Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Maszynka do mięsa nr 8 żeliwna, polski producent

29-06-2015, 8:31
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 146.40 zł     
Użytkownik tradismak
numer aukcji: 5487440552
Miejscowość Racibórz
Wyświetleń: 2   
Koniec: 29-06-2015 08:33:33

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Waga (z opakowaniem): 10.00 [kg]
Rodzaj: ręczna
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KONTAKT

Centrum Kultury Smaku

„Sekwens” sp. z o.o.

ul. Mariańska 11

47-400 Racibórz

Infolinia

od 7:00 do 15:00,

od poniedziałku do piątku

tel.: 32 [zasłonięte] 36,

32 [zasłonięte] 56

email: [zasłonięte]@tradismak.pl

 

WYSYŁKA

do 2 kg

10,50 zl - Standard

15,00 zl - Priorytet

Siódemka

do 30 kg

22,50 zł - przelew

26,50 zł - pobranie

NIP I KONTO

NIP:[zasłonięte]639-17-624
REGON: 276[zasłonięte]972
KRS: 000[zasłonięte]6045

 

Numer konta bankowego

24 2[zasłonięte]030 00 [zasłonięte]00[zasłonięte]64 3990

Maszynki ręczne do mięsa - żeliwne

Maszynki ręczne służą do mielenia różnych surowców
oraz napełniania (nadziewania) jelit farszem.
Wykonane są z odlewu żeliwa przez polskiego producenta.
Oryginalnie zapakowane w papier olejowy i karton.


Komplet maszynki do mięsa zawiera: korpus, tulejka, ślimak (z trzpieniem), nożyk, sitko, nakrętka, korba, śruba mocująca korbę do ślimaka.

Uwaga
W skład kompletu nie wchodzi lejek plastikowy do nadziewania kiełbas,
który można dokupić w naszym sklepie podając rozmiar (nr) maszynki.


Co oznaczają numery maszynek ?

Niestety na dzień dzisiejszy nikt w sposób wiarygodny nie jest wstanie podać jednoznacznej definicji. Krążą różne wersje: że są to kolejne numery modeli, albo, że nr ma związek z wydajnością mielenia lub długością ślimaka ... itd. itp.

Jeden fakt jest stwierdzony:
każdy rodzaj (nr) maszynki ręcznej Alfa ma inny wymiar gardzieli wylotowej
(średnice sitek są odpowiednio mniejsze):

- nr 5 - 61 mm; nr 8 - 70 mm; nr 10 - 79 mm; nr 22 - 94 mm; nr 32 - 110 mm


 Porady domowego masarza ...

Jaką maszynkę kupić - na co zwracać uwagę ?

Niska cena - oj, będą kłopoty !

Tanie maszynki, można być pewnym że mają jakąś ukrytą wadę. Najczęściej wykonane są z "lichego" materiału a dla poniesienia ich wyglądu zewnętrznego powlekane farbą pięknie błyszczącą. Powłoka ta przy pierwszej produkcji brudzi ręce i farsz.

Kupuj maszynkę uwzględniając wielkość swojej jednorazowej "produkcji"

Jeżeli jednorazowo "produkujesz - mielisz" 

  • do 5 kg wyrobu kup maszynkę nr. 5 , lub nr 8, lub nr 10
  • powyżej 5 kg kup maszynkę nr. 22 , lub nr 32


Maszynka ręczna czy elektryczna ?

Każda z nich ma wady i zalety.
Początkującemu masarzowi proponujemy zakup wyłącznie maszynki ręcznej
ponieważ jest ona łatwa w obsłudze, można nią mielić
ale także "bezstresowo" napełniać (nadziewać) jelita przy użyciu lejka.

Nie radzimy nadziewać jelit maszynką elektryczną,
ponieważ farsz jest podawany nierównomiernie
z dużą prędkością co może powodować pękanie jelit.

Domowym masarzom bardziej zaawansowanym proponujemy zakup dużej (22;32) maszynki ręcznej, którą wykonuje się tylko mielenia a do napełniania (nadziewania) jelit zakup urządzenia zwanego "nadziewarką" (lub szprycą). Pełny komfort !    


 Kolejność montażu maszynki.

 Włóż ślimak do korpusu nałóż na niego nożyk (ostre części do przodu tak aby przylegały do sita), załóż sitko, zakręć nakrętkę, zamontuj korbę przy użyciu "motylkowej" nakrętki. - zobacz fotkę


BARDZO WAŻNE - Mycie i konserwacja 

Pamiętaj, że zawsze po zakończeniu "roboty"  należy cały użyty sprzęt i urządzenia
dokładnie wymyć, wysuszyć i nasmarować olejem jadalnym aby nie zardzewiał.
Oczywiście, że można kupić sprzęt ze stali nierdzewnej ale kilka a czasami kilkanaście razy droższy.

Czy warto - decyzja należy do Ciebie.

Jedno jest pewne
czynności wyżej opisane w przypadku stali nierdzewnej należy wykonać w taki sam sposób.  

Maszynki ręczne do mięsa - żeliwneMaszynki ręczne do mięsa - żeliwneMaszynki ręczne do mięsa - żeliwne

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle galerie przedmiotow na allegro