Skład miodu:
Miód zawiera przede wszystkim cukry proste- łatwo przyswajalne przez organizm, kwasy organiczne, mikroelementy i enzymy. O kolorze miodu decydują barwniki roślin oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor i magnez.
Warto pamiętać, ze krystalizacja to nie wada. Im więcej jest glukozy w miodzie, tym proces ten następuje szybciej (np. w miodzie rzepakowym), im więcej jest fruktozy tym dłużej miód pozostaje w stanie płynnym (np. miód akacjowy).
Miód ma walory odżywcze i lecznicze, jest łatwo przyswajalny. Zawarte w nim enzymy wiążą toksyny. Żelazo zawarte w miodzie jest prawie całkowicie przyswajalne przez organizm człowieka. Miód ma działania bakteriobójcze.
Podaruj swojemu dziecku zdrowie:
Stałe spożywanie miodu przez dzieci przyczynia się do szybkiego przyrostu ciała, wzmożonego rozwoju umysłowego i zwiększonej odporności na choroby.
Dbaj o swoich bliskich:
U osób dorosłych wyczerpanych pracą, miód powoduje szybką regenerację organizmu. Jest jedynym w swoim rodzaju środkiem odżywczym dla serca, a także lekiem przy niedomaganiach tego organu.
Zalety miodu:
-
Działa dodatnio na przewód pokarmowy, zwiększa wydzielanie enzymów poprzez gruczoły ślinowe. Reguluje pracę wątroby i nerek.
-
Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny.
-
Działa Regenerująco w stanach apatii i wyczerpania psychicznego.
Na jakie schorzenia działa miód?
* akacjowy - zalecany diabetykom, przy przeziębieniach i trudnościach trawiennych oraz schorzeniach nerek i przewodu moczowego.
* lipowy - stosowany w chorobach gorączkowych, kaszlu, zapalenia oskrzeli, górnych i dolnych dróg oddechowych. Działa antyseptycznie i uspokajająco, skuteczny przy leczeniu serca i układu krążenia oraz w stanach niepokoju i bezsenności.
* gryczany - przy leczeniu układu krążenia i miażdżycy, nadciśnieniu, zapaleniu nerek, przy grypach gorączkowych. Zawiera dużo biopierwiastków stosowany w leczeniu wątroby, działa odtruwająco.
*spadziowy - zawiera dużo białka, a tym samym ma większą wartości odżywcze i lecznicze . stosowany przy anemiach i zaburzeniach przemiany materii. Działa dodatnio na układ krążenia i serce, oraz wątrobę i drogi żółciowe
*rzepakowy - stosowany głównie przy schorzeniach płucnych i sercowych. Poza tym przy zaparciach, schorzeniach wątrobowych, nerek i przewodu moczowego.
*wrzosowy - stosowany przy leczeniu prostaty, nerek i dróg moczowych, przy zapaleniu jamy ustnej i gardłowej oraz przy stanach zapalnych żołądka i jelit.
*wielokwiatowy - stosowane przy różnego rodzaju alergiach i katarze siennym, przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Działa dodatnio na serce i układ krwionośny.
zalecane dawki:
dzieci od 14 do 16 lat - 10-14 g. dziennie w dwóch dawkach
dorośli 40-60g dzienne w dwóch dawkach
Wybierz swój ulubiony smak!
Należy pamiętać, że wiosenne miody zazwyczaj są słodsze, dlatego warto je dodawać do deserów czy napojów. Miody o ciemnej barwie mają bardziej wyrazisty i konkretny smak, świetnie komponują się z marynatami mięsnymi czy sosami.
Oferuję miody:
rodzaj miodu |
duży słój
netto 1,0 kg
|
mały słój
netto 0,40 kg
|
leśny mniszek akacja
|
29,00 |
14,00 |
chaber bławatek koniczyna, wielokwiat z kwiatów polnych
|
-
|
-
|
leśny malina czeremcha
|
29,00
|
14,00
|
lipowy |
35,00
|
15,00
|
gryczany |
37,00
|
16,00
|
rzepakowy |
|
|