Miód lipowy 1kg
Polecany jest w chorobach serca i układu krążenia. Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zawarte w nim olejki eteryczne wywierają łagodne działanie rozkurczające i uspokajające, co jest szczególnie cenne u osób z chorobami serca i naczyń. Zalecany : przy schorzeniach tj.: angina, grypa, kaszel; schorzenia górnych dróg oddechowych, wzmacnia organizm. PRAKTYCZNE PORADY PSZCZELARZA - Kupuj miód skrystalizowany, prawdziwy miód w formie lejącej - Nie podgrzewaj miodu w temperaturze powyżej 40 stopni. - Najlepiej spożywaj miód rozpuszczając go w zimnej wodzie wieczorem, a pij letni roztwór rano. - Nie używaj do kontaktu z miodem metalowych łyżeczek itp. - Trzymaj miód w temp. Najlepiej 14 stopni, bez dostępu światła i wilgoci, słoik musi być szczelnie zakręcony. - Powyżej 20 stopni wierzchni warstwy miodu mogą ulec rekrystalizacji: wytrąci się osocze, czyli fruktoza ( najczęściej przy miodach ciemnych np. gryczanych). -Miód bardzo długo lejący mógł zostać silnie podgrzany, może być podejrzany o sfałszowanie (sacharozaopóźnia krystalizację.) - Krystalizacja miodu musi być jednolita - Miód nie może występować w formie ciągliwej masy. Miody z Pasieki "Eko-Barć" rodziny Patalas. Pierwsza pasieka w Polsce wytwarzająca produkty pszczele zgodnie z kryteriami stowarzyszenia "Ekoland" zrzeszającego producentów żywności ekologicznej, bez chemi, w zgodzie z naturą. Pasieka Eko-Barć jest usytuowana w Borach Człuchowskich na obszarze projektowanego rezerwatu biosfery o znaczeniu międzynarodowym. Pasieka położona jest w zakątku Polski , w którym wystepuje wysoki odsetek lasów mieszanych. Miody z tej Pasieki są żywe , aktywne biologicznie,tłoczone na zimno. Pakowane ręcznie, nie podgrzewane, krystalizują szybko, niestabilizowane chemicznie.