Piling enzymatyczny zawiera naturalne enzymy: papainę i bromelainę, które hydrolizują ( rozkładają) białka martwych komórek warstwy rogowej naskórka.
Występuje w postaci sproszkowanej, bowiem w takiej formie jest najbardziej skuteczny.
Enzymy w środowisku wodnym zachowują swoją aktywność (ulegają rozłożeniu), dlatego forma proszku gwarantuje efektywność.
Łagodnie złuszczają i oczyszczają skórę.
Przygotowują do przyjęcia substancji aktywnych.
Bromelaina – enzym występujący w owocach ananasa.
Bogaty w witaminy i składniki mineralne.
Złuszcza martwe komórki naskórka oraz działa łagodząco, pomagając w regeneracji podrażnionej skóry. Działa przeciwzapalnie i zmniejsza obrzęki.
Papaina – enzym znajdujący się w liściach i owocach melonowca właściwego (czyli papai).
Zmiękcza i usuwa obumarłe komórki naskórka, oczyszcza i rozjaśnia. Działa odżywczo i nawilżająco dzięki działaniu cukrów, witamin i minerałów w nim zawartych.
Przeznaczenie:
dla każdego rodzaju skóry; szczególnie dla skóry delikatnej, wrażliwej, naczyniowej.
Skład:
Ekstrakt z ananasa
Ekstrakt z papai
Kaolin
Ziemia okrzemkowa
Bentonit
Korzyści:
Łagodne złuszczenie poprzez usuwanie mieszaniny łoju i płytki rogowej naskórka
Ominięcie efektu „ tarcia” przy zachowaniu właściwości złuszczających
Oczyszczenie powierzchni skóry
Stymulacja procesu odnowy komórek skóry
Przygotowanie skóry do przyjęcia substancji aktywnych
Rozjaśnienie i odświeżenie skóry
Propozycja stosowania w profesjonalnych zabiegach kosmetycznych:
Przed mechanicznym oczyszczaniem skóry
Przed aplikacją maseczki
Przed każdym zabiegiem pielęgnacyjnym w celu przygotowania skóry do przyjęcia i lepszej absorbcji składników aktywnych
Sposób użycia:
5 g proszku zmieszać z wodą do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Nałożyć cienką warstwę na skórę twarzy, szyi i dekoltu.
Po upływie 5-15 min. zmyć ciepłą wodą, stonizować tonikiem.
Omijać okolice oczu.