Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Meksyk, Andrzej Rudnicki-Sipayłło, Ewa

04-03-2012, 18:37
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 33.10 zł     
Użytkownik book24
numer aukcji: 2100416246
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 4    Wyświetleń: 10   
Koniec: 05-03-2012 17:07:03
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Book24
Book24 - księgarnia internetowa serdecznie wita na swoich aukcjach w serwisie alle. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oraz zakupu.
O nas

Kupując u nas masz pewność co do jakości zakupionego towaru, oraz szybkiej przesyłki.
Do każdej transakcji podchodzimy indywidualnie, staramy się, aby nasz klient był w 100% usatysfakcjonowany.

Każdą paczkę starannie pakujemy w tekturowe pudełko lub kopertę bąbelkową, tak aby w stanie nienaruszonym dotarła do odbiorcy.
Zwrot pieniędzy

Dane Kontaktowe

Po wylicytowaniu przedmiotu koniecznie wypełnij formularz dostawy, jeśli masz dodatkowe pytania napisz e-maila.

Book24 - księgarnia internetowa al.Solidarności 117 lok.406
00-140 Warszawa

e-mail: [zasłonięte]@book24.waw.pl
pon-pt: 9-18

Numer konta:
951[zasłonięte]200400[zasłonięte]70234[zasłonięte]730 (mBank)
501[zasłonięte]555811[zasłonięte]45200[zasłonięte]594 (Inteligo)


Zaufanie do Book24 Kurier UPS

Meksyk
Andrzej Rudnicki-Sipayłło, Ewa Rusek

Meksyk
Dodatkowe informacje

  • ISBN:[zasłonięte]978-8313-167-3
  • liczba stron: 160
  • Okładka: twarda
  • Wydawnictwo: Pascal
  • Seria: Przewodnik kulinarny
  • Wymiary: 250 x 250 mm
  • Rok wydania: 2008
  • Opis

    Seria przewodników kulinarnych debiutowała jesienią 2006 r. Realizuje ona ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. W jej ramach ukazały się dotąd: Bułgaria, Chorwacja, Francja, Hiszpania, Egipt, Maroko i Tunezja oraz Węgry, zapraszające w pełną zapachów i smaków podróż do krajów popularnych wśród turystów z Polski. W 2008 r. dołączają do nich kolejne przewodniki z serii, czyli Indie, Japonia, Chiny, Meksyk.Autorami przewodnika kulinarnego "Meksyk" są Ewa Rusek: każdy człowiek ma prawo być sobą oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło (przepisy). Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche, dorsza a la tampiquena, stek carne asada... Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. Toltekowie, Majowie, Aztekowie i inne ludy zamieszkujące terytorium Meksyku przed przybyciem Hiszpanów żywiły się kukurydzą, kalabasą (rodzaj cukini), kakao, fasolą, bananami, batatami i chili. Mięso pochodziło ze zwierząt łownych oraz hodowanych indyków i psów, a także ryb słono - i słodkowodnych. Sięgano również po owady i ich jaja, a także gady i płazy. Wraz z przybyciem Hiszpanów nawyki żywieniowe zmieniły się, miejscowe produkty przygotowywano na sposób hiszpański, produkty hiszpańskie zaś na sposób lokalny.Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie. Przedstawiają także typowe przepisy i receptury, w których zapisana jest historia, zwyczaje, temperament mieszkańców i uroda krajobrazu opisywanego miejsca. Proponowane w przewodnikach potrawy zostały tak dobrane, by każdy - niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych - mógł podać na stół dania prosto z Indii, Chin, Japonii, Meksyku, Maroko, Tunezji, Węgier, Hiszpanii. Produkty wymienione w recepturach są dostępne w polskich sklepach. Przewodniki pozwalają poznać kraj, region, miasto wszystkimi zmysłami, przywołują wspomnienia z wakacyjnych wypraw i zabierają w fascynującą podróż przez smaki i zapachy. To doskonały pomysł na prezent dla ukochanej osoby i dobry pretekst, by wieczór spędzić w fotelu z książką na kolanach.TACOS(porcja dla 4-6 osób)Składniki: 12 tortilli kukurydzianych o średnicy 13-15 cm (zob. s. 000)3 szklanki drobiowego (zob. s. 000) lub wieprzowego (zob. s. 000) nadzienia do tacos1 szklanka salsy pico de gallo (zob. s. 000)3 szklanki pokrojonej w paski sałaty (najlepiej lodowej) 2 szklanki tartego żółtego sera (najlepiej cheddar)1 szklanka kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry. Sposób przyrządzania:Na środek ciepłej tortilli ułożyć trochę podgrzanego nadzienia, złożyć w pół, formując taco. Na wierzchu ułożyć sałatę i salsę, posypać tartym serem, udekorować kleksem śmietany i kolendrą.

    Spis treści:

    Warto wiedzieć . . . 5


    Meksykańskie regiony . . . 9
    Ścisłe centrum - serce Meksyku, Region środkowy, Region południowo-zachodni, Stany zachodnie nad Pacyfikiem, Region północno-zachodni, Region północny, Region Zatoki Meksykańskiej, Stany południowe nad Pacyfikiem, Półwysep Jukatan

    Przepisy . . . 56
    Salsy, dipy i przekąski, Zupy i sałatki, Dania główne, Desery i napoje

    Warto wiedzieć . . . 123

    Pory roku na meksykańskim stole . . . 127
    Wiosna, Lato, Jesień, Zima

    Alfabet kulinarny . . . 147
    Słowniczek

    Indeks potraw . . . 158
    [zasłonięte]@book24.waw.pl - Book24 - księgarnia internetowa