Orzechy nerkowca, pochodzące z krajów Ameryki Południowej są bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. W tych orzechach znajduje się mnóstwo bardzo potrzebnych naszemu organizmowi składników min: Błonnik do polepszenia trawienia, tłuszcz – wspomagający procesy układu nerwowego w tym procesy myślowe, białko, węglowodany, magnez, cynk, fosfor, skrobię. Dodatkowo oprócz składników mineralnych orzechy nerkowca to również witaminy A, E, oraz witamina PP.
Orzechy nerkowca są lekko słodkawe i kruche w postaci kremu smakują wyśmienicie, idealnie nadają się jako samoistna pasta kanapkowa lub mogą stanowić bazę do wyśmienitych kanapeczek czy to opartych na tostach czy też krakersach lub zwyczajnym chlebie.
Właściwości orzechów nerkowca.
Spożywanie orzechów nerkowca w postaci masła (pasty) czy też w postaci orzecha doskonale wpływa na kondycję skóry to dzięki zawartości miedzi, cynku i magnezu.. Właściwości orzechów nerkowca opóźniają procesy starzenia się komórek.
Tłuszcze zawarte w orzechach nerkowca mają zbawienny wpływ na pracę układu nerwowego, poprawiają procesy myślowe, u dzieci rozwój kory mózgowej, u osób pracujących ciężko umysłowo przeciwdziałają przemęczeniu i depresji. Depresji zapobiega również łatwo przyswajalny magnez obecny w orzechach nerkowca.
W czasie wymagających diet odchudzających orzechy nerkowca z powodzeniem można wprowadzać do jadłospisu zapobiegają one anemii, są lekkostrawne, i mają łatwo przyswajalne białko.