Przygotowaną masę, z której chcemy otrzymać lody lub sorbet zawsze musimy schłodzić do temperatury lodówkowej. Przy produkcji niektórych rodzajów lodów lub sorbetów (w skład których wchodzą zamrożone owoce) wystarczy po prostu wyjąć składniki z lodówki bądź zamrażarki, zmiksować i umieścić w maszynie. Ważne: najpierw włączamy maszynę, potem wlewamy schłodzoną mieszankę, nie odwrotnie. Dodatki, czyli owoce w cząstkach, kawałki czekolady itp. dodajemy pod sam koniec kręcenia lodów.
Maszyna pracuje, czyli ‘kręci’ lody około 45 minut.
Lody po tym czasie są już w gęste (bardziej lub mniej – w zależności od przepisu i użytych składników), puszyste, lecz najczęściej nie nadają się do formowania w gałki. Trzeba je umieścić w zamrażarce na kilka godzin.
DLACZEGO WARTO JĄ MIEĆ?
kręcimy lody wyłącznie z naturalnych składników, bez sztucznych barwników
i konserwantów, czyli dokładnie wiemy, co zjadamy
możemy sami wybierać smak, rodzaj lodów lub sorbetów i dodatki do nich – takiego wyboru nie da nam żaden sklep
dla dzieci mających alergię na mleko krowie – można przygotować lody na mleku sojowym/ryżowym/bez laktozy; lody bez dodatku jajek, dla tych, którzy ich nie tolerują; z fruktozą dla osób, które nie używają białego cukru
zimą można z powodzeniem wykorzystywać do lodów owoce ze słoików lub zamrożone, dzięki czemu korzystamy z maszynki praktycznie przez cały rok
PRZEPISY NA LODY DOSTĘPNE W SIECI – JEST ICH MNÓSTWO
ZAPRASZAMY DO ZAKUPU