Oto skrócona analiza Wartości odżywczej Spiruliny. Zawiera ona znacznie więcej organicznych witamin i minerałów oraz ponad 2000 bio-enzymów.
PORÓWNANIE NIEKTÓRYCH ZAWARTOŚCI DO INNYCH WARTOŚCIOWYCH POKARMÓW:
Żelazo- Zawiera 58 razy więcej żelaza niż szpinak i 28 razy bogatszewżelazo niż surowa wątroba wołowa
Fitocyjanina - Rzadki niebieski pigment, występujący tylko w spirulinie, to super antyoksydant i stymulator systemu immunologicznego
Chlorofil -Spirulina jest tuż po Chlorelli najbogatszym źródłem chlorofilu Aminokwasy -Spirulina zawiera doskonały bilans 18-tu aminokwasów, w tym wszystkich niezbędnych aminokwasów których organizm nie może sam wytworzyć
WitaminaE - Spirulina jest najbogatszym źródłem naturalnej pelnowartosciowej witaminy E. ... zawiera 3 razy więcej niż np. kiełki pszenicy
Pierwiastki Śladowe -Spirulina zawiera 96 pierwiastków śladowych synergicznie zbilansowanych przez naturę.
Beta Karoten- Spirulina zawiera go 100 razy więcej niż papaia i 25 razy więcej niż marchew.
GLA - zawiera 3 razy więcej GLA niż olej z wiesiołka.
Witamina B12 jest jednym z jej najbogatszych źródeł obok Chlorelli.
SOD - Dysmutaza nadtlenkowa bardzo silny enzym antyutleniający
Białko -Spirulina składa się w 65-70% z białka roślinnego, które jest w przyswajalne w 95%. Dla porównania białko zwierzęce tylko w 18-20%
Spirulina, to rodzaj niebiesko-zielonych alg (cyanophytes / sinic), mających formę mikroskopijnych włókien skręconych w korkociąg. Wolny wzrost, Spirulina występuje w wodach o silnym odczynie alkalicznym strefy subtropikalnej i tropikalnej nadając im często ciemno-zielony kolor..Jest hodowana na całym świecie ze względu na jej duży komercyjną popularność. W Stanach Zjednoczonych została zaproponowana jako podstawowy środek spożywczy w długotrwałych misji kosmicznych, ponieważ wytrzymuje ekstremalne warunki.
Spirulina została już opisana w XVI-sto wiecznej literaturze.Hiszpańscy odkrywcy obserwowali Azteków zbiorających niebieskie błoto, które prawdopodobnie było spiruliną.Błoto, które następnie suszono do postaci wiórów lub aromatycznego chleba, było pozyskiwane z jeziora Texcoco w Meksyku.Spirulina była podobnie zbierana przez tubylców na Saharze, gdzie była znana jako "dihe"
Zastosowanie ogólne
Spirulina była pożywieniem od wieków, obecnie zaś powszechnie traktowana jako suplement diety. Była do niedawna uważana za środek wspomagający odchudzanie z powodu wysokiej zawartości fenyloalaniny, ale badania naukowe nie znalazły wystarczających dowodów na poparcie tej tezy. Za to spirulina jest wspaniałym klasycznym suplementem o bogatym spektrum biodostępnych składników odżywczych.
Jak dawkować Spirulinę?
Brak jest wystarczających danych klinicznych w zakresie dawkowania spiruliny dla osiągnięcia efektu terapeutycznego. Badane dawki wahały się między 1 a 10 g. Spirulina posiada wyraźne powinowactwo wątrobowe ze względu na układ aminokwasów. Stąd w przeciwieństwie do Chlorelli powinno się ją spożywać po posiłkach w godzinach popołudniowych i wieczornych.
Czy Spirulina jest bezpieczna?
Brak jest udokumentowanych działań niepożądanych
Interakcje Brak udokumentowanych.