Seria przewodników kulinarnych debiutowała jesienią 2006 r. Realizuje ona ideę, według której jedzenie jest nie tylko przyjemnym, ale również skutecznym sposobem odkrywania świata. W jej ramach ukazały się dotąd: Bułgaria, Chorwacja, Francja, Hiszpania, Egipt, Maroko i Tunezja oraz Węgry, zapraszające w pełną zapachów i smaków podróż do krajów popularnych wśród turystów z Polski. W 2008 r. dołączają do nich kolejne przewodniki z serii, czyli Indie, Japonia, Chiny, Meksyk.Autorami przewodnika kulinarnego "Meksyk" są Ewa Rusek: każdy człowiek ma prawo być sobą oraz Andrzej Rudnicki-Sipayłło (przepisy). Oglądając zdjęcia potraw, przypraw, krajobrazów, dzieł sztuki i architektury, podróżujemy po różnych regionach Meksyku. Smakujemy mole poblano, calabacitas con elote, ceviche, dorsza a la tampiquena, stek carne asada... Zachwycamy się kombinacją kuchni starego i nowego świata. Toltekowie, Majowie, Aztekowie i inne ludy zamieszkujące terytorium Meksyku przed przybyciem Hiszpanów żywiły się kukurydzą, kalabasą (rodzaj cukini), kakao, fasolą, bananami, batatami i chili. Mięso pochodziło ze zwierząt łownych oraz hodowanych indyków i psów, a także ryb słono - i słodkowodnych. Sięgano również po owady i ich jaja, a także gady i płazy. Wraz z przybyciem Hiszpanów nawyki żywieniowe zmieniły się, miejscowe produkty przygotowywano na sposób hiszpański, produkty hiszpańskie zaś na sposób lokalny.Pięknie ilustrowane przewodniki kulinarne zawierają informacje o historii, kulturze, geografii kraju i jego regionów oraz charakterystycznych dla nich tradycji, w tym tradycji kulinarnych wyznaczanych przez pory roku czy religie. Przedstawiają także typowe przepisy i receptury, w których zapisana jest historia, zwyczaje, temperament mieszkańców i uroda krajobrazu opisywanego miejsca. Proponowane w przewodnikach potrawy zostały tak dobrane, by każdy - niezależnie od swoich umiejętności kulinarnych - mógł podać na stół dania prosto z Indii, Chin, Japonii, Meksyku, Maroko, Tunezji, Węgier, Hiszpanii. Produkty wymienione w recepturach są dostępne w polskich sklepach. Przewodniki pozwalają poznać kraj, region, miasto wszystkimi zmysłami, przywołują wspomnienia z wakacyjnych wypraw i zabierają w fascynującą podróż przez smaki i zapachy. To doskonały pomysł na prezent dla ukochanej osoby i dobry pretekst, by wieczór spędzić w fotelu z książką na kolanach.TACOS(porcja dla 4-6 osób)Składniki: 12 tortilli kukurydzianych o średnicy 13-15 cm (zob. s. 000)3 szklanki drobiowego (zob. s. 000) lub wieprzowego (zob. s. 000) nadzienia do tacos1 szklanka salsy pico de gallo (zob. s. 000)3 szklanki pokrojonej w paski sałaty (najlepiej lodowej) 2 szklanki tartego żółtego sera (najlepiej cheddar)1 szklanka kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry. Sposób przyrządzania:Na środek ciepłej tortilli ułożyć trochę podgrzanego nadzienia, złożyć w pół, formując taco. Na wierzchu ułożyć sałatę i salsę, posypać tartym serem, udekorować kleksem śmietany i kolendrą.