Przy pomocy przystawki do wyrobu lodów można za każdym razem uzyskać wyśmienite lody i sorbety, o fantastycznie jednolitej konsystencji. W skład przystawki do lodów wchodzi misa do mrożenia i specjalna łopatka, dzięki którym lody są stopniowo zamrażane, przy jednoczesnym mieszaniu.
ZOBACZ FILM
Najlepsze lody i sorbety muszą mieć idealnie gładką konsystencję. Uzyskanie jedwabistej konsystencji wymaga ciągłego mieszania masy lodowej podczas jej zamarzania, dzięki czemu nie powstają kryształki lodu. Łopatka mieszająca, będąca elementem przystawki do lodów, utrzymuje masę lodową w ciągłym ruchu. Łopatka obraca się dookoła zmrożonej misy, rozcierając masę o ścianki i dno misy. W ten sposób masa schładza się, a w końcu ulega zamrożeniu. Dzięki temu lody lub sorbety, zrobione przy pomocy przystawki do lodów mają aksamitnie gładką konsystencję.
Cały proces wyrobu lodów zajmuje 20-30 minut. Można je podawać od razu, wówczas kulki będą dość miękkie lub włożyć do zamrażarki, żeby były sztywniejsze.
Przystawka do lodów umożliwia przygotowanie lodów z całkowicie naturalnych składników. Doskonale wychodzą lody mleczne, waniliowe, owocowe ze świeżego musu owocowego, jogurtowe czy sorbety owocowe.