Opis książki:
Przedmowa 1. Ocena pokroju bydła 1.1. Informacje ogólne 1.2. Nazwy partii ciała 1.3. Określanie wieku bydła 1.4. Określanie masy ciała bydła 1.5. Pomiary bydła 1.6. Ocena typu i budowy bydła mlecznego 1.7. Ocena typu i budowy bydła mięsnego 1.8. Ocena kondycji krów mlecznych 1.9. Ocena kondycji krów mięsnych 2. Identyfikacja, rejestracja bydła i dokumentacja hodowlana 2.1. Informacje ogólne 2.1.1. Wprowadzenie 2.1.2. Metody znakowania bydła 2.1.3. Regulacje prawne dotyczące identyfikacji i rejestracji bydła w UE i Polsce 2.2. System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt w Polsce 2.2.1. Wprowadzenie 2.2.2. Struktura systemu 2.2.3. Centralna Baza Danych Systemu IRZ (komputerowa baza danych) 2.2.4. Znaki identyfikacyjne dla bydła 2.2.5. Zasady zaopatrywania posiadaczy bydła w kolczyki oraz duplikaty kolczyków 2.2.6. Obowiązki posiadacza bydła wobec systemu 2.2.7. Rejestracja posiadacza zwierząt, siedziby stada i zdarzeń dotyczących bydła 2.2.8. Obsługa IRS przez Internet 2.2.9. Przywóz bydła z krajów UE lub wwóz z państw niebędących członkami UE 2.2.10. Dokumenty związane z IRZ 2.3. Dokumentacja hodowlana 2.3.1. Dokumentacja hodowlana prowadzona w stadach bydła mlecznego 2.3.2. Dokumentacja hodowlana prowadzona w stadach bydła mięsnego 3. Warunki produkcji i pozyskiwanie mleka 3.1. Tworzenie się i sekrecja mleka 3.2. Przygotowanie krowy do doju i przeprowadzenie doju 3.2.1. Przygotowanie krowy do doju 3.2.2. Dój ręczny 3.2.3. Dój mechaniczny w oborach uwięziowych 3.2.4. Dój mechaniczny w oborach wolnostanowiskowych 3.2.5. Nowoczesne techniki doju krów 3.3. Postępowanie z mlekiem po doju 3.4. Mycie i konserwacja sprzętu do doju 3.5. Ogólne wymagania w zakresie higieny dla gospodarstw produkujących mleko 3.6. Wymagania dotyczące produkcji mleka w gospodarstwach ekologicznych 4. Ocena użytkowości mlecznej 4.1. Pojęcie oceny użytkowości mlecznej 4.2. Cele prowadzenia oceny 4.3. Metody prowadzenia oceny 4.4. Ocena użytkowości mlecznej krów w Polsce 4.4.1. Wprowadzenie 4.4.2. Czynności przygotowawcze przed próbnym dojem 4.4.3. Przeprowadzenie próbnego doju 4.4.4. Prezentacja wyników 5. Ocena jakości mleka 5.1. Aktualne przepisy dotyczące jakości i oceny mleka surowego 5.2. Pobieranie próbek mleka i przygotowanie do badań laboratoryjnych 5.3. Kryteria dotyczące przyjęcia mleka do skupu 5.4. Zakres badań mleka w laboratorium 5.4.1. Wprowadzenie 5.4.2. Ocena organoleptyczna 5.4.3. Wady organoleptyczne mleka surowego 5.4.4. Ocena świeżości mleka 5.4.5. Badanie jakości cytologicznej mleka 5.4.6. Badanie jakości mikrobiologicznej mleka 5.4.7. Wykrywanie zafałszowań mleka surowego 5.4.8. Badanie podstawowego składu chemicznego mleka przy wykorzystaniu aparatu Milkoscan FT 120 5.4.9. Zapalenie wymienia krów (mastitis) 5.4.9.1. Drobnoustroje wywołujące mastitis 5.4.9.2. Podatność na infekcję 5.4.9.3. Czynniki środowiskowe wpływające na powstawanie mastitis 5.4.9.4. Zmiany składu chemicznego mleka oraz wydajności spowodowane mastitis 5.4.10. Ocena przydatności technologicznej mleka surowego 6. Rozród bydła 6.1. Podstawowe pojęcia z rozrodu 6.2. Organizacja rozrodu 6.2.1. Wprowadzenie 6.2.2. Organizacja rozrodu w stadzie mlecznym 6.2.3. Organizacja rozrodu w stadzie mięsnym 7. Odchów cieląt i jałówek hodowlanych 7.1. Informacje ogólne 7.2. Wzrost i rozwój płodu 7.3. Poród i postępowanie z noworodkiem 7.4. Rozwój przewodu pokarmowego i funkcji trawiennych 7.5. Żywienie siarą 7.6. Żywienie w okresie pojenia mlekiem i preparatami mlekozastępczymi 7.7. Żywienie jałówek hodowlanych 7.8. Systemy utrzymania cieląt i jałówek 7.9. Odchów jałówek ras mięsnych 8. Ocena użytkowości mięsnej 8.1. Informacje ogólne 8.2. Ocena wartości opasowej 8.2.1. Wprowadzenie 8.2.2.Tempo wzrostu i wykorzystanie paszy 8.2.3. Ocena umięśnienia 8.2.4. Ocena otłuszczenia 8.3. Poubojowa ocena wartości rzeźnej 8.3.1. Wprowadzenie 8.3.2. Wzrokowa ocena tuszy 8.3.3. Wydajność rzeźna i przyrost netto 8.3.4. Pomiary liniowe tuszy 8.3.5. Rozbiór tuszy na wyręby 8.3.6. Dysekcja 8.4. Fizykochemiczne właściwości mięsa 8.4.1. Wprowadzenie 8.4.2. Skład chemiczny 8.4.3. Właściwości fizyczne 8.4.4. Właściwości organoleptyczne 9. Pielęgnacja i poskramianie bydła 9.1. Informacje ogólne 9.2. Budowa racic 9.3. Pielęgnacja racic 9.3.1. Wprowadzenie 9.3.2. Korekcja racic 9.4. Pielęgnacja skóry 9.5. Dekornizacja 9.6. Strzyżenie i opalanie wymion oraz usuwanie dodatkowych strzyków 9.7. Ochrona zwierząt przed owadami 9.8. Poskramianie bydła 10. Dobrostan, zachowanie się i metody postępowania z bydłem 10.1. Percepcja i uczenie się bydła 10.1.1. Narządy zmysłów, pole widzenia 10.1.2. Uczenie się i zapamiętywanie. Inteligencja bydła 10.2. Wybrane zagadnienia dotyczące zachowania się bydła 10.2.1. Rytm dobowy i aktywność bydła 10.2.2. Formy zachowania się bydła 10.2.2.1. Zachowania społeczne 10.2.2.2. Inne formy zachowania się bydła 10.3. Relacje pomiędzy człowiekiem a zwierzęciem 10.3.1. Postrzeganie człowieka przez bydło 10.3.2. Wpływ postępowania ze zwierzętami na cechy produkcyjne i zdrowotne bydła. Transmisja wiedzy dotyczącej percepcji bydła do praktyki zootechnicznej 10.4. Dobrostan bydła 10.4.1. Pojęcie dobrostanu 10.4.2. Wskaźniki dobrostanu 10.4.3. Normatywy i warunki utrzymania bydła 10.5. Transport bydła. Regulacje prawne i warunki transportu 11. Ocena wartości hodowlanej i selekcja 11.1. Informacje ogólne 11.2. Księgi bydła hodowlanego 11.3. Zasady naboru buhajów do zakładów unasieniania 11.3.1. Wprowadzenie 11.3.2. Wybór ojców buhajów i buhajów dopuszczonych do użycia w inseminacji 11.3.3. Wybór matek buhajów 11.3.4. Indywidualne kojarzenia 11.3.5. Ocena osobnicza 11.3.6. Unasienianie testowe 11.4. Wybrane metody oceny wartości hodowlanej buhajów 11.4.1. Wprowadzenie 11.4.2. Metoda równoczesnego porównania (CC - contemporary comparison) 11.4.3. Najlepsze liniowe nieobciążone błędem przewidywanie (BLUP) 11.4.3.1. Model ojcowski 11.4.3.2. Model zwierzęcia 11.4.3.3. Wielocechowy (wielolaktacyjny) model zwierzęcia 11.4.4. Międzynarodowa ocena wartości hodowlanej buhajów 11.4.5. Genomowa selekcja buhajów 11.5. Indeksy i podindeksy 11.6. Ocena wartości użytkowej i hodowlanej buhajów ras mięsnych 12. Organizacja i planowanie produkcji bydlęcej 12.1. Informacje ogólne 12.2. Struktura stada, obrót oraz obsada bydła 12.2.1. Struktura stada bydła 12.2.2. Obrót stada bydła 12.2.3. Obsada bydła 12.3. Organizacja bazy paszowej 12.3.1. Bilans pasz 12.3.2. Obliczenie przestrzeni niezbędnej do przechowywania i konserwowania pasz 12.3.3. Gospodarka pastwiskowa 12.4. Gospodarka odchodami w stadzie bydła 12.4.1. Wprowadzenie 12.4.2. Bilans nawozów naturalnych 12.4.3. Obliczanie produkcji azotu w nawozach naturalnych na 1 ha użytków rolnych 12.4.4. Przechowywanie odchodów bydlęcych 12.5. Zasady efektywnego doboru wybranych urządzeń wykorzystywanych w produkcji bydlęcej 12.5.1. Wprowadzenie 12.5.2. Rodzaj i wielkość systemu udojowego 12.5.3. Wielkość zbiornika do przechowywania mleka 12.5.4. Pojemność wozu paszowego 12.5.5. Stacje paszowe dla krów oraz stacje odpoju cieląt 13. Zarządzanie stadem bydła mlecznego 13.1. Informacje ogólne 13.2. Analiza przebiegu laktacji 13.3. Analiza żywienia 13.4. Analiza zdrowotności 13.5. Analiza płodności stada 13.6. Błędy żywieniowe najczęściej popełniane, ich skutki i przeciwdziałanie 13.7. Karta katalogowa buhaja 14. Ocena efektywności produkcji bydlęcej 14.1. Informacje ogólne 14.2. Wskaźniki efektywności produkcji 14.3. Rodzaje rachunku ekonomicznego 14.4. Ekonomika produkcji w stadzie mlecznym 14.4.1. Wprowadzenie 14.4.2. Strona przychodowa w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mlecznej 14.4.3. Ustalenie kosztów w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mlecznej 14.5. Ekonomika produkcji w stadzie mięsnym 14.5.1. Wprowadzenie 14.5.2. Strona przychodowa w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mięsnej 14.5.3. Ustalenie kosztów w obliczaniu nadwyżki bezpośredniej krowy mięsnej 15. Zajęcia terenowe 15.1. Informacje ogólne 15.2. Zasady bhp obowiązujące podczas zajęć terenowych 15.3. System żywienia TMR (total mixed ration) 15.4. Ocena pokroju 15.5. Dój
|