Tytuł |
Mechanizacja rolnictwa część 2 |
Autor |
Marek Gaworski, Krzysztof Korzysz |
Wydawca |
Hortpress |
Rok wydania |
2009 |
Liczba stron |
320 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83584-04-0 |
Współczesny rynek i konsumenci stawiają coraz wyższe wymagania, dotyczące jakości i dostępności produktów żywnościowych. Wywołuje to zwiększenie zapotrzebowania na dobrej jakości mleko, produkty mleczne, mięso oraz jego przetwory. Wymaga to od rolnictwa stosowania nowoczesnych systemów chowu zwierząt, zapewniających dużą wydajność produkcji przy zachowaniu zasad dobrostanu zwierząt i wymogów ochrony środowiska. Intensyfikacja produkcji zwierzęcej w gospodarstwach rodzinnych wymusza podejmowanie działań modernizacyjnych, polegających na wdrażaniu postępu biologicznego, technicznego, technologicznego i organizacyjnego.
W części drugiej podręcznika Mechanizacja rolnictwa przedstawiono zagadnienia mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej. Omówiono rozwiązania techniczne stosowane w budynkach i pomieszczeniach inwentarskich pod kątem możliwości zmechanizowania prac z wykorzystaniem maszyn i urządzeń technicznych oferowanych przez producentów krajowych i zagranicznych. Budowę maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej opisano w takim zakresie, jaki jest niezbędny do poznania zasad ich obsługi, konserwacji, przechowywania. W odniesieniu do urządzeń do doju i przechowywania mleka skoncentrowano się także na problemach przestrzegania zasad higieny i utrzymania należytej czystości. W końcowej części zawarto informacje, dotyczące właściwej i bezpiecznej obsługi urządzeń oraz konserwacji sprzętu.
W treści:
1. Wstęp
2. Charakterystyka pomieszczeń inwentarskich i ich wyposażenia
technicznego
3. Urządzenia do magazynowania, wybierania i przygotowywania pasz
4. Urządzenia do zadawania pasz
5. Systemy automatycznego zadawania pasz
6. Urządzenia do zaopatrzenia gospodarstw w wodę i pojenia zwierząt
7. Budowa i zasada działania urządzeń do usuwania odchodów z pomieszczeń
inwentarskich
8. Ochrona środowiska podczas eksploatacji maszyn i urządzeń stosowanych
w produkcji zwierzęcej
9. Budowa i zasady działania urządzeń do doju i schładzania mleka
10. Aspekty automatyzacji procesów produkcyjnych, urządzeń technicznych
i rozwiązań technologicznych stosowanych w produkcji zwierzęcej
11. Konserwacja i obsługa urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej
12. Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas eksploatacji maszyn i urządzeń
stosowanych w produkcji zwierzęcej
PODSTAWY EKSPLOATACJI SPRZĘTU ROLNICZEGO l PROJEKTOWANIA PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH
13. Pojęcia podstawowe
14. Zasady agregatowania sprzętu rolniczego
15. Analiza obliczeniowa współpracy ciągnika z maszynami i narzędziami
rolniczym
16. Wydajność pracy i inne wskaźniki charakteryzujące eksploatację
agregatów ciągnikowych
17. Podstawowe zasady projektowania procesów technologicznych
w produkcji roślinnej i zwierzęcej
18. Dobór ciągnika do gospodarstwa rolnego
19. Zasady zachowania bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomia, i ochrona
przy obsłudze sprzętu rolniczego
20. Dokumentacja techniczna sprzętu rolniczego
21. Problemy technicznej obsługi sprzętu rolniczego