Masło klarowane GHEE 1kg
Masło Klarowane może być wykorzystywane do smażenia, pieczenia itp. Może być wykorzystywane do głębokiego smażenia gdyż nie przypala się, nie dymi.
Masło klarowane nazywane jest „płynnym złotem” ze względu na intensywny żółty kolor jakie ma w postaci płynnej, ale przede wszystkim ze względu na liczne walory lecznicze.
Jest to masło, które przez poddanie obróbce cieplnej pozbawione jest pochodzących z mleka substancji stałych. Wszystkie dodatki chemiczne wraz z białkiem zostają wytrącone z masła w postaci piany, szumowin które należy zebrać, oddzielić przez płótno aby pozostał sam tłuszcz. Dzięki temu, masło klarowane, w przeciwieństwie do innych tłuszczy może być wykorzystywane do głębokiego smażenia, gdyż nie przypala się, nie przejmuje też smaku spalenizny nawet przy podgrzaniu do wysokich temperatur (moment dymienia zachodzi w temperaturze 485 stopni).
Masło klarowane przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL a podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Tłuszcz ten spełnia też ważną funkcję nawilżania stawów, czyniąc je bardziej elastycznymi. Ghee może być wykorzystywane do smarowania miejsc po oparzeniach lub innych uszkodzeniach skóry jako olej zapobiegający tworzenie się blizn. Ma też podobne działanie wewnątrz układu trawienia – przyspiesza gojenie się owrzodzeń i zapalenia okrężnicy. Według dr medycyny Rudolpha Ballentine`a masło klarowane zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi poziom interferonu. Kwas ten wykazuje również właściwości zapobiegające chorobie Alzhaimera i ją leczące.
Masło przyczynia się również do poprawienia trzech mentalnych aspektów: poprawia pamięć, zdolności uczenia się i zapamiętywania.
Przyrządzanie potraw na maśle ghee zwiększa przyswajalność zawartych w nich witamin A,E,D i K, które wchłaniają się w obecności tłuszczy.
Przechowywane w zamknięciu i chłodzie nie psuje się nawet przez kilka tygodni.
Pakowano w Wielkiej Brytanii
|