Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

METODY SZACOWANIA KORZYŚCI I STRAT... [nowa]

16-05-2014, 4:46
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 24.90 zł     
Użytkownik ksieg-inter_pl
numer aukcji: 4157920045
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 4    Wyświetleń: 9   
Koniec: 16-05-2014 04:56:12

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Przedmiotem aukcji jest:

METODY SZACOWANIA KORZYŚCI I STRAT W DZIEDZINIE OCHRONY ŚRODOWISKA I ZDROWIA

red. Piotr Jeżowski

Dane:
  • ISBN:[zasłonięte]978-8378-430-7
  • liczba stron: 148
  • okładka: miękka
  • wydawnictwo: SGH
  • wymiary: 176 x 250 mm
  • Rok wydania: 2009
  • Stan produktu: nowy, nieużywany



  • Opis książki:
    Jedną z najważniejszych kwestii współczesności jest zagrożenie środowiska
    przyrodniczego i środowiska człowieka ze względu na intensywną eksploatację
    zasobów naturalnych (zwłaszcza energii i wody), nieprzyjazne środowisku
    technologie produkcji o wysokiej emisyjności zanieczyszczeń oraz rosnącą systematycznie
    konsumpcję dóbr. Podstawowe problemy ekologiczne wymagają
    ustawicznego rozwiązywania przez właściwe zarządzanie na różnych szczeblach
    odpowiedzialności. Złagodzenie zagrożeń ekologicznych oraz zachowanie krytycznego
    kapitału naturalnego, również dla przyszłych pokoleń, w warunkach
    globalizacji jest możliwe tylko przez skoordynowane i wielokierunkowe działania
    na rzecz ochrony środowiska i promocji rozwoju zrównoważonego podejmowane
    przez organizacje międzynarodowe, instytucje rządowe i samorządowe,
    ośrodki naukowe, inne instytucje publiczne, grupy społeczne, przedsiębiorców
    i gospodarstwa domowe oraz poszczególne osoby.
    Ochrona środowiska i promocja rozwoju zrównoważonego wymagają długotrwałego
    wysiłku i wyrzeczeń ze strony społeczeństw, ale także poniesienia
    wysokich kosztów zarówno przez gospodarkę, jak i przez konsumentów i obywateli.
    Niewiele jest bowiem działań w tym zakresie, które dają się zrealizować
    szybko, tanio i bezboleśnie. Stąd też wielkiego znaczenia nabiera kwestia
    rachunku ekonomicznego przedsięwzięć wspierających rozwój zrównoważony
    w zakresie aspektów ekologicznych, gospodarczych oraz społecznych i zdrowotnych.
    Ważne cele ekologiczne, społeczne i zdrowotne można osiągnąć przy
    różnych nakładach i różnej efektywności. Rachunek ekonomiczny powinien
    ułatwić dokonywanie wyboru, jaką drogą należy iść w sytuacji ograniczonych
    zasobów, zapewniając równy dostęp do nich zarówno obecnemu pokoleniu, jak
    i pokoleniom następnym.
    Istotny wkład do racjonalizacji oceny przedsięwzięć i urealnienia rachunku
    ekonomicznego wnoszą metody, techniki i narzędzia wyceny wartościowej dóbr.
    Szczególne znaczenie mają metody wyceny takich dóbr ekologicznych i zdrowotnych,
    które nie mają jawnych cen, ponieważ nie są przedmiotem obrotu rynkowego.
    Niniejsza publikacja jest próbą naświetlenia wybranych zagadnień ewaluacji
    przedsięwzięć oraz wyceny dóbr, ze szczególnym ukierunkowaniem na podejście
    oferowane przez neoklasyczną ekonomię środowiska.
    Praca składa się z siedmiu rozdziałów. W rozdziale 1 pt. Podstawy regulacji
    środowiska i zdrowia uwaga została skupiona na czynnikach wpływających na
    zjawiska zawodności rynku i na konieczność regulacji sfery ochrony środowiska
    i sfery zdrowia. W drugiej części rozdziału przedstawiono istotę i główne wyznaczniki
    pojęcia rozwoju zrównoważonego. Pokazano odmienne rozumienie
    rozwoju zrównoważonego w podstawowych dyscyplinach, tj. w ekonomii ekologicznej,
    wyznającej trwałość mocną, i w neoklasycznej ekonomii środowiska,
    przyjmującej warunki trwałości słabej. Wskazano, że podejście do definiowania
    rozwoju zrównoważonego wykazuje w teorii i w praktyce znaczną zmienność
    poprzez zróżnicowany i niejednolity nacisk na aspekty ekologiczne, ekonomiczne,
    polityczne i społeczne.
    Celem rozdziału 2 pt. Ewaluacja przedsięwzięć ekologicznych i zdrowotnych jest
    przybliżenie pojęcia ewaluacji ze szczególnym uwzględnieniem ewaluacji ekonomicznej,
    ukazanie neoklasycznych metod analizy i oceny przedsięwzięć (rachunku
    ekonomicznego) na tle metod ewaluacji nieekonomicznej oraz zarysowanie systematyki
    metod i technik szacowania korzyści i strat w odniesieniu do ochrony środowiska
    i zdrowia.
    Kolejne cztery rozdziały poświęcone są neoklasycznym metodom i technikom
    szacowania korzyści i strat, tj. metodzie kosztu podróży, metodzie cen hedonicznych,
    metodzie kosztu choroby oraz metodzie wyceny warunkowej. Wymienione
    metody są opracowane według jednolitego schematu, tak aby pokazać
    ich charakterystyki, mocne i słabe strony oraz praktyczne zastosowania. Generalną
    cechą wycen neoklasycznych w ekonomii środowiska i w ekonomii zdrowia
    jest ich oparcie na gotowości do zapłacenia. Techniki wyceny dóbr z jednej
    strony pozwalają na głębsze wniknięcie w istotę wartości kapitału naturalnego
    i zdrowia oraz rozpoznanie preferencji społecznych w tym zakresie, z drugiej
    natomiast strony wywołują liczne kontrowersje, stając się przedmiotem szerokiej
    dyskusji i sporów metodologicznych.
    Ostatni rozdział publikacji pt. Metoda safe minimum standard przedstawia
    sformułowaną przez ekonomię ekologiczną koncepcję oceny ważnych aktywów
    ekologicznych opartą na imperatywie moralnym - koncepcję safe minimum standard,
    której celem jest ochrona zagrożonych gatunków przed nieodwracalnymi
    zmianami. W porównaniu z ewaluacją neoklasyczną safe minimum standard oferuje
    inne podejście do wyceny i ujawniania preferencji społecznych wobec zagrożonych
    i wrażliwych na zniszczenie składników ekosystemów.
    Książka jest wynikiem pracy zespołu pracowników Katedry Ekonomii Środowiska
    i Zasobów Naturalnych działającej przy Kolegium Ekonomiczno-Społecznym
    w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Opracowanie powstało
    na podstawie badania statutowego nr 02/S/0015/07 pt. Metody analizy i oceny
    w dziedzinie ochrony środowiska i zdrowia zrealizowanego w Katedrze Ekonomii
    Środowiska i Zasobów Naturalnych w 2007 r. Publikację tworzą artykuły,
    z których każdy stanowi odrębną całość i jest oparty na samodzielnych przemyśleniach
    danego autora.
    Należy wyrazić nadzieję, że praca - mająca walory użyteczności naukowej -
    będzie również przydatna dla studentów studiów stacjonarnych i niestacjonarnych
    oraz słuchaczy studiów podyplomowych zainteresowanych problematyką
    ochrony środowiska i rozwoju zrównoważonego.

    Wstęp
    Rozdział I. Ewolucja poglądów na temat źródeł przewagi konkurencyjnej
    przedsiębiorstwa
    1. Pojęcie konkurencji i konkurencyjności
    2. Przewaga konkurencyjna a cel działalności przedsiębiorstwa
    3. Koncepcja łańcucha wartości a konkurencyjność przedsiębiorstwa
    4. Ewolucja modeli tworzenia przewagi konkurencyjnej
    Rozdział II. Konkurencyjność przedsiębiorstwa a teoria wyboru konsumenta
    1. Wartość dla klienta jako źródło satysfakcji nabywcy
    2. Użyteczność a wartość dla klienta
    3. Jakość i cena jako czynniki satysfakcji klienta
    Rozdział III. Charakterystyka rynku turystycznego - implikacje dla
    konkurencyjności przedsiębiorstw
    1. Podstawowe pojęcia z zakresu rynku turystycznego
    2. Koncepcja turystycznego łańcucha wartości a wymiary konkurencyjności
    na rynku turystycznym
    3. Układ podmiotowy gospodarki turystycznej
    4. Pojęcie i klasyfikacja przedsiębiorstw turystycznych
    5. Konkurencja na rynku turystycznym w świetle uwarunkowań
    historycznych i przemian związanych z globalizacją
    Rozdział IV. Charakterystyka działalności przedsiębiorstwa hotelowego
    1. Przedmiot działalności przedsiębiorstwa hotelowego
    2. Otoczenie przedsiębiorstwa hotelowego
    3. Struktura kosztów przedsiębiorstwa hotelowego
    4. Łańcuch wartości w hotelarstwie
    5. Pojęcie i kryteria oceny jakości usługi przedsiębiorstwa hotelowego
    Rozdział V. Wpływ kosztów jakości na konkurencyjność obiektu hotelowego
    1. Ewolucja systemów jakości
    2. Pojęcie i podział kosztów jakości
    3. Koszty jakości jako element kosztów przedsiębiorstwa hotelowego
    4. Model wpływu kosztów jakości na użyteczność produktu
    i konkurencyjność hotelu
    Rozdział VI. Weryfikacja modelu wpływu kosztów jakości na konkurencyjność
    przedsiębiorstwa hotelowego
    1. Określenie obszaru badań służących weryfikacji modelu
    2. Cel, zakres i metodyka badań służących ostatecznej weryfikacji modelu
    4. Wnioski i identyfikacja obszaru dalszych badań
    Podsumowanie
    Bibliografia

    Przed zakupem zapoznaj się ze stroną o mnie

    Zobacz nasze pozostałe aukcje

    Dodaj nas do ulubionych sprzedawców

    Zapraszamy serdecznie.