Najbardziej charakterystyczny z miodów dzięki swojemu korzennemu, lekko piekącemu aromatowi. Prawdziwy rarytas dla smakoszy. Niezastąpiony jako dodatek do pierników jak i grzanego piwa. Tworzy kompozycję barw od ciemno-herbacianej do brunatnej. Jego zapach kojarzony jest z drobnymi białymi i różowymi kwiatkami, z których jest zbierany.
Właściwości:
- Stosowany zarówno w leczeniu jak i profilaktyce chorób układu krążenia, szczególnie o podłożu miażdżycowym
- Bardzo bogaty w witaminę C, żelazo, magnez i białko
- Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną
- Działa wspomagająco przy złamaniach kości
- Ma działanie oczyszczające wątrobę
- Regularnie stosowany przyczynia się do wzrostu hemoglobiny we krwi
- Wzmacnia procesy odnowy organizmu
Krystalizacja miodu wielokwiatowego
Z uwagi na dużą zawartość fruktozy, proces krystalizacji w tym miodzie przebiega bardzo powoli, dlatego szczególnie chętnie wybierają go osoby preferujące płynną konsystencję miodu.
Miody pochodżą z polskiej pasieki położonej na obrzeżach Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich w miejscowości Brzeziny.