Pakowano w Wielkiej Brytanii.
Termin przydatności do spożycia: 11.2012
Masło klarowane (z hinduskiego - ghee)
Masło jest lepszym produktem niż margaryna i większość olejów rafiowanych.
Wyjątkową cechą masła klarowanego (ghee), czyli masła pozbawionego pochodzących z mleka substancji stałych, są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród tłuszczów nasyconych.
Jego bursztynowa barwa, przyjemny, lekko orzechowy aromat i bardzo delikatny smak sprawiły, że nazywane jest „płynnym złotem".Według doktora medycyny Rudolpha Ballentine'a masło klarowane zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organiźmie poziom interferonu - naturalnej substancji przeciwirusowej. Odkryto również, że kwas masłowy odznacza się cechami pomocnymi w zapobieganiu chorobie Alzheimera i jej leczeniu. Oprócz tego poprawia wzrok, stymuluje działanie wątroby, poprawia dzianie enzymów, wzmacnia nerki i mózg oraz pomaga w szybkim eliminowaniu toksyn z organizmu. W przeciwieństwie do masła nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi.
Klarowane masło jest własciwie najlepszą postacią masła, jaką można wykorzystać do gotowania, smażenia czy pieczenia potraw kulinarnych. Nie czernieje, nie dymi ani nie przypala się w czasie obróbki termicznej, jak to ma miejsce w przypadku zwykłego masła. Oprócz tego, że ghee jest zdrowe, to nie jełczeje. Przechowywane w zamknięciu i chłodzie nie będzie się psuło nawet przez kilka tygodni. Ghee w czasie podgrzewania zmienia swą strukturę tłuszczową z nasyconej w jednonienasyconą, taką, jaka pierwotnie występuje w oliwie z oliwek
Ciekawostki
1. Dobre masło ze sklepu powinno mieć 82,5% tłuszczu. Masło Extra, Masło Osełkowe i inne w okolicznych sklepach - ma 82 %.
2. Mało powinno mieć 748 Kilo kalorii (jeśli ma mniej to ta różnica wynika z dodatku oleju roślinnego).
3. Należy kupować najtwardsze masło.
4. Margaryna (masło roślinne) została wynaleziona przez francuskiego chemika H. Mege-Mouries jako substytut masła dla biedoty. Została rozpowszechniona dzięki propagandzie antycholesterolowej i stała się niestety źródłem metali ciężkich dla osób ją spożywających.