Melisa lekarska
Uprawiać możemy ją w ogródku i w domu. Surowiec: liść, ziele. Maść z melisy łagodzi zranienia i ukąszenia przez owady, kompresy likwidują bolesne obrzęki. Melisę stosuje się również do płukania jasnych włosów przy wypadaniu i łupieżu. Melisa najczęściej spożywana jest w formie herbaty. W kuchni stosuje się ją jako dodatek do: sałatek, twarogu, ryżu, jaj, herbaty oraz do produkcji: win, dżinów i likierów. Melisa lekarska ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Ma działanie uspokajające, stosowana też w bezsenności, pomaga przy rozstrojach żołądka i przewodu pokarmowego, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, podczas gorączki schładza organizm, pobudza trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego pomaga w depresji oraz nerwicy, bólach głowy, bólach menstruacyjnych i zespole przewlekłego zmęczenia.
Cena za opakowanie 0,3g czyli około 1000 nasion
Roślina wieloletnia. Wysokość 20-40cm, roczny przyrost 20-40cm. Surowiec zielarski: liście. Gleba średnio żyzna/żyznea, zasobnea w wapń, wilgotna. Kwitnie w VI-VIII, kwiaty jasnożółte, rozkwitają w miejscach połączeń liści z łodygą.