Odbiór osobisty tylko w naszym sklepie w Przeworsku:
F.H.U. AROMAR ul. Krasickiego 5 37-200 Przeworsk tel: 884 [zasłonięte] 392 NIP: 794[zasłonięte]9036 REGON: 180[zasłonięte]420 e-mail firmowy: [zasłonięte]@o2.pl
strona www: www.aromar.pl
Sklep Czynny:
Poniedziałek - Piątek od 9:00 do 17:00
Sobota od 9:00 do 14:00
Regulamin, Płatności, Dostawa:
Szczegółowe informacje na temat warunków płatności, dostaw oraz regulamin znajdują się na stronie
"O Mnie"
|
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST
TYKWA CHILIJSKA
O POJEMNOŚCI 280 ML
Chilijska tykwa wykończona piękną stalową virollą, zdobiona fantazyjnymi, żłobionymi wzorami.
Pojemność od 180 do 280 ml.
Są to najbardziej wytrzymałe tykwy o najgrubszych ściankach.
Jakość chilijskich tykw docenili mateiści na całym świecie.
To właśnie te tykwy znajdziecie w rękach tych, którzy kochają rzeczy piękne i praktyczne.
Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, są bardzo wytrzymałe.
Na tykwie mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia i mogą różnić się kształtem i pojemnością.
Tykwy z Chile znane są ze staranności wykonania i długowieczności. Dbałość w procesie suszenia owoców w górskich wioskach na wietrznych stokach dodaje naczynkom pięknego charakteru.
Chile to po Argentynie największy na świecie rynek yerba mate.
Mamy dla Państwa 3 modele:
Model 1
Model 2
Model 3
Każda tykwa powinna mieć wykonane curado
(przed pierwszym użyciem):
Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temperaturze 75 st. C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 2 dni. Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.
W treści wiadomości prosimy podać model, który Państwo wybieracie.
Yerba mate to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex Paraguariensis). Jest to odkrycie Indian z plemienia Guarani. W dzisiejszych czasach jest tradycyjnym napojem Ameryki Południowej (Argentyna, Paragwaj, Brazylia, Urugwaj), jednak dzięki swoim właściwościom staje się coraz bardziej popularna na całym świecie, także u nas w Polsce. Picie mate jest swoistym "rytuałem".
Napar ma specyficzny smak, za który jedni ją uwielbiają, inni natomiast przeciwnie. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań.
Yerba mate podnosi odporność organizmu, polepsza trawienie, zwiększa koncentrację, czyści krew i usuwa z niej substancje toksyczne, balansuje układ nerwowy, przywraca młodzieńczy kolor włosów, opóźnia starzenie się, niweluje zmęczenie, pobudza umysł, odchudza, wzmaga siły, zmniejsza stres i zwalcza bezsenność.
Ma właściwości stymulujące, przeczyszczające, ściągające, moczopędne, napotne i przeciwgorączkowe. Zawiera witaminy i minerały: A, C, E, B-1, B-2 (czyli ryboflawinę) i B-complex; karoten, kwas pantotenowy, biotynę, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, mangan, krzem, fosforyty, siarkę, cynk, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozyt.
Pobudza podobnie jak kawa, ale różni się od niej m.in. tym, że w przypadku kawy pobudzenie jest mocne i krótkie, a po yerba mate długotrwałe. Kawa wypłukuje z organizmu różne minerały, m.in. magnez. Yerba mate ich dostarcza. Aktywna substancja yerba mate nazywa się mateina. Jest to odmiana kofeiny.
Tradycyjny sposób przyrządzania Yerba Mate:
1. Nasyp do 3/4 objętości naczynia, susz Yerba Mate i przykryj ręką górną część naczynia. 2. Odwróć naczynie i wstrząśnij tak by pył z suszu znalazł się na ręce. 3. Delikatnie odwróć naczynie, tak by zawartość nie zmieniła swojego położenia. 4. Wsadź bombillę i zalej wodą o temp. 70-80C 5. Czekaj 2-3 minuty i pij przez bombillę powoli, pamiętając o tym by nie mieszać naparu.
|