Jest uważany przez wielu za najsmaczniejszy i najcenniejszy miód nektarowy. Szczególnie cenny ze względu na trudność pozyskania tego miodu w czystej postaci. Drzewa lipy w naszym kraju rzadko rosną skupiskach. Jego kolor może przybierać barwy od żółtego, przez bursztynowy aż po zielonkawy. Zapach mocno przypomina woń kwiatów lipy. Smak słodki, lekko pikantny, nieco gorzkawy niekiedy. Bardzo aromatyczny
Właściwości:
- Dzięki bogactwu olejków eterycznych wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe i wykrztuśne
- Stosowany w przeziębieniach, anginach, zapaleniach oskrzeli
- Zaliczany do miodów o wysokiej aktywności bakteriobójczej
- Obniża ciśnienie krwi, dlatego stosuje się go w chorobach serca i układu krążenia
- Stosowany w chorobach dróg moczowych
- Wykazuje działanie uspokajające dlatego sprawdza się jako środek wspomagający leczenie nerwic, stresów i bezsenności
Krystalizacja miodu lipowego
Z uwagi na dużą zawartość fruktozy, proces krystalizacji w tym miodzie przebiega bardzo powoli, dlatego szczególnie chętnie wybierają go osoby preferujące płynną konsystencję miodu.
Miody pochodżą z polskiej pasieki położonej na obrzeżach Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich w miejscowości Brzeziny.