Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Maynard - Naukowe podstawy żywienia zwierząt

02-06-2012, 20:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 8.99 zł     
Użytkownik martinom17
numer aukcji: 2286672297
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 6   
Koniec: 18-05-2012 13:27:26

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

HTML clipboard

Maynard - Naukowe podstawy żywienia zwierząt



* Okładka: twarda
* Wydawnictwo: PWRiL 1967
* Wydanie: I
* Ilość stron: 572
* Stan: dst (zabrudzenia, zagięcia, podniszczona obwoluta )


Spis treści:

Przedmowa do wydania polskiego ...................... 5
Przedmowa.........>......................... 10
CZĘŚĆ I
OGÓLNE PODSTAWY ŻYWIENIA
Rozdział 1. Rozwój nauki żywienia...................... 19
Układ tematyki zagadnień żywieniowych................. 25
Wybrane piśmiennictwo.......................... 26
Rozdział 2. Organizm zwierzęcia i jego pokarm ............... 27
Skład organizmu zwierzęcego.....,»................. 27
Skład roślin i produktów roślinnych.................... 32
Rola wody w organizmie zwierzęcia ................... 36
Wybrane piśmiennictwo......,................... 42
Rozdział 3. Niektóre fizjologiczno-chemiczne podstawy i mierniki procesów
życiowych ................................ 43:
Wybrane piśmiennictwo.......................... 57
CZĘŚĆ II SKŁADNIKI POKARMOWE I ICH METABOLIZM
Rozdział 4. Węglowodany i ich metabolizm.................. 61
Chemia węglowodanów.......................... 62
Przemiana węglowodanów ..........~............. 70-
Wybrane piśmiennictwo.......................... 82
Rozdział 5. Tłuszczowce (lipidy) i ich przemiana ............... 83
Klasyfikacja lipidów ........................... 83
Tłuszcze i woski ............................. 86
Lipidy złożone .............................. 91
Sterole ............................. ..... 92
Metabolizm lipidów ........................... 94
Wybrane piśmiennictwo.......................... 10&
Rozdział 6. Białka i ich metabolizm..................... 109
Aminokwasy a jakość białka....................... 118
Metabolizm białka.............-............... 128
Wybrane piśmiennictwo..........................
Rozdział 7. Składniki nieorganiczne i ich metabolizm............. 144
Wapń i fosfor............................... 148
Magnez.................................. 167
Sód, potas i chlor............................. 170
Żelazo .................................. 175
Miedź .................................. 179
Kobalt .................................. 184
Jod................................... . 188
Siarka .................................. 192
Mangan ................................. 193
Cynk................................... 196
Chrom i brom .............................. 199
Glin, krzem i bór............................. 199
Pierwiastki trujące............................ 200
Niektóre fizjologiczne skutki oddziaływania składników mineralnych jako
grupy .................................. 212
Wybrane piśmiennictwo.......................... 215
Rozdział 8. Witaminy............................. 216
Witamina A ............................... 221
Witamina D ............................... 236
Witamina E............................... 246
Witamina K ............................... 250
Witamina BI (tiamina).......................... 254
Witamina B2 (ryboflawina)........................ 259
Amid kwasu nikotynowego (niacyna)................... 264
Witamina Be (pirydoksyna)........................ 268
Kwas pantotenowy............................ 271
Biotyna................................. 274
Cholina.................................. 277
Kwas foliowy (folacyna) i czynniki pokrewne .............. 279
Witamina Bi2............................... 282
Inne witaminy z grupy B......................... 288
Witamina C (kwas askorbinowy)..................... 290
Polifenole (flawenołdy)........................... 292
Wybrane piśmiennictwo.......................... 293
Rozdział 9. Antybiotyki, hormony i inne substancje pobudzające wzrost .... 296
Antybiotyki ............................... 296
Hormony i inne dodatki do pasz ..................... 306
Wybrane piśmiennictwo.......................... 312
CZĘŚĆ III
USTALANIE ZAPOTRZEBOWANIA ORGANIZMU I OZNACZANIE WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZ
Rozdział 10. Doświadczenia żywieniowe. Oznaczanie strawności ........ 317
Doświadczenia żywieniowe ........................ 317
Oznaczanie strawności .......................... 332
Wybrane piśmiennictwo .......................... 344
Rozdział 11. Bilanse żywieniowe....................... 346
Bilans materii.............................. 347
Bilans energii................................ 356
Wybrane piśmiennictwo............................. 374
Rozdział 12. Normy żywienia. Mierniki wartości energetycznej pasz...... 375
Mierniki energii pasz.......................... 377
Wybrane piśmiennictwo.......................... 386
CZĘŚĆ iv ZAPOTRZEBOWANIE BYTOWE I PRODUKCYJNE ORGANIZMU
Rozdział 13. Katabolizm w okresie głodzenia. Zapotrzebowanie na utrzymanie
się przy życiu i zachowanie stałego ciężaru ciała.............. 389
Katabolizm w okresie głodzenia........................ 389
Zapotrzebowanie na utrzymanie przy życiu z zachowaniem stałego ciężaru ciała (bytowe) . . .......................... 397
Wybrane piśmiennictwo.............. .'........... 412
Rozdział 14. Wzrost.............................. 414
Fizjologia wzrostu............................ 414
Zapotrzebowanie na energię w związku ze wzrostem........... 427
, Zapotrzebowanie na białko w związku ze wzrostem............ 433
Wapń, fosfor i witamina D........................ 455
Inne składniki mineralne......................... 466
Witaminy................................ 469
Wybrane piśmiennictwo.......................... 473
Rozdział 15. Rozród.............................. 474
Fizjologia rozrodu ............................ 475
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze................. 478
Produkcja jaj............................... 493
Wybrane piśmiennictwo.......................... 496
Rozdział 16. Produkcja mleka........................ 497
Wydzielanie składników mleka...................... 504
Zapotrzebowanie na energię....................... 515
Zapotrzebowanie na białko........................ 520
Zapotrzebowanie na składniki mineralne................. 522
Rola witamin w produkcji mleka..................... 529
Wybrane piśmiennictwo.......................... 536
Rozdział 17. Produkcja pracy......................... 538
Wybrane piśmiennictwo.......................... 551
Dodatek (tabele)

ZAPRASZAM NA POZOSTAŁE MOJE AUKCJE!!!