PYŁEK KWIATOWY
Skarbnica witamin
"bomba witaminowa"
"koks"
Oferuję Państwu pyłek pszczeli pochodzący z czystych i naturalnych terenów
Roztocza i Puszczy Solskiej.
Wzmocnij się!!! Jesienią i Zimą.
Uzupełnij niedobory witamin przed jesienią i ciężką zimą. Naprawdę warto sięgnąć po dary natury.
Pyłek dostępny jest w estetycznych poręcznych wiaderkach 550g (22zł) i 3000g
(lub innych opakowaniach na życzenie)
NAJWYŻSZA JAKOŚĆ PRODUKTU - POLSKI PYŁEK.
Dostępny jest pyłek granulowany lub rozdrobniony (zwiększa przyswajalność organizmu)
Pyłek kwiatowy (tegoroczny zbiór) jest produktem pszczelim zbieranym przez robotnice pszczoły miodnej z kwiatów roślin, głównie owadopylnych. To lekko strawne białko roślinne zawiera wszystkie witaminy, minerały i aminokwasy, jakich potrzebuje ludzki organizm. Jest najwartościowszym odżywczym produktem roślinnym. Białka pyłku kwiatowego należą do białek pełnowartościowych dla ludzi, zawierają, bowiem wszystkie niezbędne do życia aminokwasy endogenne oraz egzogenne, tzn. takie, których organizm sam nie jest w stanie sobie wytworzyć.
Bogaty jest w witaminy A, D, E, K, C, z grupy B, cukry proste i złożone, mikro- i makroelementy, enzymy, hormony oraz kwasy organiczne.
Zależnie ood sposobu dawkowania mozna budawać masę, siłę, wytrzymałość
Pyłek kwiatowy ze względy na swój bogaty skład chemiczny, zwany „bombą witaminową”.
Przez sportowców często określany mianem "koks".
Często nazywany naturalnym EPO
Posiada właściwości odżywcze i lecznicze. Spożywanie pyłku kwiatowego wzmacnia apetyt, reguluje przemianę materii, wpływa na wzrost liczby czerwonych krwinek oraz poziom żelaza w surowicy krwi. Podnosi odporność organizmu na zakażenia zwiększając ilość przeciwciał.
Poprawia ogólny stan zdrowia, dlatego szczególnie polecany jest osobom starszym, osłabionym, rekonwalescentom, dzieciom i osobom wykonującym ciężką pracę. Dzięki właściwościom detoksykacyjnym zmniejsza szkodliwe działanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. Działa ochronnie na tkankę wątroby, wspomagając jej odbudowę. Wspomaga leczenie choroby alkoholowej. Kuracja pyłkowa wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu we krwi, ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe. Wspomaga leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych oraz zaburzeń krążenia obwodowego. Ze względu na wysoką zawartość ryboflawiny i innych bioelementów wpływa na poprawienie ostrości widzenia. Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego oraz wspomagają leczenie cukrzycy. Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka, stosowany jest wspomagająco w leczeniu depresji.
Zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy u osób szczególnie narażonych na stres lub przepracowanie. Pyłek kwiatowy znany był i ceniony od dawien dawna, jako środek upiększający. Stosowały go już w odległych czasach dbające o młodość i urodę skóry Egipcjanki i Rzymianki, dlatego z powodzeniem wykorzystywany jest w produkcji kremów, maseczek i balsamów wygładzających i odżywiających skórę. Szampony z ekstraktem z pyłku zapobiegają wypadaniu włosów, regenerują i odżywiają je, zwalczają łupież.
Po pyłek, z uwagi na jego właściwości coraz częściej sięgają wyczynowi sportowcy m.in. kolarze, piłkarze i kulturyści.
Przykładowe dawkowanie pyłku:
Można przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie ½ godz. przed jedzeniem oraz przed snem. Dobrze jest rozmieszać pyłek z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. W celu zwiększenia przyswajalności powinno się przeżuwać pyłek przed połknięciem lub przetrzymywać przez chwilę pod językiem.
Dawki dzienne:
- dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
- dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
- dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
- dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku.
Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.
W celu zwiększenia efektu działania pyłku warto robić kuracje 1-2 miesięczne z 2-3 tygodniowymi przerwami.
Pyłek pszczeli prawdziwy pszczeli cud!