Elektryczna maszyna do wyrobu sękaczy .
Nie jest to maszyna przemysłowa , ale kilka sękaczy dziennie da się ukręcić, nawet takie wielokilogramowe .
Potrzebne są dwie osoby .Czas wypieku 1 sztuki około 1.2-1.5 godz .
Wymiary :
szerokość 62 cm
długość 64 cm
wysokość 86 cm
długość wałków 42 cm
Zaopatrzona w 9 grzałek o mocy około 250W-300 W (dokładnie nie wiem) każda .
Przystosowana do pracy na prądzie trójfazowym .
Posiada trzy oddzielne włączniki ,każdy z nich uruchamia 3 grzałki (trzy grzałki na 1 fazę) , co pozwala na dopiekanie brzegów , lub środka , w zależności od potrzeby.
Można maszynę dość łatwo przerobić na zasilanie jednofazowe.
Elektryk nie będzie miał z tym problemu .
W zestawie dwa duże wałki toczone z gruszy i jesionu .
Maszyna była używana sporadycznie (wypieczono około 40 sękaczy) .
Jest sprawna , chociaż są pęknięte dwie rurki szamotowe w grzałkach , ale to w niczym nie przeszkadza , ponieważ w środku jest pręt podtrzymujący. Krótki jest przewód zasilający
i zapięte na nim przełączniki bez puszki , ponieważ było to tak u mnie wpięte w większą puszkę , której nie mogę dołączyć .
Maszynę powinien podłączyć i uziemić elektryk .
Eksploatacja , to ewentualne zmiany spirali w razie przepalenia , to koszt ok 10 zł sztuka.
Cała grzałka 25-30 zł .
Jeszcze nigdy nie były wymieniane .
Co się dzieje kiedy ciasto spadnie na spirale? Roznosi się piękny zapach .
Można kręcić z taką prędkością ,że na grzałki nie chlapie .
Kwestia wprawy i odpowiedniej gęstości ciasta .
Model tej maszyny jest bardzo popularny na Podlasiu i Suwalszczyźnie , gdzie masowo kręcą sękacze .
Wskazany byłby odbiór osobisty. Jest możliwość dowozu po kosztach paliwa w południowe powiaty mazowieckie ,
Lubelszczyznę , a nawet Podlasie .
Stawka za dowóz do uzgodnienia , nie będzie drogo.
Zapraszam do zakupu !!!