Roślina wieloletnia. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego i Azji Mniejszej.Surowcem przyprawowym melisy są liscie i ziele.Liście nadają potrawom aromatyczny smak.Oryginalny aromat melisy harmonijnie łączy się z innymi przyprawami,dzieki czemu tworzy doskonałe kompozycje smakowe.Melisa w połączeniu z koprem,estragonem i ogórecznikiem stanowi idealny dodatek do zielonej sałaty.Świeże liscie melisy są przyprawą do sosów,surówek,drobiu,cielęciny,grzybów i ryb morskich.Liście melisy są wykorzystywane w przemyśle spirytusowym przy wyrobie wódek,likerów ziolowych.W przemyśle farmaceutycznym melisa jest wykorzystywana do produkcji mieszanek ziołowych.Melisa posiada właściwości przeciwskurczowe,przeciwbakteryjne,przeciwwirusowe,uspokajające i obniżające ciśnienie krwi.Działa przeciwzapalnie w schorzeniak układu pokarmowego.Wymagania: dobrze rośnie w warunkach klimatycznych Polski.potrzebuje stanowiska słonecznego,,cieplego,oslonietego od witru,gleba powinna być żyzna,lekka,zasobna w wapń.Melisę można uprawiać z siewu wprost do gruntu, z rozsady lub przez podział rośliny matecznej.Melisę zbiera się przd kwitnieniem.
Liczba nasion: 1[zasłonięte]500-16 szt. w gramie
Norma wysiewu: 4-5 kg/1ha
Termin wysiewu: III - IV
Rozstawa: 40x40 cm
Wegetacja: 3-4 lata
Termin zbioru: VI - IX
Gramatura: 0.3 g