Media Aeva Dulcia. Analiza produkcji i konsumpcji słodyczy w Koronie Aragonii w XIV i XV w.
Autor: Hryszko Rafał
ilość stron: 316
oprawa: twarda
format: 165x245
data wydania: 2014
wydawca: Historia Iagiellonica
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]22616
U schyłku wieków średnich daje się zauważyć istotna zmiana w podejściu do spożywania konfitur, owoców kandyzowanych, nugatów i wszelkiego rodzaju draży, uznawanych dotąd za produkty aptekarskie. Zdaniem włoskiego lekarza Maino de Maineri, żyjącego na przełomie XIII i XIV w., słodkie lekarstwa były już wówczas nadużywane przez ludzi zdrowych, którzy przyjmowali je nie z potrzeby terapeutycznej, lecz czystego łakomstwa. Proces ten zainicjowany został w kręgu cywilizacji muzułmańskiej, a następnie przejęty przez kraje kultury łacińskiego Zachodu. Jednym z nich była Korona Aragonii, z dominującym pierwiastkiem katalońskim.
Jak nie płacić za dostawę?
- Przy zakupie dowolnej pozycji z kategorii: Darmowa dostawa
- Do pozycji oznaczonych darmową wysyłką możesz dodać przedmioty z naszych pozostałych aukcji, a paczkę i tak wyślemy bezpłatnie!
Jak kupić przedmioty z kilku naszych aukcji i zapłacić tylko raz
za dostawę?
1. Dodaj wszystkie zakupione u nas PRZEDMIOTY do koszyka | |
|
2. Przejdź do koszyka, zaznacz wybrane pozycje i kliknij przycisk | |
Uwaga! Nie używaj przycisku "Kup Teraz" dla każdej aukcji osobno!
Wystarczy tylko raz potwierdzić zakup w koszyku.
Kontakt:
Dział Obsługi Klienta
(pon-pt. 09:00-17:00) | tel.: +48 22[zasłonięte]695-45 |
|
| mail: [zasłonięte]@lideria.pl |
Odbiór osobisty
w Warszawie:
Punkt Odbioru
ul. Suwak 5
02-676 Warszawa
pon-pt 08.00-15.30
Po odbiór paczki zapraszamy
następnego dnia roboczego
po otrzymaniu maila, informującego
o zrealizowaniu zamówienia.
Odbiór osobisty możliwy, tylko dla zamówień opłaconych z góry.
Nie wysyłamy paczek za granicę!