Kilka słów o nas:
Jesteśmy legalnie działającą firmą, na wszystkie zakupy wystawiamy paragon lub na życzenie Faktura Vat.
Naszą pasją jest wszystko co możemy wytworzyć domowymi sposobami, prawie tak jak robili to nasi przodkowie. Od lat poszerzamy swoje zainteresowania i ulepszamy technologie tworzenia naszych specjałów. Samodzielnie wytwarzamy wina, piwa, miody pitne, nalewki, wódki smakowe, pieczemy chleb, wędzimy wędliny domowe, robimy domowe przetwory i sery. Oprócz tego uprawiamy ogród, skąd bierzemy wiele produktów, do tego nasze hobby to też wędkarstwo i akwarystyka.
Przedmioty zakupione na wszystkich naszych aukcjach pakujemy w jedną paczkę.
Przy każdym przedmiocie staramy się podawać jego wagę i koszty całkowite można sobie obliczyć wg cennika. W razie wątpliwości proszę o kontakt w celu określenia kosztów przesyłki.
Marynata boczek 500 gram / 5l zalewy
Marynaty są ważnym składnikiem mięs, które zanim zostaną poddane obróbce termicznej trzeba je zamarynować aby nadać im odpowiedni smak oraz aromat. Marynaty sprawiają że mięso staje się bardziej miękkie, soczyste oraz urozmaica smak Waszych swojskich przysmaków. Marynata do boczku jest kompletną mieszanką, przeznaczona do sporządzania zalewy, solanki z udziałem soli peklującej, stosowana do produkcji wędzonek o smaku bekonu.
Jest to porcja idealna do celów domowych.
skład: Zioła oraz ekstrakty przypraw naturalnych, azotynowa sól peklująca, sól, cukier, dekstroza.
Data ważności oraz nr partii na etykiecie wysłanej do klienta.
PRZEPIS NA BOCZEK Z NASZĄ MARYNATĄ:
Sporządzenie zalewy:
Przygotować 5L zimnej wody oraz wsypać i dobrze rozpuścić Marynatę Boczkową (zawartość torebki 0,5 kg).
Boczek tniemy na kawałki lub w paski. Częścią marynaty boczkowej naciera się ze wszystkich stron kawałki boczku. Następnie nastrzykiwać mięso zalewą i ułożyć je ściśle skórą do dołu w garnku kamiennym lub szklanym naczyniu równomiernie zalewając kawałki mięsa resztą marynaty. Boczek nakrywa się wyparzonym talerzem lub denkiem, obciąża wyparzonym kamieniem i umieszcza w chłodnym miejscu.
Co kilka dni kontroluje się stan boczku i przekłada kawałki mięsa z dołu na wierzch, a z wierzchu na dno. Po 7 dniach boczek obmywa w ciepłej wodzie i wiesza, aby mięso obciekło i obeschło. Boczek wędzi się na ciepłym dymie w ciągu 1-3 dni, tym dłużej, im grubszy jest boczek. Następnie wstawiamy boczek, do gotującej się osolonej wody, gotujemy go od 30 - 50 minut.