Herbata zielona czyli Thea sinesis. Chociaż krzew ten rośnie także w Japonii, Wietnamie i Indiach, to pewne jest, że zielona herbata pochodzi właśnie z Chin. Pochodzi z tego samego krzewu co herbata czarna, różni się jedynie sposobem produkcji. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, przez co zachowane zostają jej wartościowe składniki.
Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Właściwości zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków.
Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C, garbniki oraz wiele minerałów i mikroelementów takich jak fluor i mangan. Ponadto, herbata zielona zawiera polifenole, które unieczynniają wolne rodniki tlenowe.
Naukowcy z Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu oraz z Instytutu Biologii Farmaceutycznej we Freiburgu potwierdzają, że składniki odkryte w zielonej herbacie umożliwiają skuteczną walkę z nękającymi nas dolegliwościami.
Herbatka jest wydajna - z jednej kostki parzy się 3 filiżanki herbaty.
Zawartość:
125 gramów
Producent:
YUNNAN HAICHAO TEABLOCKS Co. Ltd.
Waga 1 sztuki: 160g