Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Metody badania składników roślinnych _ Chmielewska

16-02-2014, 5:35
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 22 zł     
Użytkownik ninol88
numer aukcji: 3951008714
Miejscowość Poznań
Wyświetleń: 4   
Koniec: 16-02-2014 05:32:49

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Metody badania składników roślinnychpraca zbiorowa, red. I. Chmielewska

 

 

Rozdział I. Przygotowanie materiału roślinnego do badań

1. Zbiór i konserwacja

Suszenie, Liofilizacja

2. Rozdrabnianie

3. Analiza wstępna surowca roślinnego

Oznaczanie zawartości wody; Oznaczanie suchej masy; Oznaczanie zawartości popiołu

4. Wydzielanie frakcji ciekłych ze świeżego materiału roślinnego przez wyciskanie

5. Rozdzielanie faz stałej i ciekłej; Sączenie; Wirowanie

6. Rozdzielanie składników na zasadzie różnej rozpuszczalności

Ekstrakcja składników z ciał stałych; Ekstrakcja ciągła (perkolacja); Ekstrakcja periodyczna ciągła; Ekstrakcja z roztworów; Ekstrakcja przeciwprądowa; Zagęszczanie wyciągów

7. Rozdzielanie składników za pomocą destylacji

Destylacja frakcjonowana; Destylacja z parą wodną; Destylacja molekularna

8. Rozdzielanie składników za pomocą dializy i elektrodializy

 

Rozdział II. Przebieg analizy składników materiału roślinnego

1. Skład poszczególnych wyciągów

Rozpuszczalniki i środki suszące

Składniki płynnej zawartości tkanek

Schematy rozdzielania składników poszczególnych wyciągów

2. Analiza tłuszczowców

Wyodrębnianie tłuszczowców; Własności fizyczne tłuszczu surowego; Analiza składników tłuszczu; Analiza wosków; Analiza składników nie ulegających zmydleniu

Wyodrębnianie chlorofilu

Analiza fosfolipidów; Analiza izoprenoidów; Analiza cukrowców

Składniki grupy cukrowców; Wyodrębnianie cukrów prostych; Oznaczanie cukrów prostych

3. Analiza heterozydów

Składniki cukrowcowe wyciągu wodnego

Składniki cukrowcowe wyciągów zasadowych i kwaśnych

Ilościowe oznaczanie wielocukrowców

4. Analiza kwasów występujących w soku komórkowym

5. Analiza azotowych składników roślin

Składniki wyciągu eterowego; Analiza alkaloidów; Składniki wyciągu 70—80 proc. alkoholem; Składniki wyciągów wodnych; Analiza kwasów nukleinowych

 

Rozdział III. Metody analityczne

1. Metody gazometryczne

Oznaczanie azotu aminowego metodą van Slyke'a

2. Pehametria

Roztwory buforowe

Kolorymetryczne oznaczanie pH; Elektrometryczne oznaczanie pH

Aparatura do potencjometrycznego oznaczania pH

3. Alkacymetria

Miareczkowanie słabych kwasów i zasad

Oznaczanie liczby kwasowej (LK) tłuszczów; Oznaczanie liczby zmydlenią (LZ) tłuszczów

Wyliczanie liczby estrowej (LE); Miareczkowanie formolowe

4. Oznaczanie potencjału oksydoredukcyjnego

Wpływ jonów wodorowych na wartość potencjału oksydoredukcyj­nego; Pomiar potencjału oksydoredukcyjnego

5. Polarografia

Aparatura do polarografii; Polarograficzne oznaczanie kwasu askorbinowego w owocach i wa­rzywach

6. Oksydymetria

Oznaczanie liczby jodowej (LJ); Oznaczanie cukrów metodą Luifa-Schoorla; Oznaczanie azotu aminowego metodą Pope-Stevensa; Oznaczanie treoniny w hydrolizatach białkowych

7. Refraktometria

Refraktometry

Oznaczanie zawartości oleju w nasionach metodą refraktometryczni, wg Jermakowa

Refraktometryczne oznaczanie liczby jodowej w oleju z siemienia lnianego

8. Polarymetria

Polarymetry

9. Kolorymetria i nefelometria

Kolorymetry, Fotokolorymetry, Nefelometria

Oznaczanie kolorymetryczne galotaniny i kwasu galusowego za po­mocą kolorymetru Duboscqa

Oznaczanie masy cząsteczkowej wielocukrowców metodą kolory­metryczną

Oznaczanie kolorymetryczne metioniny w hydrolizatach białkowych

Nefelometryczna metoda oznaczania aktywności preparatów amylazy

10. Chromatografia

Chromatografia adsorpcyjna; Chromatografia rozdzielcza; Chromatografia połączona z wymianą jonów

Rozdzielanie składników cukrowych saponiny nogietka za pomocą jednowymiarowej chromatografii rozdzielczej na bibule

Wykrywanie wolnych aminokwasów w tkankach roślinnych za po­mocą dwuwymiarowej chromatografii rozdzielczej na bibule

11. Elektroforeza

Pomiar drogi przebytej przez cząsteczkę metodą ruchomej granicy; Elektroforeza bibułowa

12. Charakterystyczne reakcje barwne na pewne grupy i poszczególne związki

Tłuszczowce i substancje im towarzyszące; Cukrowce, Białka i aminokwasy, Alkaloidy

13. Mikroskopowe metody barwne histo- i cytochemiczne

Badania histocbemiczne układu szkieletowego; Badania cytochemiczne

 

Rozdział IV. Preparatyka biochemiczna

1. Otrzymywanie lipozytolu z fosfolipidów soi

Wyodrębnianie lipozytolu; Hydroliza lipozytolu za pomocą kwasów; Hydroliza lipozytolu za pomocą zasad

2. Otrzymywanie karotenu z marchwi

Wyodrębnianie surowego karotenu; Chromatograficzne rozdzielanie α- i β- karotenu

3. Otrzymywanie mannitolu z grzybów zielonek (Trychdlona equestre)

Wyodrębnianie mannitolu; Otrzymywanie trójbenzalopochodnej

4. Otrzymywanie sorbitolu ze sfermentowanego soku z owoców jarzębiny

Wyodrębnianie sorbitolu 

5. Otrzymywanie rutyny z gryki (Fagopyrum esculenium)

Przygotowanie surowca; Wyodrębnianie rutyny; Hydroliza rutyny

6. Otrzymywanie chlorku rubrobrassycyny z czerwonej kapusty

Wyodrębnianie chlorku rubrobrassycyny; Wyodrębnianie chlorku rubrobrassyny; Wyodrębniania kwasu synapinowego; Hydroliza chlorku rubrobrassyny

7. Otrzymywanie saponiny z kwiatów nogietka

Wyodrębnianie saponiny; Hydroliza saponiny działaniem kwasu

8. Otrzymywanie amylozy i amylopektyny ze skrobi ziemniaczanej

Wyodrębnianie amylozy A i A2; Wyodrębnianie amylopektyny

9. Otrzymywanie pektyny z jabłek

Wyodrębnianie surowej pektyny; Usuwanie pentozanów; Wyodrębnianie kwasu pektynowego

Hydroliza kwasu pektynowego do kwasu d-galakturonowego

10. Otrzymywanie tomatydyny z liści pomidorów

Przygotowanie wyciągu z suszu; Wyodrębnianie krystalicznej tomatyny; Wyodrębnianie chlorowodorku tomatydyny; Wyodrębnianie tomatydyny

11. Otrzymywanie asparaginy z nasion grochu

Wyodrębnianie asparaginy

12. Otrzynrywanie krystalicznego białka z fasoli (Phaseolus vulgaris)

Wyodrębnianie białka;  Własności otrzymanego białka

 

PWRL 1955, nakład 2000 egz.

Format B5 (24 × 17 cm), stron 320, oprawa twarda.

Okładka lekko podniszczona, wewnątrz stan bardzo dobry, książka praktycznie jak nowa.

 

Zapraszam również na pozostałe moje aukcje, gdzie są inne książki o podobnej tematyce.

Wysyłka w ciągu 2-3 dni. Przy zakupie kilku przedmiotów koszt wysyłki ulega obniżeniu.