O firmie Sprzedażą książek zajmujemy się już od wielu lat. Wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów, rozpoczynamy sprzedaż w serwisie aukcyjnym Allegro! Nasza księgarnia proponuje Państwu książki techniczne z każdej branży oraz nowości wydawnicze z każdej dziedziny w dobrych cenach!! Do każdej książki wystawiamy paragon, a na życzenie faktury VAT. Podstawą reklamacji jest paragon lub faktura zakupu.
Płatności Przyjmujemy wpłaty tylko przelewem na konto
Przesyłka Realizujemy przesyłki w dniu zaksięgowania wpłaty na naszym koncie. Wysyłamy za granicę.
Kontakt
Napisz do nas email
Skype
Gadu-Gadu
|
Metody chowu i hodowli bydła
Grodzki Henryk (red.) SGGW 376 s., maj 2011 ISBN[zasłonięte]978-8383-284-6 B-5
SPIS TREŚCI Przedmowa ... 11 1. Ocena pokroju bydła ... 13 1.1. Informacje ogólne ... 13 1.2. Nazwy partii ciała ... 13 1.3. Określanie wieku bydła ... 14 1.4. Określanie masy ciała bydła ... 18 1.5. Pomiary bydła ... 19 1.6. Ocena typu i budowy bydła mlecznego ... 21 1.7. Ocena typu i budowy bydła mięsnego ... 39 1.8. Ocena kondycji krów mlecznych ... 42 1.9. Ocena kondycji krów mięsnych ... 45 2. Identyfikacja, rejestracja bydła i dokumentacja hodowlana ... 48 2.1. Informacje ogólne ... 48 2.1.1. Wprowadzenie ... 48 2.1.2. Metody znakowania bydła ... 49 2.1.3. Regulacje prawne dotyczące identyfikacji i rejestracji bydła w UE i Polsce ... 50 2.2. System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt w Polsce ... 51 2.2.1. Wprowadzenie ... 51 2.2.2. Struktura systemu ... 52 2.2.3. Centralna Baza Danych Systemu IRZ (komputerowa baza danych) ... 52 2.2.4. Znaki identyfikacyjne dla bydła ... 53 2.2.5. Zasady zaopatrywania posiadaczy bydła w kolczyki oraz duplikaty kolczyków ... 54 2.2.6. Obowiązki posiadacza bydła wobec systemu ... 54 2.2.7. Rejestracja posiadacza zwierząt, siedziby stada i zdarzeń dotyczących bydła ... 57 2.2.8. Obsługa IRS przez Internet ... 59 2.2.9. Przywóz bydła z krajów UE lub wwóz z państw niebędących członkami UE ... 59 2.2.10. Dokumenty związane z IRZ ... 60 2.3. Dokumentacja hodowlana ... 63 2.3.1. Dokumentacja hodowlana prowadzona w stadach bydła mlecznego ... 63 2.3.2. Dokumentacja hodowlana prowadzona w stadach bydła mięsnego ... 79 3. Warunki produkcji i pozyskiwanie mleka ... 87 3.1. Tworzenie się i sekrecja mleka ... 87 3.2. Przygotowanie krowy do doju i przeprowadzenie doju ... 88 3.2.1. Przygotowanie krowy do doju ... 88 3.2.2. Dój ręczny ... 90 3.2.3. Dój mechaniczny w oborach uwięziowych ... 91 3.2.4. Dój mechaniczny w oborach wolnostanowiskowych ... 92 3.2.5. Nowoczesne techniki doju krów ... 95 3.3. Postępowanie z mlekiem po doju ... 97 3.4. Mycie i konserwacja sprzętu do doju ... 97 3.5. Ogólne wymagania w zakresie higieny dla gospodarstw produkujących mleko ... 98 3.6. Wymagania dotyczące produkcji mleka w gospodarstwach ekologicznych ... 99 4. Ocena użytkowości mlecznej ... 103 4.1. Pojęcie oceny użytkowości mlecznej ... 103 4.2. Cele prowadzenia oceny ... 103 4.3. Metody prowadzenia oceny ... 104 4.4. Ocena użytkowości mlecznej krów w Polsce ... 105 4.4.1. Wprowadzenie ... 105 4.4.2. Czynności przygotowawcze przed próbnym dojem ... 106 4.4.3. Przeprowadzenie próbnego doju ... 106 4.4.4. Prezentacja wyników ... 107 5. Ocena jakości mleka ... 109 5.1. Aktualne przepisy dotyczące jakości i oceny mleka surowego ... 109 5.2. Pobieranie próbek mleka i przygotowanie do badań laboratoryjnych ... 110 5.3. Kryteria dotyczące przyjęcia mleka do skupu ... 111 5.4. Zakres badań mleka w laboratorium ... 113 5.4.1. Wprowadzenie ... 113 5.4.2. Ocena organoleptyczna ... 113 5.4.3. Wady organoleptyczne mleka surowego ... 114 5.4.4. Ocena świeżości mleka ... 115 5.4.5. Badanie jakości cytologicznej mleka ... 117 5.4.6. Badanie jakości mikrobiologicznej mleka ... 120 5.4.7. Wykrywanie zafałszowań mleka surowego ... 122 5.4.8. Badanie podstawowego składu chemicznego mleka przy wykorzystaniu aparatu Milkoscan FT 120 ... 125 5.4.9. Zapalenie wymienia krów (mastitis) ... 126 5.4.9.1. Drobnoustroje wywołujące mastitis ... 126 5.4.9.2. Podatność na infekcję ... 128 5.4.9.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie mastitis ... 128 5.4.9.4. Zmiany składu chemicznego mleka oraz wydajności spowodowane mastitis ... 129 5.4.10. Ocena przydatności technologicznej mleka surowego ... 130 6. Rozród bydła ... 134 6.1. Podstawowe pojęcia z rozrodu ... 134 6.2. Organizacja rozrodu ... 136 6.2.1. Wprowadzenie ... 136 6.2.2. Organizacja rozrodu w stadzie mlecznym ... 137 6.2.3. Organizacja rozrodu w stadzie mięsnym ... 146 7. Odchów cieląt i jałówek hodowlanych ... 151 7.1. Informacje ogólne ... 151 7.2. Wzrost i rozwój płodu ... 151 7.3. Poród i postępowanie z noworodkiem ... 154 7.4. Rozwój przewodu pokarmowego i funkcji trawiennych ... 157 7.5. Żywienie siarą ... 159 7.6. Żywienie w okresie pojenia mlekiem i preparatami mlekozastępczymi ... 164 7.7. Żywienie jałówek hodowlanych ... 166 7.8. Systemy utrzymania cieląt i jałówek ... 170 7.9. Odchów jałówek ras mięsnych ... 172 8. Ocena użytkowości mięsnej ... 174 8.1. Informacje ogólne ... 174 8.2. Ocena wartości opasowej ... 175 8.2.1. Wprowadzenie ... 175 8.2.2.Tempo wzrostu i wykorzystanie paszy ... 175 8.2.3. Ocena umięśnienia ... 179 8.2.4. Ocena otłuszczenia ... 182 8.3. Poubojowa ocena wartości rzeźnej ... 183 8.3.1. Wprowadzenie ... 183 8.3.2. Wzrokowa ocena tuszy ... 184 8.3.3. Wydajność rzeźna i przyrost netto ... 191 8.3.4. Pomiary liniowe tuszy ... 192 8.3.5. Rozbiór tuszy na wyręby ... 192 8.3.6. Dysekcja ... 196 8.4. Fizykochemiczne właściwości mięsa ... 197 8.4.1. Wprowadzenie ... 197 8.4.2. Skład chemiczny ... 197 8.4.3. Właściwości fizyczne ... 198 8.4.4. Właściwości organoleptyczne ... 199 9. Pielęgnacja i poskramianie bydła ... 202 9.1. Informacje ogólne ... 202 9.2. Budowa racic ... 202 9.3. Pielęgnacja racic ... 206 9.3.1. Wprowadzenie ... 206 9.3.2. Korekcja racic ... 207 9.4. Pielęgnacja skóry ... 213 9.5. Dekornizacja ... 215 9.6. Strzyżenie i opalanie wymion oraz usuwanie dodatkowych strzyków ... 218 9.7. Ochrona zwierząt przed owadami ... 219 9.8. Poskramianie bydła ... 220 10. Dobrostan, zachowanie się i metody postępowania z bydłem ... 226 10.1. Percepcja i uczenie się bydła ... 226 10.1.1. Narządy zmysłów, pole widzenia ... 226 10.1.2. Uczenie się i zapamiętywanie. Inteligencja bydła ... 229 10.2. Wybrane zagadnienia dotyczące zachowania się bydła ... 232 10.2.1. Rytm dobowy i aktywność bydła ... 232 10.2.2. Formy zachowania się bydła ... 233 10.2.2.1. Zachowania społeczne ... 233 10.2.2.2. Inne formy zachowania się bydła ... 238 10.3. Relacje pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem ... 242 10.3.1. Postrzeganie człowieka przez bydło ... 242 10.3.2. Wpływ postępowania ze zwierzętami na cechy produkcyjne i zdrowotne bydła. Transmisja wiedzy dotyczącej percepcji bydła do praktyki zootechnicznej ... 243 10.4. Dobrostan bydła ... 249 10.4.1. Pojęcie dobrostanu ... 249 10.4.2. Wskaźniki dobrostanu ... 251 10.4.3. Normatywy i warunki utrzymania bydła ... 256 10.5. Transport bydła. Regulacje prawne i warunki transportu ... 258 11. Ocena wartości hodowlanej i selekcja ... 264 11.1. Informacje ogólne ... 264 11.2. Księgi bydła hodowlanego ... 264 11.3. Zasady naboru buhajów do zakładów unasieniania ... 267 11.3.1. Wprowadzenie ... 267 11.3.2. Wybór ojców buhajów i buhajów dopuszczonych do użycia w inseminacji ... 269 11.3.3. Wybór matek buhajów ... 270 11.3.4. Indywidualne kojarzenia ... 270 11.3.5. Ocena osobnicza ... 270 11.3.6. Unasienianie testowe ... 271 11.4. Wybrane metody oceny wartości hodowlanej buhajów ... 271 11.4.1. Wprowadzenie ... 271 11.4.2. Metoda równoczesnego porównania (CC – contemporary comparison) ... 272 11.4.3. Najlepsze liniowe nieobciążone błędem przewidywanie (BLUP) ... 274 11.4.3.1. Model ojcowski ... 274 11.4.3.2. Model zwierzęcia ... 278 11.4.3.3. Wielocechowy (wielolaktacyjny) model zwierzęcia ... 279 11.4.4. Międzynarodowa ocena wartości hodowlanej buhajów ... 280 11.4.5. Genomowa selekcja buhajów ... 282 11.5. Indeksy i podindeksy ... 283 11.6. Ocena wartości użytkowej i hodowlanej buhajów ras mięsnych ... 285 12. Organizacja i planowanie produkcji bydlęcej ... 287 12.1. Informacje ogólne ... 287 12.2. Struktura stada, obrót oraz obsada bydła ... 287 12.2.1. Struktura stada bydła ... 287 12.2.2. Obrót stada bydła ... 291 12.2.3. Obsada bydła ... 298 12.3. Organizacja bazy paszowej ... 298 12.3.1. Bilans pasz ... 298 12.3.2. Obliczenie przestrzeni niezbędnej do przechowywania i konserwowania pasz ... 304 12.3.3. Gospodarka pastwiskowa ... 305 12.4. Gospodarka odchodami w stadzie bydła ... 307 12.4.1. Wprowadzenie ... 307 12.4.2. Bilans nawozów naturalnych ... 308 12.4.3. Obliczanie produkcji azotu w nawozach naturalnych na 1 ha użytków rolnych ... 310 12.4.4. Przechowywanie odchodów bydlęcych ... 311 12.5. Zasady efektywnego doboru wybranych urządzeń wykorzystywanych w produkcji bydlęcej ... 314 12.5.1. Wprowadzenie ... 314 12.5.2. Rodzaj i wielkość systemu udojowego ... 314 12.5.3. Wielkość zbiornika do przechowywania mleka ... 315 12.5.4. Pojemność wozu paszowego ... 317 12.5.5. Stacje paszowe dla krów oraz stacje odpoju cieląt ... 319 13. Zarządzanie stadem bydła mlecznego ... 321 13.1. Informacje ogólne ... 321 13.2. Analiza przebiegu laktacji ... 321 13.3. Analiza żywienia ... 327 13.4. Analiza zdrowotności ... 329 13.5. Analiza płodności stada ... 330 13.6. Błędy żywieniowe najczęściej popełniane, ich skutki i przeciwdziałanie ... 331 13.7. Karta katalogowa buhaja ... 335 14. Ocena efektywności produkcji bydlęcej ... 342 14.1. Informacje ogólne ... 342 14.2. Wskaźniki efektywności produkcji ... 342 14.3. Rodzaje rachunku ekonomicznego ... 344 14.4. Ekonomika produkcji w stadzie mlecznym ... 345 14.4.1. Wprowadzenie ... 345 14.4.2. Strona przychodowa w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mlecznej ... 346 14.4.3. Ustalenie kosztów w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mlecznej ... 347 14.5. Ekonomika produkcji w stadzie mięsnym ... 353 14.5.1. Wprowadzenie ... 353 14.5.2. Strona przychodowa w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mięsnej ... 354 14.5.3. Ustalenie kosztów w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mięsnej ... 355 15. Zajęcia terenowe ... 359 15.1. Informacje ogólne ... 359 15.2. Zasady bhp obowiązujące podczas zajęć terenowych ... 360 15.3. System żywienia TMR (total mixed ration) ... 361 15.4. Ocena pokroju ... 361 15.5. Dój ... 368
|