Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Metody chowu i hodowli bydła [nowa]

12-07-2012, 18:40
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 40.10 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 2396075964
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 24   
Koniec: 04-07-2012 00:41:44

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa al.Solidarności 117 lok.406
00-140 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
951[zasłonięte]200400[zasłonięte]70234[zasłonięte]730 (mBank)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594 (Inteligo)


Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Metody chowu i hodowli bydła
Grodzki Henryk (red.)

Metody chowu i hodowli bydła
Dodatkowe informacje

  • ISBN:[zasłonięte]978-8383-284-6
  • liczba stron: 376
  • Okładka: miękka
  • Wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
  • Wymiary: 176 x 250 mm
  • Rok wydania: 2011
  • Opis

    Spis treści:
    Przedmowa
    1. Ocena pokroju bydła
    1.1. Informacje ogólne
    1.2. Nazwy partii ciała
    1.3. Określanie wieku bydła
    1.4. Określanie masy ciała bydła
    1.5. Pomiary bydła
    1.6. Ocena typu i budowy bydła mlecznego
    1.7. Ocena typu i budowy bydła mięsnego
    1.8. Ocena kondycji krów mlecznych
    1.9. Ocena kondycji krów mięsnych
    2. Identyfikacja, rejestracja bydła i dokumentacja hodowlana
    2.1. Informacje ogólne
    2.1.1. Wprowadzenie
    2.1.2. Metody znakowania bydła
    2.1.3. Regulacje prawne dotyczące identyfikacji i rejestracji bydła w UE i Polsce
    2.2. System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt w Polsce
    2.2.1. Wprowadzenie
    2.2.2. Struktura systemu
    2.2.3. Centralna Baza Danych Systemu IRZ (komputerowa baza danych)
    2.2.4. Znaki identyfikacyjne dla bydła
    2.2.5. Zasady zaopatrywania posiadaczy bydła w kolczyki
    oraz duplikaty kolczyków
    2.2.6. Obowiązki posiadacza bydła wobec systemu
    2.2.7. Rejestracja posiadacza zwierząt, siedziby stada i zdarzeń dotyczących bydła
    2.2.8. Obsługa IRS przez Internet
    2.2.9. Przywóz bydła z krajów UE lub wwóz z państw niebędących członkami UE
    2.2.10. Dokumenty związane z IRZ
    2.3. Dokumentacja hodowlana
    2.3.1. Dokumentacja hodowlana prowadzona w stadach bydła mlecznego
    2.3.2. Dokumentacja hodowlana prowadzona w stadach bydła mięsnego
    3. Warunki produkcji i pozyskiwanie mleka
    3.1. Tworzenie się i sekrecja mleka
    3.2. Przygotowanie krowy do doju i przeprowadzenie doju
    3.2.1. Przygotowanie krowy do doju
    3.2.2. Dój ręczny
    3.2.3. Dój mechaniczny w oborach uwięziowych
    3.2.4. Dój mechaniczny w oborach wolnostanowiskowych
    3.2.5. Nowoczesne techniki doju krów
    3.3. Postępowanie z mlekiem po doju
    3.4. Mycie i konserwacja sprzętu do doju
    3.5. Ogólne wymagania w zakresie higieny dla gospodarstw produkujących mleko
    3.6. Wymagania dotyczące produkcji mleka w gospodarstwach ekologicznych
    4. Ocena użytkowości mlecznej
    4.1. Pojęcie oceny użytkowości mlecznej
    4.2. Cele prowadzenia oceny
    4.3. Metody prowadzenia oceny
    4.4. Ocena użytkowości mlecznej krów w Polsce
    4.4.1. Wprowadzenie
    4.4.2. Czynności przygotowawcze przed próbnym dojem
    4.4.3. Przeprowadzenie próbnego doju
    4.4.4. Prezentacja wyników
    5. Ocena jakości mleka
    5.1. Aktualne przepisy dotyczące jakości i oceny mleka surowego
    5.2. Pobieranie próbek mleka i przygotowanie do badań laboratoryjnych
    5.3. Kryteria dotyczące przyjęcia mleka do skupu
    5.4. Zakres badań mleka w laboratorium
    5.4.1. Wprowadzenie
    5.4.2. Ocena organoleptyczna
    5.4.3. Wady organoleptyczne mleka surowego
    5.4.4. Ocena świeżości mleka
    5.4.5. Badanie jakości cytologicznej mleka
    5.4.6. Badanie jakości mikrobiologicznej mleka
    5.4.7. Wykrywanie zafałszowań mleka surowego
    5.4.8. Badanie podstawowego składu chemicznego mleka przy wykorzystaniu aparatu Milkoscan FT 120
    5.4.9. Zapalenie wymienia krów (mastitis)
    5.4.9.1. Drobnoustroje wywołujące mastitis
    5.4.9.2. Podatność na infekcję
    5.4.9.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie mastitis
    5.4.9.4. Zmiany składu chemicznego mleka oraz wydajności spowodowane mastitis
    5.4.10. Ocena przydatności technologicznej mleka surowego
    6. Rozród bydła
    6.1. Podstawowe pojęcia z rozrodu
    6.2. Organizacja rozrodu
    6.2.1. Wprowadzenie
    6.2.2. Organizacja rozrodu w stadzie mlecznym
    6.2.3. Organizacja rozrodu w stadzie mięsnym
    7. Odchów cieląt i jałówek hodowlanych
    7.1. Informacje ogólne
    7.2. Wzrost i rozwój płodu
    7.3. Poród i postępowanie z noworodkiem
    7.4. Rozwój przewodu pokarmowego i funkcji trawiennych
    7.5. Żywienie siarą
    7.6. Żywienie w okresie pojenia mlekiem i preparatami mlekozastępczymi
    7.7. Żywienie jałówek hodowlanych
    7.8. Systemy utrzymania cieląt i jałówek
    7.9. Odchów jałówek ras mięsnych
    8. Ocena użytkowości mięsnej
    8.1. Informacje ogólne
    8.2. Ocena wartości opasowej
    8.2.1. Wprowadzenie
    8.2.2.Tempo wzrostu i wykorzystanie paszy
    8.2.3. Ocena umięśnienia
    8.2.4. Ocena otłuszczenia
    8.3. Poubojowa ocena wartości rzeźnej
    8.3.1. Wprowadzenie
    8.3.2. Wzrokowa ocena tuszy
    8.3.3. Wydajność rzeźna i przyrost netto
    8.3.4. Pomiary liniowe tuszy
    8.3.5. Rozbiór tuszy na wyręby
    8.3.6. Dysekcja
    8.4. Fizykochemiczne właściwości mięsa
    8.4.1. Wprowadzenie
    8.4.2. Skład chemiczny
    8.4.3. Właściwości fizyczne
    8.4.4. Właściwości organoleptyczne
    9. Pielęgnacja i poskramianie bydła
    9.1. Informacje ogólne
    9.2. Budowa racic
    9.3. Pielęgnacja racic
    9.3.1. Wprowadzenie
    9.3.2. Korekcja racic
    9.4. Pielęgnacja skóry
    9.5. Dekornizacja
    9.6. Strzyżenie i opalanie wymion oraz usuwanie dodatkowych strzyków
    9.7. Ochrona zwierząt przed owadami
    9.8. Poskramianie bydła
    10. Dobrostan, zachowanie się i metody postępowania z bydłem
    10.1. Percepcja i uczenie się bydła
    10.1.1. Narządy zmysłów, pole widzenia
    10.1.2. Uczenie się i zapamiętywanie. Inteligencja bydła
    10.2. Wybrane zagadnienia dotyczące zachowania się bydła
    10.2.1. Rytm dobowy i aktywność bydła
    10.2.2. Formy zachowania się bydła
    10.2.2.1. Zachowania społeczne
    10.2.2.2. Inne formy zachowania się bydła
    10.3. Relacje pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem
    10.3.1. Postrzeganie człowieka przez bydło
    10.3.2. Wpływ postępowania ze zwierzętami na cechy produkcyjne i zdrowotne bydła. Transmisja wiedzy dotyczącej percepcji bydła do praktyki zootechnicznej
    10.4. Dobrostan bydła
    10.4.1. Pojęcie dobrostanu
    10.4.2. Wskaźniki dobrostanu
    10.4.3. Normatywy i warunki utrzymania bydła
    10.5. Transport bydła. Regulacje prawne i warunki transportu
    11. Ocena wartości hodowlanej i selekcja
    11.1. Informacje ogólne
    11.2. Księgi bydła hodowlanego
    11.3. Zasady naboru buhajów do zakładów unasieniania
    11.3.1. Wprowadzenie
    11.3.2. Wybór ojców buhajów i buhajów dopuszczonych do użycia w inseminacji
    11.3.3. Wybór matek buhajów
    11.3.4. Indywidualne kojarzenia
    11.3.5. Ocena osobnicza
    11.3.6. Unasienianie testowe
    11.4. Wybrane metody oceny wartości hodowlanej buhajów
    11.4.1. Wprowadzenie
    11.4.2. Metoda równoczesnego porównania (CC - contemporary comparison)
    11.4.3. Najlepsze liniowe nieobciążone błędem przewidywanie (BLUP)
    11.4.3.1. Model ojcowski
    11.4.3.2. Model zwierzęcia
    11.4.3.3. Wielocechowy (wielolaktacyjny) model zwierzęcia
    11.4.4. Międzynarodowa ocena wartości hodowlanej buhajów
    11.4.5. Genomowa selekcja buhajów
    11.5. Indeksy i podindeksy
    11.6. Ocena wartości użytkowej i hodowlanej buhajów ras mięsnych
    12. Organizacja i planowanie produkcji bydlęcej
    12.1. Informacje ogólne
    12.2. Struktura stada, obrót oraz obsada bydła
    12.2.1. Struktura stada bydła
    12.2.2. Obrót stada bydła
    12.2.3. Obsada bydła
    12.3. Organizacja bazy paszowej
    12.3.1. Bilans pasz
    12.3.2. Obliczenie przestrzeni niezbędnej do przechowywania i konserwowania pasz
    12.3.3. Gospodarka pastwiskowa
    12.4. Gospodarka odchodami w stadzie bydła
    12.4.1. Wprowadzenie
    12.4.2. Bilans nawozów naturalnych
    12.4.3. Obliczanie produkcji azotu w nawozach naturalnych na 1 ha użytków rolnych
    12.4.4. Przechowywanie odchodów bydlęcych
    12.5. Zasady efektywnego doboru wybranych urządzeń wykorzystywanych w produkcji bydlęcej
    12.5.1. Wprowadzenie
    12.5.2. Rodzaj i wielkość systemu udojowego
    12.5.3. Wielkość zbiornika do przechowywania mleka
    12.5.4. Pojemność wozu paszowego
    12.5.5. Stacje paszowe dla krów oraz stacje odpoju cieląt
    13. Zarządzanie stadem bydła mlecznego
    13.1. Informacje ogólne
    13.2. Analiza przebiegu laktacji
    13.3. Analiza żywienia
    13.4. Analiza zdrowotności
    13.5. Analiza płodności stada
    13.6. Błędy żywieniowe najczęściej popełniane, ich skutki i przeciwdziałanie
    13.7. Karta katalogowa buhaja
    14. Ocena efektywności produkcji bydlęcej
    14.1. Informacje ogólne
    14.2. Wskaźniki efektywności produkcji
    14.3. Rodzaje rachunku ekonomicznego
    14.4. Ekonomika produkcji w stadzie mlecznym
    14.4.1. Wprowadzenie
    14.4.2. Strona przychodowa w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mlecznej
    14.4.3. Ustalenie kosztów w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mlecznej
    14.5. Ekonomika produkcji w stadzie mięsnym
    14.5.1. Wprowadzenie
    14.5.2. Strona przychodowa w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mięsnej
    14.5.3. Ustalenie kosztów w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mięsnej
    15. Zajęcia terenowe
    15.1. Informacje ogólne
    15.2. Zasady bhp obowiązujące podczas zajęć terenowych
    15.3. System żywienia TMR (total mixed ration)
    15.4. Ocena pokroju
    15.5. Dój
    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa