Masło kakaowe BIO 150g
| producent: PlanetBIO d.o.o. |
Bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych w odmianie dającej wysokiej jakości źródło energii.
Masło kakaowe jest wytwarzane z ziaren kakaowca, które miele się do uzyskania gęstej masy, a następnie odłącza się tłuszcz od stałej masy. Masło kakaowe jest stałe w temperaturze mniejszej niż 35° C, a przechodzi w postać płynną wyższych temperaturach.
Właściwości:
Główny składnik masła kakaowego (57-64%) to nasycone kwasy tłuszczowe, należą one jednak do odmiany, która nie ma szkodliwego wpływu na zdrowie, lecz stanowi szybkie źródło energii wyskokiej jakości. Głównie jest to kwas stearynowy, który nie zwiększa poziomu złego cholesterolu i jest przekształcany przez wątrobę w nienasycony kwas oleinowy (należący do omega-6 kwasów tłuszczowych). Masło kakaowe nie zawiera węglowodanów ani białek, a z minerałów i witamin zawiera tylko potas i witaminę E.
Masło kakaowe jest podstawowym składnikiem każdej czekolady i doskonale nadaje się do wytwarzania innych, zwłaszcza surowych deserów. Nadaje się również do stosowania zewnętrznego, ponieważ nawilża skórę, pozostawiając ją miękką i jedwabistą. Może również częściowo chronić przed oparzeniem słonecznym w miesiącach letnich i daje piękną brązową opaleniznę.
Masło kakaowe jest kluczowym składnikiem deserów czekoladowych, ale jest to również wspaniały produkt do pielęgnacji skóry:
- zapewniając szybki zastrzyk energii
- nawilżając i odżywiając skórę
- redukując blizny oraz rozstępy
Zastosowanie:
Dodawaj masło kakaowe do koktajli, deserów, lodów i surowej czekolady. Możesz go używać także zewnętrznie nakładając na skórę do nawilżania, masażu, opalania itp.
Pochodzenie
Peru
SI EKO-003