Mechanizacja rolnictwa cz. 2
autor: Marek Gaworski, Krzysztof Korpysz wydawca: Hortpress rok wydania: 2009 ilość stron: 320 isbn: 978[zasłonięte][zasłonięte]15740 format: 170x240 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 29,00 zł nasza cena: 28,00 zł
|
|
Przy zakupie min. 10 egzemplarzy - cena jednostkowa o 10% niższa (od ceny katalogowej). Przy zakupie min. 20 egzemplarzy - cena jednostkowa o 12% niższa (od ceny katalogowej). Przy zakupie powyżej 21 egzemplarzy możliwa dalsza negocjacja cen :)
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik rolnik (technika i szkoły policealne), dopuszczony do użytku szkolnego w roku 2009.
Podręcznik ‘‘Mechanizacja rolnictwa. Cz. II’’ składa się z dwóch części. Pierwsza autorstwa Krzysztofa Korpysza, zatytułowana ‘‘Mechanizacja produkcji zwierzęcej’’, omawia zagadnienia związane z mechanizacją prac w chowie zwierząt. Zawiera opis budowy i zasady działania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej oraz rozwiązań technicznych stosowanych w budynkach inwentarskich. Część druga, autorstwa Marka Gaworskiego, nosi tytuł ‘‘Podstawy eksploatacji sprzętu rolniczego i projektowania procesów technologicznych’’. Przedstawiono w niej zasady prawidłowego doboru maszyn do gospodarstwa i zestawiania agregatów ciągnikowo-maszynowych, użytkowania maszyn w poszczególnych rodzajach prac polowych oraz sporządzania bilansu kosztów eksploatacji sprzętu technicznego gospodarstwach rolnych.
Spis treści:
MECHANIZACJA PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ 1. Wstęp 2. Charakterystyka pomieszczeń inwentarskich i ich wyposażenia technicznego 2.1. Pomieszczenia do chowu bydła i ich rozwiązania funkcjonalne 2.2. Wyposażenie budynków dla bydła 2.3. Pomieszczenia do chowu trzody chlewnej i ich rozwiązania funkcjonalne 2.4. Pomieszczenia do chowu drobiu i ich rozwiązania funkcjonalne 2.5. Pomieszczenia do chowu owiec Zadania i pytania 3. Urządzenia do magazynowania, wybierania i przygotowywania pasz 3.1. Urządzenia do magazynowania pasz 3.2. Urządzenia do wybierania pasz 3.3. Urządzenia do przygotowania pasz 3.3.1. Maszyny do przygotowywania zielonek do skarmiania 3.3.2. Maszyny do przygotowywania okopowych do skarmiania 3.3.3. Obróbka cieplna pasz 3.3.4. Maszyny do przygotowywania pasz treściwych 3.3.5. Maszyny do sporządzania pasz treściwych Zadania i pytania 4. Urządzenia do zadawania pasz 4.1. Zadawania pasz bydłu 4.1.1. Letnie żywienie bydła 4.1.2. Stacjonarne systemy zadawania pasz 4.1.3. Mobilne systemy zadawania pasz 4.2. Zadawanie pasz trzodzie chlewnej 4.2.1. Urządzenia mobilne do zadawania pasz 4.2.2. Urządzenia stacjonarne do zadawania pasz 4.3. Urządzenia do zadawania pasz w chowie drobiu Zadania i pytania 5. Systemy automatycznego zadawania pasz Zadania i pytania 6. Urządzenia do zaopatrzenia gospodarstw w wodę i pojenia zwierząt 6.1. Urządzenia do zaopatrzenia gospodarstw w wodę 6.2. Urządzenia do pojenia zwierząt 6.2.1. Urządzenia do pojenia bydła 6.2.2. Urządzenia do pojenia trzody chlewnej 6.2.3. Urządzenia do pojenia owiec 6.2.4. Urządzenia do pojenia drobiu Zadania i pytania 7. Budowa i zasada działania urządzeń do usuwania odchodów z pomieszczeń inwentarskich 7.1. Maszyny i urządzenia do usuwania obornika 7.1.1. Mobilne systemy usuwania obornika z pomieszczeń inwentarskich 7.1.2. Stacjonarne systemy usuwania obornika z pomieszczeń inwentarskich 7.2. Maszyny i urządzenia do usuwania gnojowicy 7.2.1. Mobilne systemy usuwania gnojowicy z pomieszczeń inwentarskich 7.2.2. Stacjonarne systemy usuwania gnojowicy z pomieszczeń inwentarskich Zadania i pytania 8. Ochrona środowiska podczas eksploatacji maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej 8.1. Ochrona środowiska podczas magazynowania i zagospodarowania nawozów naturalnych 8.2. Produkcja odchodów, obornika, gnojowicy i gnojówki 8.3. Magazynowanie gnojowicy i gnojówki 8.3.1. Przechowywanie gnojówki i gnojowicy 8.3.2. Technologie i urządzenia do oczyszczania gnojowicy 8.3.3. Zbiorniki do gnojowicy i gnojówki 8.4. Magazynowanie obornika 8.5. Wytwarzanie biogazu z odchodów zwierzęcych Zadania i pytania 9. Budowa i zasady działania urządzeń do doju i schładzania mleka 9.1. Podstawowe zagadnienia pozyskiwania mleka 9.2. Podstawowe zagadnienia doju 9.3. Zasada działania dojarki mechanicznej 9.3.1. Zespół próżniowy 9.3.2. Zespół mleczny 9.4. Dojarki bankowe 9.5. Dojarki rurociągowe 9.6. Odbieranie mleka z rurociągu 9.7. Dojarnie 9.8. Roboty udojowe 9.9. Mycie i dezynfekcja aparatury udojowej 9.10. Poudojowa obróbka mleka 9.10.1. Wpływ temperatury na liczbę bakterii w mleku 9.10.2. Systemy chłodzenia mleka 9.10.3. Higiena urządzeń do chłodzenia mleka Zadania i pytania 10. Aspekty automatyzacji procesów produkcyjnych, urządzeń technicznych i rozwiązań technologicznych stosowanych w produkcji zwierzęcej Zadania i pytania 11. Konserwacja i obsługa urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej Zadania i pytania 12. Bezpieczeństwo i higiena pracy podczas eksploatacji maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji zwierzęcej Zadania i pytania PODSTAWY EKSPLOATACJI SPRZĘTU ROLNICZEGO I PROJEKTOWAŃ PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH 13. Pojęcia podstawowe Zadania i pytania 14. Zasady agregatowania sprzętu rolniczego Zadania i pytania 15. Analiza obliczeniowa współpracy ciągnika z maszynami i narzędziami rolniczym 15.1. Ciągnik, maszyna, narzędzie i przestrzenny układ sił 15.2. Opory maszyn i narzędzi rolniczych 15.2.1. Opór roboczy pługa 15.2.2. Opór roboczy narzędzi doprawiających glebę 15.2.3. Opór roboczy wybranych maszyn i narzędzi wyposażonych w sekcje robocze 2 15.2.4. Opór roboczy przyczep i maszyn wyposażonych we własny układ jezdny 15.3. Bilans mocy obciążającej silnik ciągnika rolniczego 15.3.1. Pełny bilans mocy silnika ciągnika 15.3.2. Skrócony bilans mocy silnika ciągnika 15.3.3. Obciążenie silnika ciągnika a jego moc nominalna 15.4. Wskaźniki oceny współpracy ciągnika z maszynami i narzędziami rolniczyrr - zużycie paliwa 15.5. Czynniki zakłócające pracę ciągnika i ograniczające parametry robocze agregatu ciągnikowego 15.5.1. Poślizg kół napędowych ciągnika 15.5.2. Zachowanie równowagi i sterowności ciągnika 15.5.3. Czynniki ograniczające parametry robocze agregatu ciągnikowego Zadania i pytania 16. Wydajność pracy i inne wskaźniki charakteryzujące eksploatację agregatów ciągnikowych 16.1. Bilans czasu pracy agregatu ciągnikowego 16.2. Charakterystyka użytkowania wybranych grup maszyn i narzędzi rolniczych 16.2.1. Ogólne zasady użytkowania - nawroty agregatów ciągnikowych 16.2.2. Zasady użytkowania sprzętu technicznego do orki i doprawiania gleby 16.2.3. Zasady użytkowania sprzętu technicznego do nawożenia 16.2.4. Zasady użytkowania sprzętu technicznego do siewu i sadzenia 16.2.5. Zasady użytkowania sprzętu technicznego do ochrony chemicznej i pielęgnacji mechanicznej 16.2.6. Zasady użytkowania sprzętu technicznego do zbioru zbóż 16.2.7. Zasady użytkowania sprzętu technicznego do zbioru roślin okopowych 16.2.8. Zasady użytkowania sprzętu technicznego do zbioru siana i sianokiszonki 16.2.9. Zasady użytkowania środków transportowych w technologiach produkcji rolniczej 258 16.3. Określenie zapotrzebowania na środki techniczne w technologiach produkcji rolniczej 16.4. Koszty eksploatacji sprzętu technicznego w gospodarstwach rolnych 16.4.1. Koszty utrzymania sprzętu rolniczego 16.4.2. Koszty użytkowania sprzętu rolniczego Zadania i pytania 17. Podstawowe zasady projektowania procesów technologicznych w produkcji roślinnej i zwierzęcej Zadania i pytania 18. Dobór ciągnika do gospodarstwa rolnego Zadania i pytania 19. Zasady zachowania bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomia, i ochrona przy obsłudze sprzętu rolniczego 19.1. Ogólne środki bezpieczeństwa związane z użytkowaniem ciągnika 19.2. Ergonomia i warunki pracy w kabinie pojazdu rolniczego 19.3. Bezpieczeństwo użytkowania sprzętu zasilanego energią elektryczną 19.4. Użytkowanie sprzętu rolniczego i ochrona środowiska Zadania i pytania 20. Dokumentacja techniczna sprzętu rolniczego Zadania i pytania 21. Problemy technicznej obsługi sprzętu rolniczego 21.1. Przeglądy techniczne 21.2. Naprawy sprzętu rolniczego 21.2.1. Uszkodzenia i przyczyny ich powstawania 21.2.2. Kryteria podziału napraw i ich charakterystyka 21.2.3. Demontaż i montaż roboczych elementów sprzętu technicznego 21.2.4. Ocena stopnia zużycia części i niesprawności ciągnika rolniczego 21.3. Mycie, czyszczenie i konserwacja sprzętu rolniczego w powiązaniu z jego przechowywaniem 21.3.1. Ogólne zasady mycia i czyszczenia 21.3.2. Czynności związane z konserwacją 21.3.3. Ogólne zasady przechowywania sprzętu rolniczego 21.4. Zaopatrzenie w paliwa, smary i inne materiały eksploatacyjne gospodarstw użytkujących ciągniki i samojezdne maszyny rolnicze Zadania i pytania Literatura
|