Tytuł |
Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych
|
Autor |
pod red. Zygmunta Litwińczuka |
Wydawca |
Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie |
Rok wydania |
2011 |
Liczba stron |
246 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8359-200-2 |
W
książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców
i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół,
począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i
klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości
przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu
poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych.
Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak
towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka,
bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Książka przeznaczona jest dla studentów uczelni o profilu rolniczym i
ekonomicznym, szczególnie dla takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo,
technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo
żywności czy zootechnika. Może być również przydatna dla służb
zootechnicznych i surowcowych zakładów przetwórczych oraz służby celnej,
które mają kontakt z różnego typu surowcami zwierzęcymi i produktami ich
przetwórstwa.
W
12 rozdziałach przedstawiono aktualnie obowiązujące zasady i normy
wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców i produktów
pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich, ryb i pszczół, poczynając od mleka
poprzez mięso, jaja, produkty pszczele, skóry, a kończąc na wełnie i pierzu.
Opisano dokładnie zasady przeprowadzania odpowiednich ocen towaroznawczych
oraz klasyfikacji surowców i pozyskiwanych z nich produktów. W większości
przypadków podano także szczegółowe metody i tryb postępowania przy ocenie
poszczególnych wskaźników i wyróżników ujętych w odpowiednich normach
przedmiotowych ustanowionych przez Polski Komitet Normalizacyjny, odwołując
się do konkretnego tytułu i numeru normy.
Autorzy książki są pracownikami Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie —
Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych oraz Pracowni
Ekologicznej Produkcji Żywności Pochodzenia Zwierzęcego. Realizują zajęcia
dydaktyczne z tego zakresu na kierunkach studiów: towaroznawstwo, dietetyka,
bezpieczeństwo żywności, zootechnika (specjalność towaroznawstwo i
przetwórstwo surowców zwierzęcych) i ochrona środowiska (specjalność
proekologiczne systemy produkcji żywności). Wyniki swoich badań publikują w
uznanych czasopismach naukowych związanych z tą problematyką, takich jak:
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, Polish Journal of Food and Nutrition
Science, Towaroznawcze Problemy Jakości/Polish Journal of Commodity Science.
Uczestniczą również jako członkowie w pracach różnych towarzystw,
organizacji i komisji, np. Komisji Nauk Towaroznawczych PAN.
W
treści:
Mleko
Produkty mleczne
Mięso
Przetwory mięsne
Tłuszcze
Ryby
Jaja
Przetwory jajowe
Miód
Wełna
Skóry
Pierze i puch