MAM DO SPRZEDANIA
MIÓD LIPOWO-FASOLOWY
Z PRYWATNEJ PASIEKI
na innej aukcji miód rzepakowy
AŻ 1,30kg MIODU
WŁAŚCIWOŚCI MIODU
Miód lipowy - kolor żółtawy, zapach kwiatów lipy, smak ostry, gorzkawy. Zawiera olejki eteryczne, saponiny, kwas askorbinowy i inne składniki o działaniu napotnym, przeciwgorączkowym, wykrztuśnym i uspakajającym. Posiada dużą aktywność antybiotyczną. Miód późnego lata, może mieć domieszkę spadzi, bardzo smaczny i aromatyczny, bogaty w składniki, powinien być najpierw spożywany, by zabezpieczyć organizm na nadchodzącą jesień. Zastosowanie -W przeziębieniach, grypie, kaszlu, zapaleniu oskrzeli. Działa antyseptycznie i uspokajająco. Dla wzmocnienia jego działania podaję się go w herbacie z kwiatu lipowego, w chorobach przebiegających z gorączką, w kaszlu, zapaleniu oskrzeli, w stresie, niepokoju bezsenności. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła. Sposoby i dawkowanie - Najczęściej w przypadkach chorób serca i naczyń przyjmuje się 1-2 łyżki stołowe miodu 3 razy dziennie, po rozpuszczeniu w 1/2 szklanki ciepłej wody. Zakładając, że 1 łyżka miodu waży średnio 20 g, odpowiada to 60-120 g dziennie. Najlepiej jest przyjmować miód na godzinę przed lub godzinę po posiłku. Czas trwania leczenia wynosi przeciętnie 6 tygodni.