Masło kakaowe w pastylkach
100g
Masło kakaowe (syn. tłuszcz kakaowy, olej kakaowy, łac. Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao) – jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao L., stanowi około 50% suchej masy nasion.
Owoce kakaowca po około 5-miesięcznym okresie dojrzewania są ścinane i w celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się kolejno procesom fermentacji, suszenia, prażenia, mielenia na miazgę kakaową, a następnie tłoczenia. Pozostałość tzw. kuch kakaowy wykorzystywany jest do produkcji kakao.
Masło kakaowe jest jednym z bardziej stabilnych tłuszczów, zawiera naturalne przeciwutleniacze zapobiegające jełczeniu, a w konsekwencji umożliwiające przechowywanie masła kakaowego bez dodatku konserwantów przez okres nawet pięciu lat. Masło kakaowe należy chronić od światła i przechowywać w postaci nierozdrobnionej, w niskiej temperaturz. Temperatura topnienia tłuszczu kakaowego wynosi 34-35°C. W jego skład wchodzą następujące kwasy tłuszczowe:
-
kwas palmitynowy (24,4%–26,2%)
-
kwas stearynowy (34,4%–35,4%)
-
kwas oleinowy (37,7%–38,1%)
-
kwas linolowy (2,1% ca)
W przemyśle kosmetycznym masło kakaowe wchodzi w skład różnego rodzaju kosmetyków (kremy, mydła) dzięki bardzo dobrym właściwościom nawilżającym i natłuszczającym.
Charakteryzuje się zgodnością ze skórą co oznacza, że zawarte w nim składniki są przez skórę w 100 % tolerowane i łatwo się wchłaniają.
Właściwości masła kakaowego:
-
nawilża i natłuszcza naskórek,
-
wygładza i uelastycznia
-
regeneruje
-
zawiera antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników niszczących skórę,
-
wspomaga opalanie.
Masło w temperaturze powyżej 33 st. C przybiera postać płynną, dzięki czemu topnieje w kontakcie ze skórą.
Nanosić bezpośrednio na skórę i ciało lub dodawać podgrzane w kompieli wodnej jako składnik kremów i balsamów.