Miód akacjowy jako jeden z nielicznych gatunków miodu posiada bardzo jasną barwę, kolor ten bardzo często określany jest jako jasno słomkowy, czy też żółto słomkowy. W postaci płynnej, tak zwanej patoki, jest tak bardzo jasny, że wydaje się on być nawet bezbarwny. Po krystalizacji najczęściej przybiera on barwa biała, albo jasno żółtą. Niemniej jego krystalizacja przebiega bardzo powoli i miód nawet przechowywany przez kilka miesięcy może mieć postać płynną. Jest to miód, który posiada bardzo słodki smak, charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, który na pewno działa zachęcająco,aromat ten to zapach kwiatów robinii akacjowej, drzewa, z którego nektaru pszczoły produkują miód. Tak jak każdy z gatunków miodu, pszczeli miód akacjowy poza walorami smakowymi posiada również właściwości lecznicze. Polecany jest on na pewno na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego. Pomoże nam on więc jeśli mamy problemy z trawieniem, czy żołądkiem. Bardzo często jest on stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy, działa on również zapobiegawczo przeciw powstawaniu kamieni w naszym organizmie, posiada właściwości moczopędne.
Produkt wpisany 07.05.2008r na listę Produktów Tradycyjnych i Regionalnych/ woj. łódzkie |
|
|
Zapraszam na www.spizarniasmaku pl
|
|