Metody badania składników roślinnych – praca zbiorowa, red. I. Chmielewska
Rozdział I. Przygotowanie materiału roślinnego do badań
1. Zbiór i konserwacja
Suszenie, Liofilizacja
2. Rozdrabnianie
3. Analiza wstępna surowca roślinnego
Oznaczanie zawartości wody; Oznaczanie suchej masy; Oznaczanie zawartości popiołu
4. Wydzielanie frakcji ciekłych ze świeżego materiału roślinnego przez wyciskanie
5. Rozdzielanie faz stałej i ciekłej; Sączenie; Wirowanie
6. Rozdzielanie składników na zasadzie różnej rozpuszczalności
Ekstrakcja składników z ciał stałych; Ekstrakcja ciągła (perkolacja); Ekstrakcja periodyczna ciągła; Ekstrakcja z roztworów; Ekstrakcja przeciwprądowa; Zagęszczanie wyciągów
7. Rozdzielanie składników za pomocą destylacji
Destylacja frakcjonowana; Destylacja z parą wodną; Destylacja molekularna
8. Rozdzielanie składników za pomocą dializy i elektrodializy
Rozdział II. Przebieg analizy składników materiału roślinnego
1. Skład poszczególnych wyciągów
Rozpuszczalniki i środki suszące
Składniki płynnej zawartości tkanek
Schematy rozdzielania składników poszczególnych wyciągów
2. Analiza tłuszczowców
Wyodrębnianie tłuszczowców; Własności fizyczne tłuszczu surowego; Analiza składników tłuszczu; Analiza wosków; Analiza składników nie ulegających zmydleniu
Wyodrębnianie chlorofilu
Analiza fosfolipidów; Analiza izoprenoidów; Analiza cukrowców
Składniki grupy cukrowców; Wyodrębnianie cukrów prostych; Oznaczanie cukrów prostych
3. Analiza heterozydów
Składniki cukrowcowe wyciągu wodnego
Składniki cukrowcowe wyciągów zasadowych i kwaśnych
Ilościowe oznaczanie wielocukrowców
4. Analiza kwasów występujących w soku komórkowym
5. Analiza azotowych składników roślin
Składniki wyciągu eterowego; Analiza alkaloidów; Składniki wyciągu 70—80 proc. alkoholem; Składniki wyciągów wodnych; Analiza kwasów nukleinowych
Rozdział III. Metody analityczne
1. Metody gazometryczne
Oznaczanie azotu aminowego metodą van Slyke'a
2. Pehametria
Roztwory buforowe
Kolorymetryczne oznaczanie pH; Elektrometryczne oznaczanie pH
Aparatura do potencjometrycznego oznaczania pH
3. Alkacymetria
Miareczkowanie słabych kwasów i zasad
Oznaczanie liczby kwasowej (LK) tłuszczów; Oznaczanie liczby zmydlenią (LZ) tłuszczów
Wyliczanie liczby estrowej (LE); Miareczkowanie formolowe
4. Oznaczanie potencjału oksydoredukcyjnego
Wpływ jonów wodorowych na wartość potencjału oksydoredukcyjnego; Pomiar potencjału oksydoredukcyjnego
5. Polarografia
Aparatura do polarografii; Polarograficzne oznaczanie kwasu askorbinowego w owocach i warzywach
6. Oksydymetria
Oznaczanie liczby jodowej (LJ); Oznaczanie cukrów metodą Luifa-Schoorla; Oznaczanie azotu aminowego metodą Pope-Stevensa; Oznaczanie treoniny w hydrolizatach białkowych
7. Refraktometria
Refraktometry
Oznaczanie zawartości oleju w nasionach metodą refraktometryczni, wg Jermakowa
Refraktometryczne oznaczanie liczby jodowej w oleju z siemienia lnianego
8. Polarymetria
Polarymetry
9. Kolorymetria i nefelometria
Kolorymetry, Fotokolorymetry, Nefelometria
Oznaczanie kolorymetryczne galotaniny i kwasu galusowego za pomocą kolorymetru Duboscqa
Oznaczanie masy cząsteczkowej wielocukrowców metodą kolorymetryczną
Oznaczanie kolorymetryczne metioniny w hydrolizatach białkowych
Nefelometryczna metoda oznaczania aktywności preparatów amylazy
10. Chromatografia
Chromatografia adsorpcyjna; Chromatografia rozdzielcza; Chromatografia połączona z wymianą jonów
Rozdzielanie składników cukrowych saponiny nogietka za pomocą jednowymiarowej chromatografii rozdzielczej na bibule
Wykrywanie wolnych aminokwasów w tkankach roślinnych za pomocą dwuwymiarowej chromatografii rozdzielczej na bibule
11. Elektroforeza
Pomiar drogi przebytej przez cząsteczkę metodą ruchomej granicy; Elektroforeza bibułowa
12. Charakterystyczne reakcje barwne na pewne grupy i poszczególne związki
Tłuszczowce i substancje im towarzyszące; Cukrowce, Białka i aminokwasy, Alkaloidy
13. Mikroskopowe metody barwne histo- i cytochemiczne
Badania histocbemiczne układu szkieletowego; Badania cytochemiczne
Rozdział IV. Preparatyka biochemiczna
1. Otrzymywanie lipozytolu z fosfolipidów soi
Wyodrębnianie lipozytolu; Hydroliza lipozytolu za pomocą kwasów; Hydroliza lipozytolu za pomocą zasad
2. Otrzymywanie karotenu z marchwi
Wyodrębnianie surowego karotenu; Chromatograficzne rozdzielanie α- i β- karotenu
3. Otrzymywanie mannitolu z grzybów zielonek (Trychdlona equestre)
Wyodrębnianie mannitolu; Otrzymywanie trójbenzalopochodnej
4. Otrzymywanie sorbitolu ze sfermentowanego soku z owoców jarzębiny
Wyodrębnianie sorbitolu
5. Otrzymywanie rutyny z gryki (Fagopyrum esculenium)
Przygotowanie surowca; Wyodrębnianie rutyny; Hydroliza rutyny
6. Otrzymywanie chlorku rubrobrassycyny z czerwonej kapusty
Wyodrębnianie chlorku rubrobrassycyny; Wyodrębnianie chlorku rubrobrassyny; Wyodrębniania kwasu synapinowego; Hydroliza chlorku rubrobrassyny
7. Otrzymywanie saponiny z kwiatów nogietka
Wyodrębnianie saponiny; Hydroliza saponiny działaniem kwasu
8. Otrzymywanie amylozy i amylopektyny ze skrobi ziemniaczanej
Wyodrębnianie amylozy A i A2; Wyodrębnianie amylopektyny
9. Otrzymywanie pektyny z jabłek
Wyodrębnianie surowej pektyny; Usuwanie pentozanów; Wyodrębnianie kwasu pektynowego
Hydroliza kwasu pektynowego do kwasu d-galakturonowego
10. Otrzymywanie tomatydyny z liści pomidorów
Przygotowanie wyciągu z suszu; Wyodrębnianie krystalicznej tomatyny; Wyodrębnianie chlorowodorku tomatydyny; Wyodrębnianie tomatydyny
11. Otrzymywanie asparaginy z nasion grochu
Wyodrębnianie asparaginy
12. Otrzynrywanie krystalicznego białka z fasoli (Phaseolus vulgaris)
Wyodrębnianie białka; Własności otrzymanego białka
PWRL 1955, nakład 2000 egz.
Format B5 (24 × 17 cm), stron 320, oprawa twarda.
Okładka lekko podniszczona, wewnątrz stan bardzo dobry, książka praktycznie jak nowa.
Zapraszam również na pozostałe moje aukcje, gdzie są inne książki o podobnej tematyce.
Wysyłka w ciągu 2-3 dni. Przy zakupie kilku przedmiotów koszt wysyłki ulega obniżeniu.