Maszynki ręczne służą do mielenia różnych surowców
oraz napełniania (nadziewania) jelit farszem.
Wykonane są z odlewu żeliwa przez polskiego producenta.
Oryginalnie zapakowane w papier olejowy i karton.
Komplet maszynki do mięsa zawiera: korpus, tulejka, ślimak (z trzpieniem), nożyk, sitko, nakrętka, korba, śruba mocująca korbę do ślimaka.
Uwaga
W skład kompletu nie wchodzi lejek plastikowy do nadziewania kiełbas,
który można dokupić w naszym sklepie podając rozmiar (nr) maszynki.
Co oznaczają numery maszynek ?
Niestety na dzień dzisiejszy nikt w sposób wiarygodny nie jest wstanie podać jednoznacznej definicji. Krążą różne wersje: że są to kolejne numery modeli, albo, że nr ma związek z wydajnością mielenia lub długością ślimaka ... itd. itp.
Jeden fakt jest stwierdzony:
każdy rodzaj (nr) maszynki ręcznej Alfa ma inny wymiar gardzieli wylotowej
(średnice sitek są odpowiednio mniejsze):
- nr 5 - 61 mm; nr 8 - 70 mm; nr 10 - 79 mm; nr 22 - 94 mm; nr 32 - 110 mm
Porady domowego masarza ...
Jaką maszynkę kupić - na co zwracać uwagę ?
Niska cena - oj, będą kłopoty !
Tanie maszynki, można być pewnym że mają jakąś ukrytą wadę. Najczęściej wykonane są z "lichego" materiału a dla poniesienia ich wyglądu zewnętrznego powlekane farbą pięknie błyszczącą. Powłoka ta przy pierwszej produkcji brudzi ręce i farsz.
Kupuj maszynkę uwzględniając wielkość swojej jednorazowej "produkcji"
Jeżeli jednorazowo "produkujesz - mielisz"
- do 5 kg wyrobu kup maszynkę nr. 5 , lub nr 8, lub nr 10
- powyżej 5 kg kup maszynkę nr. 22 , lub nr 32
Maszynka ręczna czy elektryczna ?
Każda z nich ma wady i zalety.
Początkującemu masarzowi proponujemy zakup wyłącznie maszynki ręcznej
ponieważ jest ona łatwa w obsłudze, można nią mielić
ale także "bezstresowo" napełniać (nadziewać) jelita przy użyciu lejka.
Nie radzimy nadziewać jelit maszynką elektryczną,
ponieważ farsz jest podawany nierównomiernie
z dużą prędkością co może powodować pękanie jelit.
Domowym masarzom bardziej zaawansowanym proponujemy zakup dużej (22;32) maszynki ręcznej, którą wykonuje się tylko mielenia a do napełniania (nadziewania) jelit zakup urządzenia zwanego "nadziewarką" (lub szprycą). Pełny komfort !
Kolejność montażu maszynki.
Włóż ślimak do korpusu nałóż na niego nożyk (ostre części do przodu tak aby przylegały do sita), załóż sitko, zakręć nakrętkę, zamontuj korbę przy użyciu "motylkowej" nakrętki. - zobacz fotkę
BARDZO WAŻNE - Mycie i konserwacja
Pamiętaj, że zawsze po zakończeniu "roboty" należy cały użyty sprzęt i urządzenia
dokładnie wymyć, wysuszyć i nasmarować olejem jadalnym aby nie zardzewiał.
Oczywiście, że można kupić sprzęt ze stali nierdzewnej ale kilka a czasami kilkanaście razy droższy.
Czy warto - decyzja należy do Ciebie.
Jedno jest pewne
czynności wyżej opisane w przypadku stali nierdzewnej należy wykonać w taki sam sposób.