Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Miód gryczany 1,2kg

07-02-2014, 13:14
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 29.55 zł     
Użytkownik BARTEKKWAS
numer aukcji: 3925957643
Miejscowość Wiązów
Wyświetleń: 29   
Koniec: 07-02-2014 12:42:24
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WITAM NA MOJEJ AUKCJI PRAWDZIWEGO, NATURALNEGO MIODU GRYCZANEGO OD CZERWCA 2012r. ROKU MIÓD NIE ROZGRZEWANY

NALEWANY ZARAZ PO MIODOBRANIU.

Ogromne zalety miodu

- Działa dodatnio na przewód pokarmowy, ponieważ zwiększa wydzielanie enzymów przez gruczoły ślinowe.

- Reguluje pracę wątroby i nerek.Przy kaszlu działa jako środek łagodzący i wykrztuśny.

- Stosowany jest przy schorzeniach gardła, astmie, przewlekłym bronchicie.

- Działa regenerująco w przypadkach apatii bądź wyczerpania psychicznego

Koszt przesyłki

ekonomiczna paczka:

1 słoik: 12zł

2 słoiki: 14zł

3-5 słoików: 19zł

6-7: 27zł

8-10: 38zł

11-16: 45,5zł

Ekonomiczna paczka priorytetowa:

1 słoik: 14zł

2 słoiki: 15,5zł

3-5 słoików: 22zł

6-7: 32zł

8-10: 44zł

11-16: 54zł

Paczka pobraniowa:

1 słoik: 18,5zł

2 słoiki: 21zł

3-5: 29zł

6-7: 35zł

8-10: 46zł

11-16: 53zł

Paczka pobraniowa priorytetowa:

1 słoik: 22zł

2 słoiki: 25zł

3-5: 33zł

6-7: 38zł

8-10: 51zł

11-16: 62zł

Kurier DPD

do 17 słoików koszt 20zł (ja drukuje zlecenie)

Miód też można odebrać osobiście

Częstocice 24, woj. dolnośląskie


MIÓD JEST POZYSKANY Z CZYSTYCH TERENÓW SPOD GRANICY CZESKIEJ

OPIS MIODU GRYCZANEGO - Miód gryczany jest typowym ciemnym miodem letnim, patoka ma barwę ciemnoherbacianą do brunatnej. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę brązową.
Przy dostępie światła w trakcie przechowywania miód staje się ciemnobrunatny, prawie czarny.
Krystalizuje powoli, przyjmując postać gruboziarnistą, niejednolitą. Wg normy dopuszczona jest na powierzchni cienka warstwa płynna.
Miody o dużej lepkości jak np. gryczany tworząc mniej zarodków krystalicznych, krystalizują wolniej i dają większe kryształki z tendencją do ich opadania na dno
i rozwarstwiania się. W temperaturze niżej 10-15oC miód gryczany krystalizuje więc
w miarę równomiernie.
Ma bardzo intensywny zapach kwiatów gryki.
Smak charakterystyczny: ostry, słodki i lekko „drapiący”.
Pod względem smaku i aromatu jest bardzo specyficzny i dlatego wyczuwalny jest
w miodach nawet z niewielką domieszką nektaru gryki.
W składzie chemicznym miodu gryczanego, stwierdza się dużą ilość fruktozy. Znaczne ilości magnezu, żelaza i innych biopierwiastków, co jest charakterystyczne dla ciemnych miodów.
Stwierdza się także stosunkowo dużą ilość witaminy C oraz witamin B.
Natomiast, mimo znacznej zawartości rutyny w zielu gryki (do 2%), w pozyskanym miodzie praktycznie nie stwierdza się jej. W procesie dojrzewania miodu związek ten ulega rozkładowi .
Miód gryczany odznacza się znaczną kwasowością, stwierdza się wyjątkowo dużą ilość białka. Jako miód letni bogaty jest w liczne enzymy
Badania przeprowadzone w Instytucie Pszczelnictwa w Puławach wskazują, że nawet po roku przechowywania tego produktu w temp. pokojowej, aktywność diastazy kształtuje się znacznie powyżej normy. Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną - wartości inhibinowe 4 i 5.

MIÓD GRYCZANY POSIADA GŁÓWNE WŁASNOŚCI:

- DZIAŁA POMOCNICZO W SCHORZENIACH UKLADU KRĄŻENIA

- WSPOMAGAJĄCO PODCZAS ZŁAMANIA KOŚCI (POMAGA ODBUDOWAĆ KOMÓRKI KOSTNE)

- POMAGA PRZY ZAPALENIU ZATOK

KRYSTALIZACJA i DEKRYSTALIZACJA MIODU - Krystalizacja jest procesem wyłącznie fizycznym, który w niczym nie zmienia składu chemicznego miodów pszczelich, a tym samym nie obniża ich walorów smakowych oraz wartości odżywczych i leczniczych.
Szybkość krystalizacji zależy od:
zawartości wody ( stopnia przesycenia)
stosunku glukozy do fruktozy
zawartości dekstryn.
Im więcej fruktozy i dekstryn miodowych tym wolniej zachodzi krystalizacja.
Optymalna temperatura krystalizacji przebiega w granicach 10-18oC.
Od temperatury przechowywania zależy nie tylko okres pozostawania miodu w postaci płynnej, ale i sam sposób krystalizacji ( wygląd krupca ).
Proces dekrystalizacji powinien być przeprowadzany w temperaturze do 45oC, najlepiej 42oC
( min. temperatura zanikania kryształków 41 oC), aby miód nie stracił swoich wartości enzymatycznych.
Ponowna krystalizacja upłynnionego miodu zależy od temperatury i czasu dekrystalizacji i zwykle taki miód krystalizuje nierównomiernie.

PRZECHOWYWANIE MIODU - Miód jest higroskopijny i łatwo chłonie zapachy, przechowuje się go w szczelnie zamkniętych pojemnikach, pomieszczeniu suchym, przewiewnym i chłodnym, temperatura przechowywania powinna być nie większa niż 18°C (zalecana),
a najlepiej w granicach 8°C - 10°C. Miód należy chronić przed słońcem ponieważ promienie słoneczne bardziej niż temperatura wpływają na obniżenie jego aktywności antybiotycznej.
Ogrzewanie próbek miodu wielokwiatowego przez 15 minut w temperaturze 65°C (badania OP
w Puławach) powoduje nieznaczny spadek aktywności antybiotycznej. Dopiero ogrzewanie próbek w temperaturze 80°C przez 15 minut pozbawia miód całkowicie jego właściwości antybiotycznych oraz w znacznym stopniu działaniu enzymów. Na ogół wysoka temperatura szkodzi miodom spadziowym mniej, niż miodom nektarowym.
Miody przechowywane w temperaturze pokojowej tracą po 6 miesiącach połowę swojej aktywności antybiotycznej, a po 1,5 roku zanika ona prawie całkowicie

ZAPRASZAM DO ZAKUPU I POZDRAWIAM

WIĘCEJ INFORMACJI UDZIELAM NA TEL.: 667-[zasłonięte]-064
PŁATNOŚĆ NA KONTO: 77 9585 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0071104 [zasłonięte] 284001 BS OŁAWA

LUB PRZEZ PAYU