WITAM NA MOJEJ AUKCJI PRAWDZIWEGO, NATURALNEGO MIODU GRYCZANEGO OD CZERWCA 2012r. ROKU MIÓD NIE ROZGRZEWANY
NALEWANY ZARAZ PO MIODOBRANIU.
Ogromne zalety miodu
- Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe.
- Reguluje pracę wątroby i nerek.Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny.
- Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.
- Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego
Koszt przesyłki
ekonomiczna paczka:
1 słoik: 12zł
2 słoiki: 14zł
3-5 słoików: 19zł
6-7: 27zł
8-10: 38zł
11-16: 45,5zł
Ekonomiczna paczka priorytetowa:
1 słoik: 14zł
2 słoiki: 15,5zł
3-5 słoików: 22zł
6-7: 32zł
8-10: 44zł
11-16: 54zł
Paczka pobraniowa:
1 słoik: 18,5zł
2 słoiki: 21zł
3-5: 29zł
6-7: 35zł
8-10: 46zł
11-16: 53zł
Paczka pobraniowa priorytetowa:
1 słoik: 22zł
2 słoiki: 25zł
3-5: 33zł
6-7: 38zł
8-10: 51zł
11-16: 62zł
Kurier DPD
do 17 słoików koszt 20zł (ja drukuje zlecenie)
Miód też można odebrać osobiście
Częstocice 24, woj. dolnośląskie
MIÓD JEST POZYSKANY Z CZYSTYCH TERENÓW SPOD GRANICY CZESKIEJ
OPIS MIODU GRYCZANEGO - Miód gryczany jest typowym ciemnym miodem letnim, patoka ma barwę ciemnoherbacianą do brunatnej. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę brązową. Przy dostępie światła w trakcie przechowywania miód staje się ciemnobrunatny, prawie czarny. Krystalizuje powoli, przyjmując postać gruboziarnistą, niejednolitą. Wg normy dopuszczona jest na powierzchni cienka warstwa płynna. Miody o dużej lepkości jak np. gryczany tworząc mniej zarodków krystalicznych, krystalizują wolniej i dają większe kryształki z tendencją do ich opadania na dno i rozwarstwiania się. W temperaturze niżej 10-15oC miód gryczany krystalizuje więc w miarę równomiernie. Ma bardzo intensywny zapach kwiatów gryki. Smak charakterystyczny: ostry, słodki i lekko „drapiący”. Pod względem smaku i aromatu jest bardzo specyficzny i dlatego wyczuwalny jest w miodach nawet z niewielką domieszką nektaru gryki. W składzie chemicznym miodu gryczanego, stwierdza się dużą ilość fruktozy. Znaczne ilości magnezu, żelaza i innych biopierwiastków, co jest charakterystyczne dla ciemnych miodów. Stwierdza się także stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz witamin B. Natomiast, mimo znacznej zawartości rutyny w zielu gryki (do 2%), w pozyskanym miodzie praktycznie nie stwierdza się jej. W procesie dojrzewania miodu związek ten ulega rozkładowi . Miód gryczany odznacza się znaczną kwasowością, stwierdza się wyjątkowo dużą ilość białka. Jako miód letni bogaty jest w liczne enzymy Badania przeprowadzone w Instytucie Pszczelnictwa w Puławach wskazują, że nawet po roku przechowywania tego produktu w temp. pokojowej, aktywność diastazy kształtuje się znacznie powyżej normy. Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną - wartości inhibinowe 4 i 5.
MIÓD GRYCZANY POSIADA GŁÓWNE WŁASNOŚCI:
- DZIAŁA POMOCNICZO W SCHORZENIACH UKLADU KRĄŻENIA
- WSPOMAGAJĄCO PODCZAS ZŁAMANIA KOŚCI (POMAGA ODBUDOWAĆ KOMÓRKI KOSTNE)
- POMAGA PRZY ZAPALENIU ZATOK
KRYSTALIZACJA i DEKRYSTALIZACJA MIODU - Krystalizacja jest procesem wyłącznie fizycznym, który w niczym nie zmienia składu chemicznego miodów pszczelich, a tym samym nie obniża ich walorów smakowych oraz wartości odżywczych i leczniczych. Szybkość krystalizacji zależy od: zawartości wody ( stopnia przesycenia) stosunku glukozy do fruktozy zawartości dekstryn. Im więcej fruktozy i dekstryn miodowych tym wolniej zachodzi krystalizacja. Optymalna temperatura krystalizacji przebiega w granicach 10-18oC. Od temperatury przechowywania zależy nie tylko okres pozostawania miodu w postaci płynnej, ale i sam sposób krystalizacji ( wygląd krupca ). Proces dekrystalizacji powinien być przeprowadzany w temperaturze do 45oC, najlepiej 42oC ( min. temperatura zanikania kryształków 41 oC), aby miód nie stracił swoich wartości enzymatycznych. Ponowna krystalizacja upłynnionego miodu zależy od temperatury i czasu dekrystalizacji i zwykle taki miód krystalizuje nierównomiernie.
PRZECHOWYWANIE MIODU - Miód jest higroskopijny i łatwo chłonie zapachy, przechowuje się go w szczelnie zamkniętych pojemnikach, pomieszczeniu suchym, przewiewnym i chłodnym, temperatura przechowywania powinna być nie większa niż 18°C (zalecana), a najlepiej w granicach 8°C - 10°C. Miód należy chronić przed słońcem ponieważ promienie słoneczne bardziej niż temperatura wpływają na obniżenie jego aktywności antybiotycznej. Ogrzewanie próbek miodu wielokwiatowego przez 15 minut w temperaturze 65°C (badania OP w Puławach) powoduje nieznaczny spadek aktywności antybiotycznej. Dopiero ogrzewanie próbek w temperaturze 80°C przez 15 minut pozbawia miód całkowicie jego właściwości antybiotycznych oraz w znacznym stopniu działaniu enzymów. Na ogół wysoka temperatura szkodzi miodom spadziowym mniej, niż miodom nektarowym. Miody przechowywane w temperaturze pokojowej tracą po 6 miesiącach połowę swojej aktywności antybiotycznej, a po 1,5 roku zanika ona prawie całkowicie
ZAPRASZAM DO ZAKUPU I POZDRAWIAM
WIĘCEJ INFORMACJI UDZIELAM NA TEL.: 667-[zasłonięte]-064 PŁATNOŚĆ NA KONTO: 77 9585 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0071104 [zasłonięte] 284001 BS OŁAWA
LUB PRZEZ PAYU
|