Maynard - Naukowe podstawy żywienia zwierząt* Okładka: twarda* Wydawnictwo: PWRiL 1967* Wydanie: I* Ilość stron: 572* Stan: dst (zabrudzenia, zagięcia, podniszczona obwoluta )
Spis treści:
Przedmowa do wydania polskiego ...................... 5Przedmowa.........>......................... 10CZĘŚĆ IOGÓLNE PODSTAWY ŻYWIENIARozdział 1. Rozwój nauki żywienia...................... 19Układ tematyki zagadnień żywieniowych................. 25Wybrane piśmiennictwo.......................... 26Rozdział 2. Organizm zwierzęcia i jego pokarm ............... 27Skład organizmu zwierzęcego.....,»................. 27Skład roślin i produktów roślinnych.................... 32Rola wody w organizmie zwierzęcia ................... 36Wybrane piśmiennictwo......,................... 42Rozdział 3. Niektóre fizjologiczno-chemiczne podstawy i mierniki procesówżyciowych ................................ 43:Wybrane piśmiennictwo.......................... 57CZĘŚĆ II SKŁADNIKI POKARMOWE I ICH METABOLIZMRozdział 4. Węglowodany i ich metabolizm.................. 61Chemia węglowodanów.......................... 62Przemiana węglowodanów ..........~............. 70-Wybrane piśmiennictwo.......................... 82Rozdział 5. Tłuszczowce (lipidy) i ich przemiana ............... 83Klasyfikacja lipidów ........................... 83Tłuszcze i woski ............................. 86Lipidy złożone .............................. 91Sterole ............................. ..... 92Metabolizm lipidów ........................... 94Wybrane piśmiennictwo.......................... 10&Rozdział 6. Białka i ich metabolizm..................... 109Aminokwasy a jakość białka....................... 118Metabolizm białka.............-............... 128Wybrane piśmiennictwo..........................Rozdział 7. Składniki nieorganiczne i ich metabolizm............. 144Wapń i fosfor............................... 148Magnez.................................. 167Sód, potas i chlor............................. 170Żelazo .................................. 175Miedź .................................. 179Kobalt .................................. 184Jod................................... . 188Siarka .................................. 192Mangan ................................. 193Cynk................................... 196Chrom i brom .............................. 199Glin, krzem i bór............................. 199Pierwiastki trujące............................ 200Niektóre fizjologiczne skutki oddziaływania składników mineralnych jakogrupy .................................. 212Wybrane piśmiennictwo.......................... 215Rozdział 8. Witaminy............................. 216Witamina A ............................... 221Witamina D ............................... 236Witamina E............................... 246Witamina K ............................... 250Witamina BI (tiamina).......................... 254Witamina B2 (ryboflawina)........................ 259Amid kwasu nikotynowego (niacyna)................... 264Witamina Be (pirydoksyna)........................ 268Kwas pantotenowy............................ 271Biotyna................................. 274Cholina.................................. 277Kwas foliowy (folacyna) i czynniki pokrewne .............. 279Witamina Bi2............................... 282Inne witaminy z grupy B......................... 288Witamina C (kwas askorbinowy)..................... 290Polifenole (flawenołdy)........................... 292Wybrane piśmiennictwo.......................... 293Rozdział 9. Antybiotyki, hormony i inne substancje pobudzające wzrost .... 296Antybiotyki ............................... 296Hormony i inne dodatki do pasz ..................... 306Wybrane piśmiennictwo.......................... 312CZĘŚĆ IIIUSTALANIE ZAPOTRZEBOWANIA ORGANIZMU I OZNACZANIE WARTOŚCI POKARMOWEJ PASZRozdział 10. Doświadczenia żywieniowe. Oznaczanie strawności ........ 317Doświadczenia żywieniowe ........................ 317Oznaczanie strawności .......................... 332Wybrane piśmiennictwo .......................... 344Rozdział 11. Bilanse żywieniowe....................... 346Bilans materii.............................. 347Bilans energii................................ 356Wybrane piśmiennictwo............................. 374Rozdział 12. Normy żywienia. Mierniki wartości energetycznej pasz...... 375Mierniki energii pasz.......................... 377Wybrane piśmiennictwo.......................... 386CZĘŚĆ iv ZAPOTRZEBOWANIE BYTOWE I PRODUKCYJNE ORGANIZMURozdział 13. Katabolizm w okresie głodzenia. Zapotrzebowanie na utrzymaniesię przy życiu i zachowanie stałego ciężaru ciała.............. 389Katabolizm w okresie głodzenia........................ 389Zapotrzebowanie na utrzymanie przy życiu z zachowaniem stałego ciężaru ciała (bytowe) . . .......................... 397Wybrane piśmiennictwo.............. .'........... 412Rozdział 14. Wzrost.............................. 414Fizjologia wzrostu............................ 414Zapotrzebowanie na energię w związku ze wzrostem........... 427, Zapotrzebowanie na białko w związku ze wzrostem............ 433Wapń, fosfor i witamina D........................ 455Inne składniki mineralne......................... 466Witaminy................................ 469Wybrane piśmiennictwo.......................... 473Rozdział 15. Rozród.............................. 474Fizjologia rozrodu ............................ 475Zapotrzebowanie na składniki odżywcze................. 478Produkcja jaj............................... 493Wybrane piśmiennictwo.......................... 496Rozdział 16. Produkcja mleka........................ 497Wydzielanie składników mleka...................... 504Zapotrzebowanie na energię....................... 515Zapotrzebowanie na białko........................ 520Zapotrzebowanie na składniki mineralne................. 522Rola witamin w produkcji mleka..................... 529Wybrane piśmiennictwo.......................... 536Rozdział 17. Produkcja pracy......................... 538Wybrane piśmiennictwo.......................... 551Dodatek (tabele)
ZAPRASZAM NA POZOSTAŁE MOJE AUKCJE!!!