące, przerwa jeden miesiąc i znów powtórzyć
zażywanie miodu. Zastosowanie: ogólnie poprawia samopoczucie.
Uporczywy kaszel
1. Ćwierć kilograma miodu podgrzać do stanu płynnego w naczyniu zanurzonym w garnku
z wodą. Dodać 50 g zmielonego czarnego pieprzu i tyle samo zmielonego siemienia lnianego
oraz proszek z 1 gałki muszkatołowej. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać z
miodem, aż powstanie jednolita masa. Po odstaniu zlać do słoików. Zażywać rano i
wieczorem na pusty żołądek niewielką ilość, wielości zielonego groszku.
Nie połykać, tylko ssać!
2. Ćwierć kilograma miodu podgrzać do stanu płynnego. Dodać 50 g sproszkowanych
nasion lnu, 10 g anyżku oraz 10 g zmielonego imbiru. Dokładnie wymieszać.
Przy silnym kaszlu zażywać 3 razy dziennie po 1 łyżeczce.
3. Obrać l/2 kg cebuli, drobno pokroić. Dodać 1 łyżkę rozdrobnionych nasion anyżku,
łyżkę siemienia lnianego i zalać 1 litrem wody. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut,
po czym dodać 3-4 łyżki miodu oraz 1 łyżkę ziela podbiału i 1 łyżkę liści i kwiatu lebiodki
pospolitej. Wszystko gotować jeszcze przez 10 minut. Po przestygnięciu odcedzić.
Zażywać po pół łyżeczki 3 razy dziennie na 20 minut przed posiłkiem.
4. Kilkanaście ząbków drobno pokrojonego czosnku (ok. 1/8 szklanki) zmieszać z 1/2
szklanki również drobno pokrojonej cebuli. Do tego dodać 1/4 szklanki miodu lekko
podgrzanego do stanu płynnego. Tak przygotowaną miazgę włożyć do słoika i szczelnie
przykryć. Podawać po 1-2 łyżeczki co 2-3 godziny, a uporczywy kaszel powinien ustąpić.
5. Ćwierć kilograma miodu wymieszać z 50 g sproszkowanych liści mięty pieprzowej.
Zażywać po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.
6. Na szklankę przegotowanego mleka 1-2 łyżeczki miodu. Pić łykami, nie spiesząc się.
Skleroza
Szklankę soku z utartej na drobno cebuli wymieszać ze szklanką miodu. Zażywać po
łyżeczce 3 razy dziennie przed jedzeniem lub 2-3 godziny po posiłku.
Bezsenność
Przed snem wypić szklankę ciepłej wody z rozpuszczoną w niej łyżką miodu,
który jest uznanym środkiem nasennym.
Na wzmocnienie serca
1. Ćwierć kilograma cytryn wraz ze skórką, wcześniej dobrze umytych, i ćwierć kilograma
fig mielemy i dodajemy do tego ćwierć kilograma podgrzanego miodu.
Dodajemy jeszcze kieliszek rumu i całość dokładnie mieszamy.
Dawkowanie: po 1 łyżeczce po obiedzie i po kolacji.
2. Obrać 1/2 kg cebuli dymki i pokroić na duże plastry, dodać 1/2 kg miodu i
rozgotować. Spożywać 20 minut przed jedzeniem 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.
Na ogólne wzmocnienie organizmu
Podgrzać pół kg miodu do stanu płynnego (najlepiej w drugim, większym naczyniu z wodą).
Do tego dodać porcję 20-25 sztuk migdałów i tyleż zielonych liści pelargonii, które należy
wcześniej rozdrobnić i stłuc na miazgę. Ponadto dodać 3 dorodne i dobrze oczyszczone
cytryny ze skórką, które należy pokroić, usunąć pestki i zmielić. Wszystko razem dokładnie
wymieszać. Spożywać po jednej łyżce 2-3 razy dziennie, na kilkanaście minut przed
jedzeniem.