Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Maszynka do mielenia AT950A - przystawka Kenwood

10-02-2015, 8:50
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 250 zł     
Użytkownik agnesa81
numer aukcji: 5045729961
Miejscowość Poznań
Licytowało: 5    Wyświetleń: 112   
Koniec: 10-02-2015 08:32:13

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 2.20 [kg]
Marka: Kenwood
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Maszynka do mielenia AT950A

  • Stan: Nowy
  • Waga: 1.6 kg
  • Materiał: Tworzywo i aluminium
  • Rozmiar (cm): 25 x 25 x 16
  • Kolor: Polerowany

 

Łatwo przyjąć, że ta maszynka służy tylko do mielenia mięsa, ale świetnie nadaje się do mielenia ryb, twardego sera i warzyw. Wytrzymały, metalowy ślimak zapewnia moc i pracę bez wysiłku.
Przystawka jest standardowo wyposażona w trzy sita; do drobnego (3 mm), średniego (4,5 mm) i grubego (8 mm) mielenia.

 

Sitka

Sitko z małymi otworami służy do mielenia na drobno surowego mięsa i ryb, przeznaczonych na kiełbaski czy pasztet, czyli do potraw, w których ważna jest jednolita konsystencja. Drobno zmieloną rybę, kaczkę, wołowinę lub jagnięcinę można wykorzystać do różnego rodzaju przekąsek i przystawek np. pulpetów po tajsku, chińskich pulpetów Wanton, składanych pierożków czy nadziewanego makaronu ravioli. Sitko z małymi otworami jest idealne do przygotowywania farszu z wołowiny lub jagnięcia do kebbe, zapiekanki pasterskiej oraz do mielenia niewielkich orzechów.

Przy pomocy maszynki i drobnego sitka bardzo szybko można przygotować pasztet z wędzonego łososia. Wystarczy zmielić kawałki wędzonego łososia i wymieszać z niewielką ilością śmietany, roztopionego masła, sokiem z cytryny i przyprawami. Następnie schłodzić przez 30 minut. Smaczna łososiowa przystawka gotowa.

Sitko ze średnimi otworami idealnie sprawdza się do mielenia wołowiny na burgery, chili con carne, pieczeń rzymską, moussakę i nadzienie do zawijania w meksykańskich plackach taco oraz do mielenia jagnięciny na zapiekankę pasterską, pulpety lub kofty. Zamiast wołowiny do burgerów można wykorzystać zmielone chude kawałki kurczaka. Sitko ze średnimi otworami jest bardzo praktyczne do mielenia warzyw, twardego sera i orzechów.

Sitko z dużymi otworami jest niezastąpione do uzyskania masy o wyrazistej strukturze np. do kiełbas. Jest także doskonałe do mielenia surowej wieprzowiny, wątróbki i cebuli na grubo-mielony pasztet lub terrine.

Przez sitko z dużymi otworami można przepuścić skórkę kandyzowaną, którą potem można dodać do deserów czy ciast. Zmieloną na tym sitku świeżą skórkę cytrusów można dodać do marmolady domowej roboty. Przygotowując kisze, fondue czy sosy na bazie sera można zmielić twardy ser.

Nakładka do napełniania kiełbas


Różnorodność kiełbas na świecie jest ogromna. W każdym kraju, a nawet regionie są charakterystyczne rodzaje kiełbas.

Świeże kiełbasy bardzo łatwo się psują, w związku z tym doskonałym pomysłem jest domowy wyrób kiełbas. W domowej „masarni” można eksperymentować z dowolną kombinacją mięs, dodatków i przypraw. Do kiełbas można dodawać zioła np. rozmaryn, szałwię czy tymianek lub przyprawy, takie jak nasiona kopru włoskiego, czosnek, chilli, imbir czy cytrynę. Kiełbasa niekoniecznie musi być mięsna. Doskonale smakują kiełbasy rybne, z owoców morza lub soczewicy.

Do przeważającej większości kiełbas, jako wypełniacz i zagęstnik dodaje się bułkę tartą i jajka, które jednocześnie zmieniają konsystencję kiełbasy i powodują, że jest delikatniejsza w smaku.

 

Maszynka do mielenia - AT950A