Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Maselniczka, Maśniczka Zabytkowa- Antyk

14-01-2015, 2:00
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 89 zł     
Użytkownik butwma
numer aukcji: 4960449913
Miejscowość Ząbkowice Śląskie
Wyświetleń: 50   
Koniec: 14-01-2015 02:05:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Mam do sprzedania 
Zabytkowa MA
ŚNICZKA Zdjęcia przedstawiają faktyczny wygląd i stan przedmiotu,

Jednakże prawdziwy urok i piękno tej aukcji zobaczą Państwo po np. po postawieniu jej w kuchni obok kredensu, w domu. 

Starodawna zabytkowa ma
śniczka ,maślniczka po renowacji.
W ma
śniczce widnieje zaledwie kilka nieaktywnych śladów po kołatkach, to znaczy że przedmiot jest z epoki i zadbany, jako ozdoba wewnątrz i na zewnątrz domu np. w ogrodzie.
Przedmiot ten nadaje si
ę również do wystroju gospodarstwa agroturystycznego,ogrodu,baru,skalniaka jako kwietnik,lub do realizacji innych ciekawych projektów . 
Przedmiot ten 
świetnie przyozdobi każde wybrane przez Ciebie miejsce np. kredens, ganek,być może i kominek, nadając niepowtarzalny klimat.
Maselnica 
 urządzenie do ręcznego wytwarzania masła. W Polsce stosowana w gospodarstwach wiejskich jeszcze na począ
tku XX wieku.

Elementy maselnicy to:
Konew, Nadstawka (wierzchnik) Bijak 
( drewniany wałek ) Jaszczyk  ( półkulista pokrywka )

Do dolnej cz
ęści maselnicy wlewano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka.
Nast
ępnie do konwi wkładano bijak, na który nakładano i wciskano w konew nadstawkę, w końcu zamykano jaszczykiem. Robienie masła polegało na unoszeniu i opuszczaniu tłuczka, aż do dna maselnicy, czyli mieszaniu śmietany, w wyniku czego dochodziło do łączenia się kulek tłuszczu i w efekcie wytworzenia grudek masła. Zbieranie się na jaszczyku drobnych grudek było sygnałem, że należy zmienić rodzaj ruchów bijakiem na krótsze. Nie mógł on teraz mieszać maślanki, bo doprowadzało to do rozbijania utworzonych już grudek masła, lecz powinien ograniczyć się tylko do uderzania w powierzchnię płynu, by w ten sposób zbijać drobne grudki w większe bryły. Końcowym etapem tworzenia masła było wybieranie bryłek przy pomocy drewnianej łyżki i łączenie ich w całość. Bryłę tę należało jeszcze przez pewien czas wyrobić  zanurzoną w zimnej wodzie ugniatać łyżką w celu wyciśnięcia resztek maślanki uwięzionej w maśle  i ostatecznie uformować osełkę.

 


Wymiary:
wysoko
ść max: 81cm
wysoko
ść maś: 47cm

średnica dół: 20cm

 




Zdjęcia przedmiotu

kliknij, aby powiększyć